Vstoupí saúdskoarabský princ do Premier League? Katařani jsou proti a poslali dopis

Na poli anglické fotbalové Premier League dochází k souboji mezi Katarem a Saúdskou Arábií. Že se vám to zdá nesmyslné? Je tomu však opravdu tak. Katarská televizní společnosti beiN, jež má k dispozici vysílací práva na anglickou nejvyšší fotbalovou soutěž, je proti tomu, aby fotbalový klub Newcastle koupila investiční skupina saúdskoarabského prince Muhammada bin Salmána. To především proto, že Saúdská Arábie podle katarské televizní společnosti nezákonně vysílá přímé přenosy z Premier League díky jejímu pirátskému kanálu beoutQ a tak odeslali Katařané dopis nejen samotnému vedení ligy, ale hned všem účastníkům této soutěže s prosbou, aby se snažili adresovaní tuto koupi Newcastelu zastavit. Vedle toho pak proti vstupu saúdskoarabského prince do Premier League protestuje i Amnesty International, jelikož se jim nepozdává porušování práv v Saúdské Arábii.

Je to právě katarská televizní společnost beiN, která je největším zahraničním partnerem anglické Premier League a které se tedy nelíbí možný vstup saúdskoarabského prince do jedné z nejlepších a nejsledovanějích fotbalových soutěží v Evropě. „Nebezpečí plánované akvizice spočívá v kontrole a zisku materiálního podílu, ať přímého nebo nepřímého, v jednom z hlavních klubů Premier League firmou, která je ve skutečnosti přímo spojena se saudskoarabskou vládou," stojí mimo jiné ve zmíněném dopise odeslaný všem účastníkům soutěže a vedení ligy společností beIN.

„Vzhledem k pokračujícím i minulým nezákonným jednáním země a jejich přímému dopadu na obchodní zájmy Premier League, členských klubů, vysílacích partnerů a fotbalu obecně tento plánovaný krok nelze ignorovat. Jako dlouholetý partner a obrovský investor Premier League Vás žádáme, abyste pečlivě zvážili všechny důsledky takového jednání," pokračuje v dopise.

Výkonný ředitel beIN Sports Júsif Al Obajdlí, jenž je zároveň i členem správní rady francouzského klubu Paris Saint Germain, který vlastní taktéž šejkové z Kataru, se pak nechal slyšet: "V žádném případě nepřeháníme, když řekneme, že budoucí ekonomický model fotbalu je v ohrožení. Tohle všechno se děje v době, kdy kvůli zničujícímu ekonomickém dopadu pandemie koronaviru na sportovní průmysl musí fotbalové kluby co nejvíce chránit své příjmy z vysílání."

Dodejme, že televize beIN Sports vlastní televizní práva na Premier League pro region Blízkého východu a severní Afriky a poukazuje na fakt, že v Saúdské Arábii vysílá Premier League neprávem pirátská stanice beoutQ a že za tyto přenosy pak musí draze platit.

Jak uvádějí britská média, koupě Newcastlu právě touto saúdskoarabskou investiční skupinou pro klubového majitele Mikea Ashleyho znamená zisk hned kolem 300 milionů liber, což je v přepočtu přes 9 miliard korun. Díky tomuto kontraktu by se tak stal rázem klub, který se aktuálně nachází až na 13. místě anglické ligy a ve kterém třeba působí i exsparťanský brankář Martin Dúbravka, vůbec nejbohatším v Premier League.

Televizní společnost beIN není ovšem jediná, kdo si stěžuje na možný vstup saúdskoarabského monarchy do Premier League. Třeba Amnesty International už vyzvala vedení soutěže, aby prověřovala porušování lidských práv v království nacházejícím se na Arabském poloostrově.

Stačí si třeba vzpomenout na kauzu zavražděného novináře Chášukdžího v saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, ke kterému došlo 2. října 2018. Přestože od začátku saúdskoarabský princ odmítal, že by měl s tímto případem něco společného, spekuluje o tom, že zneškodnit tohoto saúdskoarabského investigativního novináře měli vrahové na příkaz samotného prince Muhammada bin Salmána. Dodejme, že v případu bylo nakonec obviněno 11 osob, přičemž v prosinci loňského roku bylo odsouzeno pět lidí k trestu smrti a tři pak byli posláni do vězení. Zároveň ale soud osvobodil dva hlavní podezřelé a to bývalého poradce korunního prince Saúda Kahtáního a exnáměstka šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahamda Asírího.

"Dokud zůstanou otázky ohledně dodržování lidských práv Saúdy nezodpovězeny, Premier League se vystavuje riziku, že snadno naletí těm, kteří chtějí využít její půvab a prestiž, aby zakryli činy, které jsou vysoce nemorální a jsou v rozporu s mezinárodním právem a hodnotami Premier League a celosvětovou fotbalovou komunitou," píše v dopise řediteli Premier League Richardu Mastersovi Kate Allenová, ředitelka britské pobočky Amnesty International.

Jak ale píše deník Daily Mail, podle jejich dobře informovaných zdrojů blízkých zákulisnímu dění v Premier League koupi Newcastlu saúdskoarabským princem prakticky už nic nebrání. A podle informací vedení soutěže nehodlá do toho nijak vstupovat.

Připomeňme, že právě Saúdská Arábie a Katar jsou od roku 2017 v politickém a diplomettickém sporu. Před třemi lety totiž Saúdská Arábie obvinila Katar z podpory terorismu, na základě čehož další arabské země včetně Spojených arabských emirátů, Egypta a Bahrajnu s Katarem přerušily diplomatické vztahy.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie) Katar Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy