V Belgii už ukončili fotbalovou ligu a Krmenčík bral titul. UEFA vyzývá k trpělivosti

Pouhé kolo před koncem základní části soutěže byla přerušena v předešlých dnech kvůli aktuální pandemii koronaviru belgická nejvyšší fotbalová soutěž Jupiter Pro League. Ve čtvrtek se tamní vedení soutěže rozhodlo tuto soutěž předčasně ukončit, což se tak stalo poprvé u aktuálně přerušené evropské národní fotbalové soutěže. Ligový titul tam tak doputoval do rukou fotbalistů Brugg, tedy do týmu, kde mimo jiné hraje třeba český reprezentant Michael Krmenčík či exslávista Simon Deli. Právě Bruggy totiž v době přerušení vedly tabulku o 15 bodů před druhým Gentem. Jen pár hodin na to vyzvala Evropská fotbalová unie UEFA národní evropské asociace k tomu, aby zatím takto předčasně ukončit sezónu svých soutěží. Podle ní by se měly všechny soutěže dohrát na hřišti, přičemž reálný termín restartu soutěží vidí až v červenci.

Bylo to vedení belgické nejvyšší fotbalové soutěže, která rozhodla o předčasném ukončení ročníku své soutěže. Sice má toto rozhodnutí ještě posvětit všech 24 týmů hrající v první potažmo ve druhé lize, ovšem v tomto případě by mělo jít pouze o formalitu. Vždyť celkem až 17 mužstev bylo pro předčasné ukončení sezóny už dříve.

Toto rozhodnutí tak tedy znamená, že se svého prvnítitulu v Belgii dočkal i český reprezentant Michael Krmenčík, jenž přišel do Brugg teprve v lednu tohoto roku. Pro tohoto explzeňského kanonýra je to tak do jeho sbírky další mistrovský titul k těm třem, které získal ještě v dresu Viktorie Plzeň, ve které mimo jiné opanoval i ligovou tabulku střelců v sezóně 2017/18. V Belgii ale dosud ještě neskóroval, za Bruggy nastoupil dosud totiž pouze k sedmi zápasům z toho zasáhl do šesti ligových a do jednoho pohárového.

Podobně jako v Česku, tak i v Belgii se hraje nadstavbová část, ve které mělo prvních šest klubů bojovat ještě o ligový titul, dalších deset prvoligových a k tomu ještě šest druholigových týmů pak mělo hrát ve čtyřčlenných skupinách o účast v play-off, přičemž jeho vítěz by pak nastoupil do utkání se čtvrtým týmem z nadstavby a bojovat s ním tak o místo v Evropské lize.

UEFA by ráda dohrála všechny národní evropské soutěže na hřišti. Některé soutěže by mohly skončit ročník až začátkem srpna

Takový postup, k jakému se rozhodli v Belgii, tedy předčasně ukončit soutěž, se ozvala jen chvíli na to UEFA, která se rozhodla všem evropským fotbalovým asociacím dopis.

"Zastavení soutěží by mělo být posledním východiskem," píše se v prohlášení, které UEFA sepsalo společně s Evropskou klubovou asociací a se sdružením evropských fotbalových soutěží. "Jsme přesvědčeni, že můžeme fotbal restartovat v následujících měsících. Za jakých podmínek, to určí veřejné orgány. V této fázi je ale ukončení domácích soutěží unáhlené a neoprávněné," pokračoval v něm předseda UEFA Alexander Čeferin.

Připomeňme, že v předešlých dnech a týdnech se UEFA rozhodla kvůli aktuální pandemii koronaviru o rok odložit jak mistrovství Evropy, jež se mělo konat letos v červnu a červenci, tak i červnové mezistátní utkání. Díky tomu tak dala prostor národním fotbalovým soutěžím je dohrát. Jak vyplývá z nedávno zvěřejněného plánu UEFA, končit by soutěže mohly až začátkem srpna. "A po ukončení domácích lig bychom mohli obnovit evropské pohárové soutěže," připomíná Čeferin, že srpen by pak měl být určen pouze předkolům evropských pohárů.

Dodejme, že v Evropě byly kvůli koronaviru a nemoci COVID-19, kterou způsobuje, přerušilo sezónu většina evropských národních fotbalových soutěží, jediným státem, kde se hraje po pouhé dvoutýdenní pauze je v současnosti Bělorusko.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal UEFA Bruggy

Aktuálně se děje

před 44 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy