Vedení Manchesteru City se kvůli trestu od UEFA odvolalo ke sportovní arbitráži

Před pár dny se objevila informace o tom, že Evropská fotbalová unie UEFA potrestala klub Manchesteru City dvouletým zákezem startu v evropských pohárech počínaje až příští sezónou 2020/21 a to kvůli porušení finančního fair-play, když měl aktuální úřadující anglický šampion podle vyšetřovatelů v letech 2012 až 2016 uměle nadhodnocovat příjmy od sponzorů (zvláště od aerolinky Etihad Airways) nejen na svých účtech, ale i v materiálech, které předkládal UEFA. Nyní se klubové vedení rozhodlo odvolat se k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS. Kdy padne v případu definitivní verdikt, to zatím není jasné. "V současnosti nelze ani naznačit, kdy bude konečné rozhodnutí v této záležitosti vydáno," uvedla CAS.

Výkonný ředitel manchesterského klubu Ferran Soriano doufá, že výsledek bude znám do konce této sezóny. Říká to s vědomím toho, že vydání verdiktu ze strany CAS trvá normálně rok, ovšem tak to bývá v případě, kdy se obě strany sporu nedohdnou na rychlejším jednání. Co se týče rozhodování CAS u porušení tzv. finančního fair-play, tak takové případy měly definitivní konec v červnu či červenci. To především proto, aby vše kolem možné (ne)účasti klubů v pohárech bylo jasné před začátkem nové fotbalové sezóny.

Prvním krokem CAS bude vybídnutí obou stran k předložení svých písemných návrhů a mezitím svolá skupinu arbitrů. Pokud se pak obě strany nedohodnou na veřejném projednání, bude pak následovat uzavřené slyšení.

Nebyl by to první trest ze strany UEFA pro Manchester City, tedy kklub, ve kterém je většinovým vlastníkem saúdskoarabský šejk Mansúr. V minulosti už od unie dostal pokutu ve výši 50 milionů liber a opět to za porušení finančních pravidel. I tehdy klub jakákoli obvinění odmítal s tím, že vyšetřovatelům předal jasné důkazy o dodržení těchto pravidel. Tentokrát unie měla vytknout Manchesteru City to, že nebyla u něj vidět ochota s vyšetřovateli spolupracovat.

Když Manchester City u CAS s odvoláním nepochodí, znamená to, že si nejen Ligu mistrů, ale i Evropskou ligu nezahraje v následujících dvou sezónách 2020/21 a 2021/22. Vedle toho by měl ještě zaplatit pokutu 30 milionů eur, v přepočtu zhruba 760 milionů korun.

Připomeňme, že Manchester City dosud nejprestrižnější klubovou evropskou fotbalovou soutěž nevyhrál a pokud by tedy neuspěl s odvoláním, měl by se snažit v této sezóně, aby k ušaté trofeji došel.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.

Více souvisejících

Fotbal Manchester City

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 27 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy