V úvodu fotbalového ME přehráli Italové Turky s přehledem 3:0

V pátek večer vypuklo mistrovství Evropy ve fotbale 2020, které bylo odloženo kvůli koronaviru o rok a to zápasem skupiny A mezi Tureckem a Itálií, který se odehrál v Římě. Přestože do bran turecké obrany bušily Italové prakticky po celý první poločas, nakonec se gólových úspěchů dočkali až po přestávce. O první gólb tohoto turnaje se nešťastně postaral turecký obránce Merih Demiral, jenž si tak vstřelil vlastní gól. Na konečných 3:0 pak postupně navýšili Immobile a svým typickým zakončením na zadní tyč Insigne.

Po velkolepém slavbnostním úbvodu, kdy se o kulturní vložku postaral jednak operní pěvec Andrea Bocelli a jednak také skupina U2, která nazpívala hymnu tohoto mistrovství, se tak tedy o úvodní duel šampionátu postarali v Římě italští a turečtí fotbalisté.

Oba týmy sice začali opatrně, ale postupem času bylo na Italech znát, jak mají čím dál větší převahu. Poprvé více v zápase zahrozil ve 23. minutě kapitán Italů Chiellini, ovšem jeho hlavičku po rohobvém kopu dokázal gólman Cakir vyškrábnout na daší roh. Následně Immobile nejprve minul branku, ale podrué už míči na branku. Obvšem jen do míst, kde stál turecký gólman a ten tak nemusel předvést nikterak složitý zákrok. Turci tak po většinu první dějství bránili italský zvětšující se nápor.

Těsně před odchodem do kabin na poočasovou přestávku se udál další důležitý moment utkání. Tehdy se Italové dožadovali marně u nizozemského sudího Makkelieho penalty po evidentní ruce v pokutovém území v podání Celika, ovšem nakonec ani následné přezkoumání situace VARem poněkud překvapivě penaltu nepotvrdilo.

I po návratu z přestávky na hřiště byli daleko aktivnějšími fotbalisty ti z Apeninského poloostrova. Jejich aktivita se tak završila v 53. minutě, kdy velmi aktivní Berardi se rozhodl zprava nbacentrovat do malého vápna, tam se však míč odrazil od bránícího Demirala za Cakirova záda a první gól turnaje tak byl na světě, 1:0 pro Italy.

I když se pak gólman Cakir vyznamenal svými zákroky proti Spinazzolemu a Locatellimu, nezabránil tomu, aby si Italové ještě více pojistili své vedení. V 66. minutě se sice nejdříve podařilo Cakirovi vyrazit pokus Spinazzoly, obvšem na následnou dorážku Immobileho už nestačil, 2:0.

Ještě než vstoupil duel do poslední desetiminutovky, bylo to 3:0 pro favorizovanější Italy. Ti tehdy předvedli rychlou akci, díky níž využili předešlou chybnou rozehrávku gólmana Cakira a po které tak po Immobileho přihrávce skóroval svým typickým obstřelemna zadní tyč Insigne.

Protože další bbrabnkua ni jeden tým už do závěrečného hvizdu nepřidal, úvodní zápas fotbalového Eura 2020 skončil jasnou výhrou Itálie.

Mistrovství Evropy ve fotbale - konečný výsledek (11.6.2021):

SKUPINA A:

Turecko - Itálie 0:3 (0:0)Branky: 53. Demiral (vl.), 66. Immobile, 79. Insigne

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy