Stíhačku vyhrál Nor Tarjei Boe. Nejlepší Čech Krčmář se zlepšil o 25 míst

Závod, jenž zakončil první týden Světového poháru v Novém Městě na Moravě, vyšel českým barvám docela slušně. Šlo o stíhací závod mužů, kterého se zúčastnili tři Češi Michal Krčmář, Ondřej Moravec a Jakub Štvrtecký. A především prvnímu jmenovanému vyšel tento závod lépe, když si oproti sobotnímu sprintu polepšil nakonec o 25 míst poté, co v neděli skončil čtrnáctý. Stíhačku ovládli norští bratři Boeovy, neboť první dojel do cíle Tarjei Boe, na druhém pak Johannes Boe. Třetí skončil Francouz Desthieux.

Protože bylo odpočátku závodu čelo stratovního pole dost našlapané, nebylo divu, že nejen Desthieux, ale i Švéd Samuelsson a Němec Peiffer jeli od prvních metrů takovým způsobem, aby nenechali nic náhodě. Zatímco Francouz Desthieux absolvoval první střeleckou položkou bezchybně, Nor Johannes Boe, jenž ve sprintu skončil až jedenáctý, nezačal dobře ani nedělní stíhačku, když po první střelbě vleže musel hned na dvě trestná kola.

Michalu Krčmářovi se naopak střelecky velmi dařilo a nikterak se tedy na koberci příliš nezdržel. Při úvodní střelbě si hlídal střelbu, přičemž všechny rány mířily přesně do středu terče. Na trati se pak snažil ze své strany o co nejlepší běh. „Chtěl jsem dneska za každou čtyři nuly, tak jsem si je pečlivě na stavu pokaždé vypracoval. Už jsem měl v sobě červa, kdy je zase v nějakém závodě dám. Běžecky to bylo taky dobře, taktika vyšla," radoval se po závodě Krčmář.

Tomu se do poloviny závodu podařilo poskočit o šestnáct míst a ani poté se nechtěl spokojit s průběžnou 23. pozicí. Nakonec vytáhl českou vlaječku až do první patnáctky. „Michala potkal při sobotní sprintu docela pech, ale v neděli ve stíhačce ukázal, že je to závoďák plný energie a prodal všechno, co v sobě ještě měl," uvedl ke Krčmářově výkonu trenér Ondřej Rybář.

Naopak reprezentačním kolegům Krčmáře se tehdy tolik nedařilo. Zatímco Ondřej Moravec musel na jedno trestné kolo, hned na dvě musel po první své střelbě Jakub Štvrtecký.

Druhá střelba vleže se povedla čistě málokomu a příliš mnoho chyb svých soupeřů mohl využít Nor Laegreid, ovšem i on nakonec svou poslední ranou tehdy minul. Čistě však tehdy zastřílel jiný Nor a to Tarjei Boe, na kterého pak sekundu ztrácel Němec Peiffer, Francouz Jacquelin a Němec Doll. To Desthieux klesl až na osmé místo.

Třetí střeledckou položku, absolvující už vestoje, Krčmář vystřílel opět bezchyně a to i přesto, že na střelnci tehdy přijel až s minutou a půl velkým odstupem. Tentokrát se střelecky dařilo i dalším dvěma Čechům Moravcovi a Štvrteckému. Co se týče dalších závodníků, tak tehdy zazářil především Jacquelin, jenž vyčistil všech pět terčů za téměř dvacet vteřin. Na čele byl stále k vidění Nor Tarjei Boe,ke kterému se přidal Slovinec Fak.

Svou přesnou ostrostřelbu předváděl Krčmář i na poslední střelecké zastávce, po které figuroval na sedmnácté pozici. Bezchybně zaznamenali střelbu i Moravec se Štvrteckým, kteří se ale stále nemohli na bodovaná umístění. Moravec nakonec poskočil na 39.místo. „Moje pozice na startu nebyla moc dobrá, tak jsem vděčný alespoň za dva bodíky. Střelba mohla být lepší, mrzí mě hlavně utržená rána vleže. Docela pěkně jsem si ale zazávodil," uvedl ke svému výkonu Moravc, jenž se bude za týden na Vysočině loučit se svou dlouholetou kariérou.

Nebylo pak překvapením, že si pro zlato v tomto závodě dojel celkem s klidem Tarjei Boe, za nímž si pro stříbro dorazl jeho bratr Johannes. Daleko zajímavější souboj se konal o třetí příčku, ale nakonec všechny své soky na cílové rovince odrazil Francouz Desthieux.

SP biatlonistů v Novém Městě na Moravě - stíhací závod mužů na 12,5 km (7.3.2021):

1. T. Boe (Norsko) 28:17,3 (1)2. J. Boe (Norsko) +8,2 (2)3. Desthieux (Francie) +11,5 (2)4. Fak (Slovinsko) +12,8 (0)5. Lägreid (Norsko) +13,4 (2)6. Fillon-Mailet (Francie) +13,5 (2)7. Jacquelin (Francie) +14,8 (1)8. Doll (Německo) +15,5 (2)

...

14. Krčmář (ČR) +1:21,4 (0)39. Moravec (ČR) +2:42,9 (2)47. Štvrtecký (ČR) +3:21,9 (4)

Stav Světového poháru:

1. J. Boe (Norsko) 9552. Lägreid (Norsko) 9223. T. Boe (Norsko) 7634. Fillon Maillet (Francie) 7525. Dale (Norsko) 7496. Samuelsson (Švédsko) 7007. Jacquelin (Francie) 6878. Ponsiluoma (Švédsko) 608

...

23. Krčmář (ČR) 27136. Moravec (ČR) 14973. Žemlička (ČR) 1783. Krupčík (ČR) 785. Štvrtecký (ČR) 6

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy