V Británii volají po vyhazovu Sparty z Evropy. Uzavírání stadionu nepomáhá, tvrdí

Zlepšení vztahů českého fotbalu se skotskými Glasgow Rangers je a bude asi hodně dlouho stále v nedohlednu. Zvlášť poté, co některé fotbalové hvězdy minulosti i současnosti ve Velké Británii začínají volat po tom, aby Evropská fotbalová unie UEFA vyhodila pražskou Spartu z evropských soutěží a to kvůli opět domnělému rasismu, kterého se měli podle Skotů dopustit 10 000 dětí od 6 do 14 let, které výhradně sledovali čtvrteční duel na Letné mezi Spartou a Glasgow Rangers. Rasismu se děti měly podle Ostrovanů dopustit tím, že bučeli na hráče hostí Glena Kamaru při každém jeho kontaktu s míčem a prý měly bučet i na další hráče tmavé pleti.

Například bývalý fotbalista West Hamu a St. Mirrenu Anton Ferdinand je toho názoru, že by měla UEFA proti Spartě zasáhnout tvrdě a přistoupit k tomu, aby letenský klub vyhodili z evropských soutěží. „Čas nadešel! Kde jsi? Nulová tolerance evidentně není to, čeho byste se drželi. Uzavírání stadionů viditelně nefunguje. Vyhoďte je z celé soutěže," napsal směrem k UEFA konkrétně na svém twitterovém účtu.

Pro televizi BN se k aféře vyjádřil i kouč Celtiku, rivala Rangers, Niel Lennon. „Je zcela irelevantní, jestli tam (na Letné) byly děti, nebo ne. Mohli jste vidět na Stevu Gerrardovi, jak je naštvaný, že je (Spartu) nepotrestali, protože na stadion byli lidé vpuštěni. Další věc je, že to byl znovu Glen Kamara, který musel strpět rasistické útoky, jimž musel čelit už před šesti měsíci," uvedl konkrétně Lennon a pokračoval: „Je mi toho kluka líto. Celé je to nechutné."

"Podle mě to není jen skvrna na naší hře, ale na celé společnosti. Ve východní Evropě jde o zcela zásadní problém. UEFA mluví o respektu, ale kde je respekt pro toho kluka, který bojuje za svůj tým?," přidal řečnickou otázku na závěr bývalý severoirský fotbalista.

Bývalý hráč Rangers Boyd: Že se v tomto ohledu spojí Sparta i Slavia je nechutné

K rasistické kauze mezi českým fotbalem a Glasgow Rangers se v sobotu nechal svými názory slyšet i bývalý hráč skotského klubu Kris Boyd. Podle něj je největším důkazem toho, jak je v Česku zakořeněný problém rasismu to, že se proti nařčení ze strany Skotů spojili dva tuzemské pražské kluby, kterými jsou jinak úhlavními rivaly. „Sparta je největším soupeřem Slavie, a přesto jsou fanoušci ochotní dát tohle všechno stranou, stojí bok po boku, pokud jsme o možnost útoku na hráče tmavé pleti. To je obrovské zlo a nemoc. Jediný způsob, jak se toho zbavit, je tyto kluby tvrdě postihnout," uvedl Boyd konkrétně.

Zní to skoro až úsměvně, s vědomím toho, že se Kamary zastala před tím i legenda Celtiku Glasgow Niel Lennon.

„UEFA si musí uvědomit, že jsme ve válce proti rasismu a musí začít kvůli rasismu zakazovat klubům start ve svých soutěžích. Kluby, kde zuří válečně konflikty, nemohly hrát na domácí půdě, případně vůbec v pohárech. Takové řešení bych si představoval i v případě Sparty," nechal se dále slyšet Boyd a dodává tak: „Jediná cesta je vyhodit takový tým z Evropské ligy."

Pro Boyda bylo těžké sledovat to, že se rasismu dopouštěli hlavně děti a to údajně tím, že bučeli na Kamaru. „Byly to ošklivé a nechutné scény, kterých jsme byli svědky. Slyšet 10 tisíc školáků, kteří běžně bučí na hvězdu Strážců Glena Kamaru pokaždé, když se dotkl míče, z toho mi bylo těžko od žaludku. Nikdo se nenarodí jako rasista, tohle musí odněkud přijít. A na příliš mnoha místech je to pořád jakousi uznávanou normou. Vždyť tam bylo malé dítě, které mělo nápis Stojíme za Kúdelou," řekl Boyd s tím, že takové projevy rozhodně nepatří do současného světa.

Vyjádřil se i o prohlášení pražské Sparty k celé kauze, ve které se letenský kulb zastal dětí a ve které vyzvala Rangers, aby přestali české děti urážet. „Ještě znepokojivější bylo prohlášení, které český klub uvedl ve snaze ospravedlnit to, co se stalo ve čtvrtek večer. To, že na tom nevidí nic špatného a myslí si, že Rangers a Kamarův právník Aamer Anwar vidí problém, který podle nich nebyl, je ostudné," uvedl k tomu Boyd.

Po utkání naopak děti za skvělou atmosféru pochválili jak hráči Sparty, tak i jejich trenér Pavel Vrba. „Teď se musí přestat mluvit, ale lidé na nejvyšších místech musí ukázat, proč tady jsou. Je třeba trestat a vyhodit klub. A to na hodně dlouho, aby byl dostatečně odstrašujícím případem pro všechny ostatní," zakončil Boyd.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) Glasgow Rangers rasismus AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy