Wenger navrhl konání fotbalového MS každé dva roky. Čeferin chce jednat s Infantinem

Ve fotbalovém zákulisí na evropské scéně vyvolal pozdvižení nedávno zveřejněný návrh bývalého kouče londýnského Arsenalu a současného ředitele globálního rozvoje Mezinárodní fotbalové federace FIFA spočívající v tom, že by se od roku 2026 mohlo mistrovství světa ve fotbale konat každé dva roky. Nyní žádají členské asociace Evropské fotbalové unie UEFA, kterým vládne Aleksander Čeferin debatu o tomto tématu se šéfem FIFA Giannim Infantinem. Tomu totiž tento týden zaslali dopis zástupci všech 55 zmíněných členských asociací UEFA se žádostí o jednání.

„Po MS 2026 by další šampionát mohl přijít už v roce 2028,“ uvedl Wenger při zveřejnění svého návrhu s tím, že by i při kratším intervalu mezi světovými šampionáty měl být zachován poměr mezi klubovým a mezistátním fotbalem na 80:20. A že i tehdy by měli hráči k dispozici každý rok 25 dní volna v letních měsících.

„Hraje se teď velké množství zápasů, náš systém by do všeho vnesl větší efektivitu. Když přeskupíme a omezíme kvalifikace, hráči to v konečném důsledku přivítají. Garantovali bychom jim potřebný odpočinek,“ pokračoval Wenger, jenž tak připomněl, že by se měly v tomto případě zjednošit kvalifikační cykly, které by se tak konaly vždy v lichém roce.

Mimochodem, tento Wengerův návrh byl vypracován na základě žádosti ze strany fotbablového svazu Saúdské Arábie a hned 166 dalších zemí ho již mělo podpořit, především pak ty z Afriky a Asie.

Není ale divu, že tento návrh zvedl ze židle činovníky UEFA. Pod hlavičkou této organizace se totiž jak známo koná mistrovství Evropy a tento svátek se dosud střídá v sudých letech se světovým šampionátem. V lichých rocích se pak žádný velký fotbalový turnaj nekonal, pokud nepočítáme ten letošní, kdy se hrál o rok odložený evropský šampionát kvůli koronavirové pandemii.

Už před několika dny se proti návrhu Arséna Wengera vyjádřili i zástupci  profesionálních lig. Důvodem je ta skutečnost, že by profesionální ligy spolu s UEFA výrazněji přišly o vlastní příjmy, pokud by se MS konalo každé dva roky. Naopak FIFA by si zase výrazně přilepšila, vždyť MS sledují v televizi po celém světě až 4 miliardy lidí.

I když první reakce samotného šéfa UEFA Aleksandera Čeferina byla nejprve taktéž jasně nesouhlasná, poté, co se předsedové a generální sekretáři jednotlivých členských asociací tento týden v úterý nad tímto tématem sešli prostřednictvím videokonference, se přeci jen i on přiklání k jednání s FIFA.

„Výsledkem celého jednání je společný postup všech 55 členských asociací UEFA. Rozhodli jsme se, že se prostřednictvím UEFA obrátíme společně na orgány FIFA, aby nám celý projekt představily ještě blíže než dosud,“ řekl pak po onom úterním jednání předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek a pokračoval: „Chtěli bychom od FIFA přesnější informace o termínech, o finančních záležitostech a dalších podrobnostech nejrůznějšího druhu. Teprve až si tyto věci zpřesníme a vyjasníme, zaujmeme k věci nějaké stanovisko.“

Fousek má za to, že by se o tomto tématu mělo jednat a rozhodnout co nejrychleji. „Následné zásadní jednání mezi UEFA a FIFA na toto téma očekávám v průběhu října,“ prozradil.

Až na kongresu FIFA v roce 2022 by však mělo být jasné finální stanovisko ohledně tohoto návrhu.

Samotný Fousek se pak moc nechtěl vyjadřovat k tomu, jak je to aktuálně s tím, kdo všechno návrh Arséna Wengera podporuje a nepodporuje ze strany jednotlivých kontinentů a ani k tomu, co by následovalo v případě krachu jednání mezi UEFA a FIFA. Zda by tak náhodou FIFA nerozjela tento navrhovaný projekt s tím, že by ho bojkotovaly evropské země. „Takové úvahy jdou příliš daleko, nemá smysl něco takového nyní komentovat. Vyžádali jsme si bližší informace, až se s nimi seznámíme, vyjádříme se k věci blíže,“ řekl pouze Fousek.

Připomeňme, že nejbližší světový šampionát je na programu příští rok a to netradičně v prosinci kvůli tomu, že se koná v Kataru. Další MS se odehraje v roce 2026, kdy se o jeho pořádání pro změnu podělí hned tři země a to USA, Kanada a Mexiko. Nově se pak tohoto turnaje zúčastní místo dosavadních 32 hned 48 zemí.

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS UEFA FIFA Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy