Za dva roky se bude hrát Liga mistrů nově. V základní fázi bude každý hrát osm zápasů

Už delší dobu se ve fotbalovém zákulisí spekulovalo, jak bude vypadat nový systém nejprestižnější fotbalové klubové soutěže Ligy mistrů. Nyní už je jasno. V úterý totiž Evropská fotbalová unie UEFA schválila, že od sezóny 2024/25 si v základních fázi zahraje každý účastník osm zápasů oproti současným šesti. Vedle toho je také rozhodnuto o tom, že do hlavní fáze soutěže, kterou tak tedy bude nově hhrát 36 týmů, postoupí dodatečně čtyři mužstva nikoli na základě klubového koeficientu, ale na základě kolektivních výsledků daných zemí v předešlém ročníku.

Poprvé byl tento nový model Ligy mistrů představen jen pár dní na to, co debatu ve fanouškovské fotbalové obci po celé Evropě rozvířila elitářská uzavřená Superliga, které se mělo podle původních plánů účastnit dvanáct evropských velkoklubů, ovšem den po jejím vzniku většina plánovaných účastníků ze soutěže odešla a tím tak zanikla.

Podle původních plánů ze strany UEFA mělo 36 účastníků v základních skupinách odehrát 10 zápasů, nakonec se jejich počet snížil na osm. Ty se odehrají během deseti hracích týdnů. Nejvíce viditelnou novinkou pak bude to, že už týmy nebudou rozděleny do skupin, ale budou hrát základní fázi ligovým formátem.

Za dva roky se poprvé mezi dodatečné čtyři účastníky, kteří tedy celkový počet navýší na zmiňovaných 36, dostanou dva týmy reprezentující ty asociace, jejichž kluby zaznamenají v sezóně Ligy mistrů 2023/24 nejlepších výsledků. Kdyby se toto pravidlo přeneslo do současnosti, znamenalo by to, že by na základě tohoto pravidla tato dodatečná místa dostaly Anglie a Nizozemsko. A tak by se místo současných čtyř týmů z Premier League kvalifikovalo do Ligy mistrů hned pět.

Původní plán UEFA také počítal s tím, že tato dodatečně se do základní fáze mělo dostat na základě historického pořadí pětiletých klubových koeficientů UEFA, čímž by ale byly zvýhodněny tradiční evropské velkokluby, jelikož by se dostaly doLigy mistrů i třeba přesto, že by na to sportovně neměla nárok. Proto tak tento návrh padl.

Mezi dodatečné účastníky se pak dostane i klub ze soutěže, která by se ocitala na pátém místě žebříčku UEFA. V současnosti tuto pozici okupuje francouzská liga.

Zkrátka nepřijdou rozhodně ani vítěz české ligy, jelikož nový systém počítá s vícero účastníky v mistrovské části kvalifikace.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů UEFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy