Vydržet dva roky bez evropských pohárů, nebo odejít? De Bruyne by mohl Citizens opustit

Patří k největším hvězdám fotbalového Manchesteru City a není divu. Vždyť za 26 zápasů nahrál v právě přerušené sezóně 2019/20 na šestnáct branek, vedle toho sám osmkrát skóroval. I tak ale není jasné, zda belgického záložníka Kevina De Bruyneho uvidíme v tomto anglickém klubu i v další sezóně. Klub totiž čelí trestu od Evropské fotbalové unie UEFA spočívajícím ve dvouletém zákazu startu v evropských pohárech a to je právě ten důvod, proč se nyní ve fotbalovém zákulisí čile spekuluje o jeho budoucnosti.

Proč by nemohl následující dvě sezóny klub Manchesteru United hrát evropské poháry? Takovýto trest mu UEFA vyměřila kvůli tomu, že porušil pravidla jak finančního fair-play, tak i licenčních předpisů. Toto rozhodnutí UEFA ae ještě není definitivní, vedení klubu se chce totiž proti němu odvolat u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) v Lausanne.

Pokud by ale ani u něj klub neuspěl, znamenalo by to, že by se nemohl zúčastnit ani Ligy mistrů, ani Evropské ligy v následujících dvou sezónách 2020/21 a 2021/22. Kromě toho mu hrozí i finanční pokuta ve výši až 30 milionů eur (cca. 760 milionů korun). A pokud by k tomu opravdu došlo, budoucnost v klubu je v případě Kevina De Buyneho nejistá.

"Zatím jen čekám. Lidé z managementu nám sdělili, že jsou si stoprocentně jistí, že neudělali nic špatného a že mají pravdu. Proto čekám, co se stane. Věřím jim," řekl De Buyne belgickému deníku Het Laatste Nieuws. "Jakmile padne verdikt, zvážím pro a proti. Dva roky bez LM jsou na pováženou, s jednoletým distancem bych se vyrovnával lépe," pokračoval pak.

Pokud by klub u CAS naopak uspěl, nebude mít prý v takovém případě mít žádný důvod k tomu, aby klub opouštěl. "Hraji za jeden z nejlepších týmů na světě - navíc v Premier League, v nejlepší lize. Být zde nejlepší je pro mě challenge, kterou potřebuji," řekl osmadvvacetiletý Belgičan, o jeho služby se dlouhodobě zajímají takové velkokluby jako Real Madrid či Barcelona.

Na kouče Guardiolu vázán nejsem a v klubu budu i po jeho případném odchodu, řekl De Bruyne

Žádaný Belgičan však tvrdí, že v případě, že by Manchester City mohl hrát evropské poháry, ale z klubu by i přesto odešel trenér Pep Guardiola, tak v klubu i tak zůstane. Narážel tak tím na svého spoluhráče Raheema Sterlinga, jehož prodloužení kontraktu s klubem závisí na Pepu Guardiolovi a jeho působení na lavičce týmu Citizens. Právě Pepu Guardilovi totiž na poodzim začne jeho poslední sezóna v tomto angažmá. "Hrál jsem pod vedením několika trenérů už před Pepem, a pokud odejde, budu se snažit i nadále zlepšovat, ale dosud jsem tomu nevěnoval skoro žádnou pozornost. V tuto chvíli jsou k řešení důležitější věci," připomněl však De Bruyne aktuální situaci kolem pandemie.

Právě kvůli ní je nyní anglická Premier League přerušena už od 12. března, De Bruyne patří mezi ty, kteří věří, že se liga tuto sezónu dohraje. "Podle mě začneme plnohodnotně trénovat do dvou týdnů. Vláda chce restartovat fotbal co nejdříve, aby lidem v těžké době něco dala. Bez fanoušků to sice bude mít k ideálu daleko, ale sezonu alespoň dokončíme," řekl v rozhovoru pro belgické noviny.

Dodejme, že nedávno účastníci Premier League odhlasovali, že přerušenou sezónu hodlají dohrát, přičemž podle plánu Premier League by se měla tato soutěž hrát na dvou neutrtálních stadionech (v londýnském Wembley a v tréninkovém centru St. George´s Parku). Zbývá odehrát celkem 92 utkání, tudíž by se od 8. června, kdy je naplánovaný restart ligy, hrálo každý den bez diváků, ovšem před televizními kamerami. Soutěž musí zajistit testování všech fotbalistů a členů realizačních týmů.

Co se týče aktuální situace v ligové tabulce, tak tam vede suverénně Liverpool 25 bodů před druhým Manchesterem City a zbývá mu tak šest bodů k tomu, aby se mohl radovat z prvního titulu po 30 letech.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Manchester City Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 10 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy