V případě pozitivního testu půjde celý klub do karantény, řekl o restartu ligy Maďar

Restart tuzemských fotbalových profesionálních soutěží poté, co musely v polovině března přerušeny kvůli aktuální pandemii koronaviru, je naplánován Ligovou fotbalovou asociací (LFA) na 25. květen a to na základě scénáře uvolńování vládních opatření, který počítá se sportovními akcemi bez diváků a až se sto lidmi na každé z nich právě na 25. květen. Dosud se zatím nevědělo, jak se bude u fotbalových týmů postupovat v otázce testování na COVID-19 . Nyní epidemiolog Rastislav Maďar, jenž má na starosti koordinační ministerskou skupinu pro uvolňování vládních opatření, uvedl, že jednotliví fotbalisté nebudou muset procházet pravidelným testováním, pokud se ale u některého z nich objeví pozitivní test, půjde daný fotbalový klub do čtrnáctidenní karantény.

Zda se restart ligy uskuteční opravdu 25. května, tak to ještě musí schválit ligové grémium, jež je na pořadu dne 12. května. Mělo by se hrát bez diváků, přičemž o dalších opatřeních jednal předseda LFA Dušan Svoboda s ministerstvem zdravotnictví. Z tohoto jednání vyplynulo, že epidemiolog Rastislav Maďar pouzue doporučil pravidelné testování.

Účastníky profesionálních soutěží pak především zajímalo, co se stane, pokud se objeví u některého z hráčů či členů realizačních týmů pozitivní nález. Zda v takovém případě celý tým skončí v karanténě. "Řekli jsme jim, že absolutně žádnou. Samozřejmě se z logiky věci k nim musí přistupovat úplně stejně jako k ostatním občanům této země,"řekl k tomu Maďar a pokračoval: "Proběhne klasické epidemiologické šetření, a kdyby se ukázalo, že je někdo pozitivní, jeho blízké kontakty by na nějakou dobu v karanténě skončily."

Podle Maďara by mohly fotbalové kluby v tomto ohledu zavést takový systém, jakým disponují tuzemské nemocnice. "Mají určené týmy, které se vzájemně nepotkávají. Něco podobného lze aplikovat ve fotbalovém klubu ve smyslu, že máte minimálně dva hráče na jednu pozici a bylo by dobré, kdyby se potkávali co nejméně," řekl Maďar.

Jak upozornil předseda LFA Dušan Svoboda, o následcích v případě, že se objeví u některého z aktérů pozitivní test, bude chtít ještě s ministerstvem zdravotnictví jednat. "Je to poslední a nejklíčovější otázka. Předpokládáme, že budeme testovat 1300 až 1500 lidí, a to je tak velký vzorek, že tam může dojít k záchytu. Plošné karantény pro celé týmy by byly velká komplikace, takže hledáme kompromis, který by neohrozil odehrání zápasů," řekl Svoboda.

Připomeňme, že tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž byla přerušena v době, kdy ligovou tabulku vede Slavia o osm bodů před druhou Plzní a poté, co bylo odehráno dosud 24 kol základní části. Z ní tedy tak zbývá odehrát posledních šest kol a následovat by pak měla nadstavba, tedy boj o titutl, o záchranu a baráž.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.
Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Rastislav Maďar Fotbal

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 32 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy