V případě, že by Messi v klubu zůstal, Barcelonu by to zničilo, vysvětloval klubový šéf

Dalo se očekávat, že čtvrteční vcelku nečekaná zpráva o konci Lionela Messiho v Barceloně vyvolá řadu reakcí ze strany široké veřejnosti. A proto tak není divu, že se sám šéf katalánského velkoklubu Joan Laporta rozhodl na páteční tiskové konferenci vysvětlit, proč k tomuto kroku nakonec došlo. Podle jeho slov by případný podpis nové smlouvy s Messim znamenalo, že by klub neměl žádný další prostor pod platovým stropem a to kvůli finančním pravidlům španělské ligy.

Katalánský velkoklub byl s jeho největší fotbalovou hvězdou domluven hned na dvou variantách jejich budoucí spolupráce. Buď se uvažovalo o dvouleté smlouvě splatném v pěti letech a nebo o pětiletém kontraktu. Ani jedna možnost ale nakonec neuspěla.

Jak se nechal slyšet klubový šéf Laporta, kvůli jeho předchůdci Josepu Mariu Bartomeuovi se Katalánci aktuálně nachází v daleko horší finanční situaci než jak se původně předpokládalo. V případě, že by ke smlouvě mezi klubem a Messim nakonec došlo, znamenalo by to, že případné výdaje za platy by pak představovaly 110 procent z příjmů, zatímco bez Messiho v kádru by to bylo 95 procent.

"Klub je nad vším, dokonce i nad nejlepším hráčem světa. Nemohu udělat rozhodnutí, které by nás mohlo zničit," uvedl k tomu na páteční tiskové konferenci Laporta a pokračoval: "Leo chtěl zůstat, takže není šťastný. Všichni jsme chtěli jeho pokračování, ale teď je to realita, která nejde změnit. On ví, že mu přeju jen to nejlepší, ať půjde kamkoliv. Barca je jeho domovem, rozšířil klubovou sbírku trofejí a my mu budeme vždycky vděční. Leo je nejúspěšnějším hráčem v historii klubu. Byl představitelem nejlepší barcelonské éry. Dneškem začíná nová éra."

Dodejme, že Messi je spojen v klubem FC Barcelona již od svých 13 let a od roku 2004 nastupoval za jeho A-tým, za který nastoupil k 7788 duelům, během kterých zaznamenal celkem 672 branek. Díky tomu je tak bezkonkurenčně nejlepším kanonýrem v klubové historii, stejně tak je hráčem s největším počtem startů v dresu katalánského velkoklubu. Celkem pak za své působení v Barceloně získal s tímto klubem hned 35 trofejí, přičemž z toho desetkrát vyhrál ligovou soutěž a čtyřikrát pak Ligu mistrů.

Nejnověji se tak ve fotbalovém zákulisí spekuluje o tom, že by se měl Messi přesunout do Paris Saint Germain, kde by se tak opět setkal se svým bývaým parťákem z Barcelony Neymarem. Ve hře je i možné působení v Manchesteru City, kde by se zase setkal s bývalým koučem Barcelony Pepem Guardiolou.

Související

FC Barcelona

Mistr světa i Evropy Piqué oznámil konec kariéry. Naposledy se představí o víkendu

Že fotbalová Barcelona zažívá v současnosti přestavbu mužstva pod trenérem Xavim, to už vnímají fanoušci nějakou dobu, minimálně od momentu, kdy katalánský velkoklub opustil Lionel Messi. Nyní se schyluje k dalšímu konci další barcelonské stálice. Na svém twitterovém účtu totiž ve čtvrtek oznámil onec své hráčské kariéry španělský obránce Gerard Piqué. Ten se tak fanouškům naposledy představí tuto sobotu v ligovém zápase proti Almeríi.
FC Barcelona

Nad novými posilami Barcelony visí otazník. Španělská liga je odmítla registrovat

Téměř týden před začátkem nové sezóny španělské nejvyšší fotbalové La Ligy nemá katalánský velkoklub FC Barcelona jisté to, že bude moct od jejího začátku nasadit své nové posily včetně té největší v podobě Roberta Lewandowského. Naskytl se totiž nečekaný problém a to ten, žee vedení španělské soutěže odmítlo Barceloně registrovat tyto nové posily. To z důvodu, že klub stále nesplňuje požadavky stanové La Ligou spočívající v tom, že platy klubu nesmí přesahovat 70 % celkových výdělků.

Více souvisejících

španělská Primera División (fotbal) FC Barcelona Lionel Messi Fotbal

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 32 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy