Vicemistr z Plzně začne svou pouť do Ligy mistrů v Nizozemsku. Narazí na Alkmaar

Fotbalisté FC Viktoria Plzeň se jako první český klub představí v předkolech o evropské poháry v sezóně 2020/21. Tento fakt byl již delší dobu známý, ovšem až nyní v pondělí los ve švýcarském Nyonu rozhodl o soupeři, se kterým se Západočeši ve 2. předkole Ligy mistrů utkají. Nakonec budou muset plzeňští ke svému prvnímu zápasu na evropské scéně v nové sezóně do Nizozemska, kde se střetnou s Alkmaarem. Protože se kvůli pandemii koronaviru budou letos hrát první tři předkola evropských pohárů pouze na jeden zápas, znamená to, že svěřenci kouče Adriána Gul´y vudou muset tento duel vyhrát, aby se dostali dál.

Nizozemský AZ Alkmaar jako soupeř rozhoddně západočeské fotbalisty nepotěšil a zvláště pak ani to, že letos jednokolový duel 2. předkola Ligy mistrů odehraje v Nizozemsku. I když se v Nizozemsku kvůli pandemii koronaviru tamní nejvyšší fotbalová soutěž nedohrála, Alkmaar do té doby patřil k největším favoritům soutěže a figuroval na druhém místě hned za vedoucím Ajaxem Amsterdam, se kterým měl stejný počet bodů. Amsterdamský celek byl nakonec vyhlášen mistrem díky lepšímu skóre.

Tak vysoko v nizozemské soutěži byli především díky výkonům nizozemského reprezentanta Rona Vlaara se zkušenostmi z Aston Villy a pak také díky Jordymu Clasiemu. I on je nejen nizozemským reprezentantem, ale i fotbalistou, jenž taktéž prošel anglickou Premier League. Tentokrát v dresu Southamptonu. Ovšem nejen oni táhnli Alkmaar. Za připomínku stsojí i takoví hráči jako gólman Marco Bizota, záložník Teun Koopmeiners, Maročan Oussam Idriss se 13 brankami na kontě či Nor Fredrik Midtsjø. Právě tito čtyři se dostali do ideální jedenáctky nizozemské ligy.

V minulosti působil v Alkmaaru i Ondřej Mihálik, který tam skončil nakonec po ročním hostování, po němřž se pak zase vrátil do Plzně.

Střet s Plzní nebude pro Alkmaar oprvní zkušeností s českým soupeřem. V minulosti se v Evropské lize a v jejím předkole se potkal s Libercem a Jablonec.

Protože nizozemská liga začne až 12. září a ta česká už 22. srpna, mohlo by to v jednokolovém předkole znamenat jistou výhodu pro český celek. S Alkmaarem by se totiž Plzeň měla utkat buď 25. nebo 26. srpna.

Další dvojice v nemistrovské části 2. předkola Ligy mistrů pak tvoří PAOK Soluň s Besiktasí Istanbul a Lokomotiv Záhřeb s Rapidem Vídeň. Dalším celkem, který by se mohl v této části 2. předkola Ligy mistrů představit, by mohl být bratislavský Slovan. Ten má ale ještě před sebou 1. předkolo, kde má za soupeře Kí Klaksvík z Faerských ostrovů. Po překonání tohoto soupeře by se utkal se švýcarským Young Boys Bern.

Dodejme, že dalším českým celkem, jenž se představí v předkole Liugy mistrů bude český mistr pražská Slavia, která by se mohla představit poprvé až ve 4. předkole.Ovšem jen v případě, že by nedohranou sezónu 2019/20 Ligy mistrů vyhrál tým, jenž by si účast v této soutěži zároveň zajistil ze své národní soutěže.

Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů

Mistrovská část:

Floriana Valletta (Malta)/Kluž - Dinamo Záhřeb, Young Boys Bern - Klaksvík (Faer. o.)/Slovan Bratislava, Celtic Glasgow/KR Reykjavík - Ferencváros Budapešť/Djurgaarden, Flora Tallinn/Suduva (Lit.) - Maccabi Tel Aviv/FC Riga, Legia Varšava/Drita (Kos.)/Linfield (Sev. Ir.) - Ararat-Armenia (Arm.)/Omonia Nikósie, Celje (Slovin.)/Dundalk (Ir.) - Molde (Nor.)/Kuopio (Fin.), Budučnost Podgorica/Ludogorec Razgrad - Midtjylland (Dán.), Dinamo Brest (Běl.)/FC Astana - Connah's Quay Nomads (Wal.)/FK Sarajevo, Karabach (Ázerb.)/Sileks Kratovo (Mak.) - Šeriff Tiraspol (Mold.)/Fola Esch (Luc.), Dinamo Tbilisi/KF Tirana - Crvena zvezda Bělehrad/FC Europa (Gibr.).

Nemistrovská část:

Alkmaar - Plzeň, PAOK Soluň - Besiktas Istanbul, Lokomotiva Záhřeb - Rapid Vídeň.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.
Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy