Více než nadějný vklad do odvety. Slavia díky Afričanům porazila Linec jasně 4:1

Fotbalistům Slavie vyšel ve čtvrtek vstup do osmifinále Evropské konferenční ligy, když v úvodním zápase v pražském Edenu porazili rakouský LASK Linec jasně 4:1. Výrazně se pod tímto výsledkem dvěma přesnými zásahy podepsal Sor, jenž byl viděn i v dalších akcích. Přestože se ve druhé půli podařilo hostům snížit, o další dvě slávistické branky se postarali Olayinka s Traorém. Odveta se bude hrát v Rakousku za týden.

Podobně jako v předešlé fázi proti Fenerbahce Istanbul, i tentokrát se hlavní hvězdou Slavie stal Sor, ještě donedávna hráč Baníku Ostrava. Jak prot Fenerbahce, i nyní dal totiž dvě branky, první hned po třech minutách hry, kdy tak překvapil svým zakončením místo centru gólmana Schlagera. Uklidnil tak tím slávisty, kteří zprvu trochu zmatkovali, ale od této chvíle už měli na kopačkách více klidu.

„Rychle inkasovaný gól nám samozřejmě ani trochu nepomohl a náš výkon poznamenal," ubvedl kouč Lince Andreas Wieland.

O něco víc v klidu byl i teprve šestnáctiletý Adam Pudil, který se nečekaně dostal poprvé do základu Slavie a jednalo se tak pro o první start za slávistický A-tým.

Podruhé se Sor trefil téměřř po půlhodině hry, kdy opět rozkmital své neuvěřitelně rychlé nohy, utekl svým bránícím soupeřů a před gólmanem Schlagerem už stačilo jen udělat takovou kličku, která Sora dostal před odkrytou branku, 2:0 pro Slavii.

Linec tak poznával v této sezóně Evropské konferenční ligy věci dosud nepoznané. Dosud totiž ve skupině dostal jen jedinou branku, bylo však vidět, že Slavia je nejtěžším soupeřem, se kterým se v Konferenční lize dosud utkal. Sor se pak dostával i do dalších příležitostí, především levá strana dělala lineckým problémy, Sor už ale další branku přidat nedokázal. Byl i blízko hattricku, kdyby ale v jedné z velikých příležitostí neminul balón. „Zápas mi sedl, jsem maximálně spokojený. Ale přece jen, chtěl jsem hattrick," nechal se slyšet Sor po zápase v rozhovoru pro ČT sport.

Poněkud kurióznější střídání provedl kouč Jindřich Trpišovský před začátkem druhé půle, kdy místo Adama Pudila vyslal na hřiště jeho dvojče Miloše. Stejně jako Adam Pudil, jenž se v první půli dostal do zakončení, ale už z ostřejšího úhlu, se i bratr Miloš rozhodl v Edenu ukázat v plné parádě. Proti vyběhnuvšímu Schlagerovi se však neprosadil, následně Bah mohl zvýšit, ale jeho střela z dálky orazítkovala jen tyč. Za chvíli si o brankovou konstrukci zahráli Olayinka, jenž pro změnu trefil břevno.

Pak začali o něco více útočit i hosté a pomalu vyrovnávali hru. Pomohl pak tomu i smolař Olayinka, jenž nesmyslně rozehrával a to tak nešťasně, že se míč dostal k Balicovi a ten poslal zdravici za Mandousova záda, 2:1.

Najednou to byli hosté kteří cítili šanci a tak zahrozil Goiginger a pak zase také Balic. Naštěstí ale nebyli úspěšní a Slavia se mohla postupně opět nadechnout k náporu. A tak za chvíli mohl Olayinka odčinit svou předešlou chybu před lineckým gólem a nakonec tak tedy navýšil na 3:1. O dvě minuty později pak přidal čtvrtou slávistickou branku další Afričan Ibrahim Traoré a bylo rozhodnuto.

„S ohledem na styl soupeře jsme s jeho rychlostí jednoznačně počítali. Vypadlo nám dost hráčů, jinak jsme se mohli dostávat do ještě více situací," okomentoval zápas ze svého pohledu v rozhovoru pro ČT sport kouč Trpišovský.

„Hráli jsme pomalu, nebyli jsme důrazní v osobních soubojích, scházela nám aktivita, intenzita v tlaku na míč, běžecké souboje mé hráče vyčerpávaly," hodnotil pro změnu kouč hostů Wieland a pokračoval: „Kdyby zápas skončil 2:1 pro domácí, byl bych spokojený, protože po přestávce jsme změnili rozestavení a přece jen se zlepšili. Jenže po vstřelené brance jsme chtěli rychle vyrovnat, hnali se dopředu a počínali si přitom opravdu naivně."

Úvodní utkání osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy (10.3.2022):

Slavia Praha - LASK Linec 4:1 (2:0)Branky: 3. a 29. Sor, 82. Olayinka, 85. Traoré - 67. Balič

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy