Vrátí se Pelta do Sparty? Byla by to jediná výzva, kterou by přijal, říká

Rozhodně se nedá říct, že bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta v současnosti neprožívá zrovna nějaké vydařené období. V kauze sportovních dotacích je, jak známo, obžalován a o klubové kase v Jablonci, kde je aktuálně šéfem, se také nedá říct, že je přeplněná penězi. Když navíc k tomu všemu přidáme aktuální pandemii koronaviru, kvůli kterému se nejen u nás v Česku nehraje nejvyšší fotbalová soutěž. Není tak možná proto divu, že má v hlavě myšlenku, kterou bychom mohli označit jako zatím tiše tikající bombu, ale až vybuchne, byla by to určitě senzace nejvyšší kategorie. Stále totiž myslí na možný návrat na pražskou Letnou. „Jedinou výzvu, kterou bych přijal, je návrat do vedení Sparty,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro O2 TV sport.

V době, kdy sportovní svět i u nás v Česku ochomila pandemie koronaviru, by se chtělo říct, že nic zajímavého se ve sportu dít nemusí. To by ale nesměl dát O2 TV sport exkluzivní rozhovor Miroslav Pelta. Toho teď tíží obžaloba v kauze sportovních dotací. „Vždycky jsem říkal jednu věc. Věřím, že kauza, která je přede mnou, brzy skončí tak, abych se očistil. Abych pak mohl přijmout jakékoliv další angažmá," uvedl Pelta.

Tím tak umocnil spekulace, které v poslední době ve fotbalovém zákulisí kolují a které spočívají v tom, že by se snad mohl Pelta po čase zase vrátit do fotbalové Sparty. Tam už v minulosti působil, ještě když byl tehdejším letenským šéfem Vlastimil Košťál. Nyní se tedy živě mluví o tom, že Pelta má nabídku ze Sparty už u sebe. „Řeknu, že nabídku na stole nemám. Přestože jsem majitel klubu v Jablonci, tak jedinou výzvu, kterou bych přijal, je, že bych se chtěl vrátit do vedení Sparty," odpověděl však.

Rozhodně si myslí na daleko vyšší funkci na Letné než na pouhého řadového zaměstnance. Co by si tedy představoval Pelta? Co by chtěl dělat ve Spartě, kdyby tam přestoupil? „Umím si představit, že bych pracoval na tom, abychom vrátili Spartu na vrchol. Ale není to tak, že bych měl nabídku na stole. Je pravda, že jsme na téma já a Sparta párkrát mluvili. Není to ale zdaleka v rovině, o které se mediálně spekuluje," neustále upozorňuje někdejší nejvyšší boss českého fotbalu.

Ten se se sparťanským bossem Danielem Křetínským velice dobře zná. „S doktorem Křetínským mám myslím vztah velice dobrý. Je to člověk, který je velký boss," uvádí konkrétně na jeho adresu Pelta a pokračuje: „Drží slovo, drží dohody, má fantastické chování, je jazykově vybavený. Musíme si ho všichni vážit. Hodně povýšil respekt i u jiných subjektů, že je s námi ve fotbalové branži. Měl by však udělat takové personální kroky, aby byla Sparta úspěšná."

Co by ale Křetínskému určitě vytkl je ten fakt, že Křetínský chce ovládat Spartu přes lidi ve vedení klubu, které vůbedc z fotbalového prostředí nepocházejí. „On je zachránce Sparty z pohledu ekonomiky. Měl by udělat krok a dát někomu mandát a pravomoci, aby to byla jeho radost, a ne noční můra. Výsledky nejsou adekvátní prostředkům investovaným za poslední období. Lidi ho hodnotí podle toho, jaké má výsledky Sparta, protože je to národní klenot. Jestli má o jednu elektrárnu míň nebo víc, je celkem jedno... Přál bych mu, aby se dožil, že ho budou hodnotit jako úspěšného i podle Sparty," vyjádřil se Pelta.

Bude tak zajímavé, jak se situace kolem možného příchodu Miroslava Pelty do Sparty vyvine. Jak na nejnovější slova Pelty zareaguje sám Daniel Křetínský.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Miroslav Pelta AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy