Z vyšetřovacích spisů vyplývá, jak Berbr úkoloval šéfa rozhodčích Chovance

Jozef Chovanec byl bez pochyby skvělý fotbalista, trenér se zkušenostmi, ovšem jako funkcionář, jenž měl na starosti rozhodčí v českém profesionálním fotbale, podle všeho selhal na celé čáře. Jak totiž vyplývá z vyšetřovacích spisů týkající se kauzy kolem již bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra, jenž byl kvůli údajné zpronevěře a korupci zatčen policií loni v říjnu, právě Berbr ovládal prostřednictvím osoby Jozefa Chovance komisi rozhodčích. Alespoň s takovou infomací přišly v těchto dnech Seznam Zprávy.

Právě redaktoři tohoto serveru měli možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu, s nímž pracují kriminalisté a jenž nese název "akce Šváb". Právě v těchto dokumentech jsou k dispozixi i přepisy odposlechů a textových zpráv mezi Romanem Berbrem a Jozefem Chovancem, tehdejším šéfem komise rozhodčích.

Legendární fotbalista měl být tím, koho si měl Berbr podle krminalistů ovinout kolem prstů a vodit ho tak, jak si sám přeje. "Berbr psal Chovancovi, co kde má říkat, kdo budou členové jeho komise, kdo pomocní odborníci komise, s kým se má stýkat či mu psal scénáře, jak má jednat. Zároveň mu předával pokyny, že nesmí nikde sdělit, že se stýká s Romanem Berbrem," poznamenal si jeden z vyšetřovatelů ve spisu.

Vyšetřovací spis podle všeho nabzí velmi zajímavé čtení především tehdy, kdy cituje hovory mezi Berbrem a Chovancem. "Josef, když už si ten Hrubeš a Příhoda včera udělali ze všech pr**l, tak mám nápad. Co kolo, to prů**r s videorozhodčíma. Dej mě v po návrh na odvolání Hrubeše, stejně ho má připravené Filípek a já ho v ut na VV odvolám. Řízněte do toho, stejně tvůj nikdy nebude," měl 1. září 2018 úkolovat například Berbr již bývalou hlavu mužů s píšťalkou. Ve zprávých se píše o Josefovi, i když se Chovancovo křestní jméno píše Jozef. PO pak znamená "pondělí", UT "úterý" a VV "výkonný výbor". Na tento Berbrův úkol měl Chovanec podle spisu odpvědět: "Ahoj to je dobrý nápad.. Jsem v Liberci na zápase s Ostravou."

Tento hovor měl pokračovat následujícími Berbrovými slovy: "D je taky pro a v po vydá Dukla něco na veřejnost a Šádek je podporuje…s*al bych na něj, nikdy již nebude náš." Písmenem D má být označena partnerka Romana Berbra Dagmar Damková, která byla tehdy mimo jiné členkou výkonného výboru.

Zasaďme do kontextu, že tento hovor se měl týkat ligového duelu mezi Spartou a Duklou, který skončil 2:0 pro letenské, přičemž v duelu sudí Pechanec nenařídil penaltu po ruce sparťanského Martina Frýdka. Po tomto utkání pak měl být sudí Příhoda sedící tehdy u videa zkritizován za to, že nedodal hlavnímu sudímu dostečně průkazné záběry.

Je s podivem, že právě Berbr takto úkoloval Chovance, přestože k tomu ze své pozice neměl žádnou kompetenci. Stejně tak nebylo v jeho kompetenci řešit odvolání Romana Hrubeše, jenž stál za videosystémem VAR v českém fotbale.

Berbr napsal Chovancovi i řeč, navrhoval také rozhodčí do jednotlivých zápasů

A není to jediná věc, nad kterou by měl při pohledu do vyšetřovacího spisu nejedenn fotbalový fanoušek kroutit hlavou. Berbr měl připravit i řeč Jozefa Chovance členům výkoného výboru, které tak přesvědčoval k tomu, aby ho zvollili do čela komise rozhodčích. "Jednání na VV: 1. Mam chuť to dělat - oslovil mě předseda 2. Chci přinést klid mezi rozhodčí a kluby 3. Řídit spíše managersky - obklopit se odborníky 4. Chci zlepšit postavení rozh (R) na mezinárodní scéně 5. Chci spolupracovat s nižšími složkami - Cechy + Morava (je úbytek R)," napsal Chovancovi Berbr a poslušný Chovanec to takto členům výkonného výboru nekonec i řekl.

Tyto notičky pak pokračovaly následovně: "6. Vytvořit mezi R dobrou pohodu. Do zvolení nepouštět žádná jména, kdyby někdo dotaz, skočím do toho a zastavím to. Po zvolení požádej cca o hodinu času - že jsi zatím při různých jednáních nikomu nic neslíbil, že to potřebuješ obvolat. Já do toho skočím a budu tě chtít na krátké jednání s předsedou a Zlámalem (jen Zlámal vše vybleje pak-počítej s tím)." Dodejme, že Zlámal byl tehdejším moravským místopředsedou.

Chovanec dostal od Berbra i úkol, jak se má zachovat po svém zvolení do funkce. Jak měl nerýsovana setkání, kterého se zúčastnil on, tehdejší předseda FAČR Malík, Berbr a Zlámal. "Tam se tě zeptam, jaké máš jména a co by měli dělat - to co odpovíš, pak musí být stejné za hodinu, až budeš předkládat komisy 1. Chci místopředsedu, odborníka na R - s mezinárodní historií - Martin Wilczek 2. Chci odborníka, který povede delegáty - současný ligový delegát - Pavel Mareš 3. Chci odborníka na přestupky a video - specialistu - Romana Hrubeše," napsal mu konkrétně.

Úkolování zdárně pokračovalo: "4. Chci, aby sekretářem byl Patrik Filípek - zaměstnanec Reefere departmentu FAČRu. 5. Chci, spolupracovat a chtěl bych, aby občas přišla do KR - Dagmar Damková a to z důvodů mezinárodních rozhodčích 6. Chci, aby do KR pravidelně docházel jako šéf vzdělávání a šéf konvence UEFA - Miroslav Liba."

Co se týe osby Miroslava Liby, tak ten byl tehdejším členem výkonného výboru. Nemůže pak nikoho pochopitelně překvapit, že to všechno dopadlo nakonec naprosto přesně tak, jak si to Berbr nalinkoval. A úkoly k povolebnímu jednání pokračovaly: "7. Chci od vás dnes, aby jste vzali na vědomí listinu hlavních R, listinu AR a listinu delegátů 8. Tyhle lidi jsem si vybral a chtěl bych, aby jste mě žádné jiné do KR nepodsouvali, takto bych chtěl začít. My s tím nahoře budeme souhlasit, ty pak půjdeš za Tulingrem a Filípkem, oni tě dají listiny R a pak pípneš, žes připraven a to samé řekneš na VV. Klidně si to nech napsané, jen prosím, dodržme postup, jinak nám vznikne víš kvůli komu chaos. Citlivý dotaz může být na nasazování R na utkání - tvoje odpověď… chci to již i kvůli sobě a možnému spolčování se Spartou, stejně jako je to na UEFA, reefere department dá návrh do KR a KR shálí, nebo udělá změnu."

Z toho všeho vyplývá, že Berbr měl, co se týče tehdejší komise rozhodčích, všechno ošefované. Kryl Chovance i tím, aby na veřejnosti spojován  přííliš s pražskou Spartou, ve které před tím působil jako hráč, trenér i funkcionář.

Berbr s Chovancem byli v kontaktu i po zápasech Plzně s Libercem (4:1 pro Plzeň) či Slavie s Teplicemi (3:0 pro Slavii). Tehdy druhý muž českého fotbalu zasahoval do nasazování rozhodčích do jednotlivých zápasů. V přrvně zmiňovaném duelu sudí Proske měl udělit červenou kartu plzeňskému Romanu Hubníkovi, ale ten ji nakonec nedostal. vyloučen byl naopak na druhé straně Baluta za protesty. Duel Slavie s Teplicemi měl pak coby sudíí na starost Pechanec, jenž měl za bezbrankového stavu nařídit prapodivnou penaltu pro sešívané.

"Nehrotte tu situaci s Pechancem a Proskem…jen zitra normalne pojmenovat a tot vse…mame narodak, na tohle se**m, yes!!??" měl psát tehdy konkrétně Berbr Chovancovi. Ten měl pak odpolvědět: "OK, rozumím."

Výsledek? Zatímco sudí Proske dostal stop na čtyři zápasy, Pechanec vyvázl bez trestu.

Jak pak také zmiňují redaktoři Seznam Zpráv, v inkriminovaných sezónách pak měl Roman Berbr nejen tak ledajaké vztahy jak s Viktorií Plzeň, tak i s pražskou Slavií.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Roman Berbr (fotbalový funkcionář) FAČR Korupce ve fotbale Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy