Trpišovský vs. Gerrard. Slávisté se v osmifinále EL utkají s dalším ostrovním soupeřem

Od senzačního postupu fotbalové pražské Slavie přes Leicester do osmifinále Evropské ligy UEFA neuběhl ani jeden celý den a Pražané se už dozvěděli jméno svého dalšího soupeře v další fázi jarní vyřazovací části této evropské soutěže. A k radosti sešívaných v čele s koučem Jindřichem Trpišovským je los zavedl opět na britské ostrovy, tentokrát však do Skotska. Soupeřem Slavie bude etotiž Glasgow Rangers, u jehož trenérského kormidla stojí anglická fotbalová legenda Steven Gerrard.

Po bezbrankové remíze v úvodním zápase play-off Evropské ligy UEFA hraném v pražském Edenu se Slavie výtečně představila v následné odvetě v anglickém Leicesteru. Tento třetí tým anglické Premier League zaskočila svou hrou a především po výkonu ve druhé půli, kdy se trefili Lukáš Provod a Abdallah Sima, se nakonec mohla radovat ze senzačního vítězství 2:0, po kterém tak mohla naplno propuknout radost seešívaných, kteří ji sdílelo s živě propojeným Tomášem Součkem.

Připomeňme, že pro Slavii je to již druhá účast v jarní části v evropských pohárech za poslední tři roky, ale zároveň také teprve druhá účast od sezóny 2007/08. Slavný sešívaný český klub pak zaznamenal největší úspěch v evropských pohárech již v roce 1996, kdy v tehdejším Poháru UEFA došel až do semifinále.

Po postupu do osmifinále přes Leicesteru si řada Slávistů a to i sám kouč Jindřich Trpišovský přál některého dalšího soupeře z britských ostrovů a konkrétně právě Trpišovský mluvil o Glasgow Rangers jako o jeho snu. Ten se mu opravdu vyplnil a tak jeho mužstvo v březnu dvakrát vyzve tým, jenž trénuje anglická fotbalová legenda Steven Gerrard. "Z losu jsem nadšený. Trénuje je bývalý skvělý hráč a skvělý trenér, navíc mají krásný stadion. Ve Skotsku jsme ještě nebyli, takže jsem maximálně spokojený," komentoval výsledek losu, který s hráči sledoval na palubě letadla při návratu domů Trpišovský.

"United to nejsou, přál jsem si United, ale myslím, že je to taky skvělý tým. Zase pojedeme na Ostrovy, takže úplně super," neskrýval svou radost ani střelec první branky na stadionu v Leicesteru Lukáš Provod.

Co se týče klubu Glasgow Rangers, tak ti se v posledních letech pomalu zase vrací na vrchol poté, co v roce 2012 musel být přeřazen do skotské čtvrté ligy kvůli dluhům. Před čtyřmi lety se ale tomuto slavnému klubu podařilo vrátit se zpátky mezi skotskou elitu a v posledních dvou ročnících pak vžd Rangers obsadili druhé místo za rivalem, tedy za Celticem Glasgow. V této sezóně to vypadá, že se fanoušci Glasgow Rangers po dlouhých deseti letech dočkají prvního ligového titulu, neboť se můžou v současnosti pyšnit vedením s osmnáctibodovým náskokem a dosud ani jednou ligovou prohrou.

Rangers v minulosti platili za úspěšný klub na evropské scéně, vždyť třeba v roce 1972 vyhráli Pohár vítězů, v roce 2008 se pak v Poháru UEFA probojoval až do finále. Na domácí scéně pak získal shodě se Celticem 54 ligových triumfů,což je mimochodem světový rekord. A že se v této sezóně klubu kouče Stevena Gerrarda skutečně daří, tak o tom svědčí, že dosud jedinou soutěžní porážku si v této sezóně připsal v Ligovém poháru a to v prosinci, kdy St. Mirrenu podlehli 2:3.

Pokud se podíváme na působení Glasgow Rangers v základní skupině letošní sezóny Evropské ligy, tak tu svou vyhráli a v následném play-off pak pokořil Antverpy po výhrách 4:3 venku a 5:2 doma. V klubu, za který v minulosti hrával i český fotbalista Libor Sionko, jsou současnými největšími hvězdami kolumbijský forvard Alfredo Morelos, kapitán Connor Goldson či obránce James Tavernier, jenž je ale aktuálně mezi zraněnými.

Podle fotbalové veřejnosti, ale především pak i podle sázkových kanceláří nemá tento česko-skotský souboj v osmifinále EL jasného favorita. "Rangers jsou dobrý tým, je to krásný los. Škoda že nemůžeme hrát (kvůli koronaviru) před diváky, úžasná atmosféra by byla jak v Edenu, tak v Glasgow. Bude to pro nás těžký test. Těšíme se na to, může to být zajímavý dvojzápas," uvedl po pátečním losu slávista Nicolae Stanciu.

Slavia, která si mimochodem za postup přes Leicester zajistila prémii 1,1 milionu eur (asi 29 milionů korun), přičemž si celkově za své působení v evropských pohárech v této sezóně vydělala skoro 300 milionů korun a k tomu ještě navíc dostanou dalších 30 milionů korun za desetiiletý klubový koeficient, se se skotským celkem utká potřetí v historii na evropské scéně. Poprvé se tak stalo v Poháru UEFA 1985/86, kdy se St. Mirrenem ze soutěže vypadla a v ročníku 1992/93 pak stejně neslavně skončili Pražané v Poháru UEFA po souboji s Heart of Midlothian.

První zápasy osmifinále EL jsou na programu ve čtvrtek 11. března, odvety se odehrají o týden později 18. března.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy:

Slavia Praha - Glasgow RangersAjax Amsterodam - Young Boys BernDynamo Kyjev - VillarrealAS Řím - Šachtar DoněckOlympiakos Pireus - ArsenalDinamo Záhřeb - TottenhamManchester United - AC MilánGranada - Molde

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izrael zaútočil na Írán, tvrdí média. Úřady zatím mlčí

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy