Ukrajina zdramatizovala duel s Nizozemci, nakonec prohrála. Rakušani si poradili s Makedonci

V rámci třetího soutěžního dne letošního mistrovství Evropy se poprvé představili účastnící další skupiny, tentokráte skupiny C. Během neděního podvečera se neprve spolu střetli Rakušané a Severníb Makedonie, pro kterou to byl historicky první zápas na Euru, ve kterém se jí sice podařilo vstřelit historicky první gól na takovém šampionátu zásluhou největší hvězdy Panděva, ale nakonec si s nováčkem Rakousko poradilo vítězně 3:1. Daleko zajímavější zápas ale předvedli večer Nizozemci s Ukrajinci. "Oranjes" si nejprve sice vybudovali dvoubrankový náskok, ale Ukrajincům se podařilo náskok smazat. Nakonec ale favorit přeci jen vyhrál 3:2 zásluhou Dumfriese.

První nedělní duel skupiny C mezi Rakouskem a Severní Makedonií začal opatrně z obou stran, v osmnácté minutě ale převedli Rakušané svoji první útočnou akci, ze které se jim podařilo otevřít skóre. Sabitzer centroval zleva na vzdálenější pravou tyč, kde si naběhnul Lainer a ten skóroval hlavičkou ze svého pohledu pro změnu na vzdálenější levou tyč, 1:0 pro Rakousko. Autor branky pak ukázal světu triko s nápisem "Eriksene, zůstaň silný", kterým tak podpřil dánského záložníka Christiana Eriksena.

Za chvíli mohl na 2:0 zvýšit útočník Kalajdzic, ale zblízka při svém zakončení úspěšný nebyl. Ve 28. minutě se tak naopak podařilo Makedoncům vstřelit historický gól a duel tak vyrovnat. Přispělo k tomu nbedoruzemění Hintereggera se Sabitzerem a následná chyba brankáře Bbachmanna, které využil blízko stojící Panděv, jenž tak trefou do prázdné branky tebdy srovnal stav nab 1:1.

Po většinu zápasu ale toho mnoho záživného k vidění bohužel nebylo. Další pořádné vzrušení přišlo na řadu až po hodině hry, kdy se gólman Dimitrievski vyznamenal zákrokem proti Gregoritschově hlavičce. Psala se 78. minuta, když se Rakušanům podařil vstřlit vítězný gól. To tehdy kapitán Alaba odcentroval zleva do předbrankovéhob prostoru, kam se dokázal natlačit Gregoritsch a ten tak vrátil Rakušanům jednobrankové vedení, 2:1. V 89. minutě pak pečetil rakouskou výhru brankou na 3:1 Arnautovic poté, co mu podařilo obehrát makedonskéhob gólmana.

Gólové hody v Amsterdamu se konaly až po přestávce. Dramatickou bitvu rozhodl Dumfries

O večerní duel se v neděli postarali Nizozemci s Ukrajinou. Už od úvodních minut bylo znát, že favority duelu jsou nizozemští fotbalisté, kteří měli v úvodním dějštví více příležitostí ke skórování. Duel se ale hrál v tempu a přelíbval se ze strany na stranu, nicméně Ukrajincům se své útočné pokusy nepodařilo dotáhnout k nějakým velikým příležitostem.

Až po obrátce se tak fanoušci v Amsterdamu včetně nizozemského krále a královny dočkali gólů. V 52. minutě skóre nejprve otevřel Wijnaldum a za chvíli už to bylo o dvě branky, když tu druhou vstřelil Weghorst.

Mohlo se zdát, že by tent bnáskok mohli Nizozemci kontrolovat až do konce, jenže svěřenci kouče Andreje Ševčenka zabojovali. Nejprve Jarmolenko snížil v 75. minutě zatím jednoznačně nejhezčí přesnou trefou na šampionátu, o čtyři minuty později už to bylo 2:2 díky Jeremčukovi.

Protože ale po většinu zápasu hráli daleko lépe Nizozemci, nakonec to byli oni, kteří si odnesli ze zápasu zasloužené tři body. O ty se postaral hlavičkou a svým prvním gólem za reprezentaci Dumfries, jehož nedokázal pohlídat Zinčenko. Nizozemci tak tedy vyhráli 3:2.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečné výsledky (13.6.2021):

SKUPINA C:

Rakousko - Severní Makedonie 3:1 (1:1)Branky: 18. Lainer, 78. Gregoritsch, 89. Arnautovic - 28. Panděv

Nizozemsko - Ukrajina 3:2 (0:0)Branky: 52. Wijnaldum, 59. Weghorst, 85. Dumfries - 75. Jarmolenko, 79. Jaremčuk

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 20 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy