Základní část Fortuna ligy dohrána. Který tým bude hrát v jaké části nadstavby?

Ve středu se odehrálo všech osm zápasů posledního 30. kola základní části tuzemské fotbalové Fortuna ligy, ve kterém se definitivně rozhodlo o tom, který tým půjde z jaké pozice do nadcházející nadstavby. Zatímco týmy bojující o prvenství po základní části ve svých zápasech vyhráli (Slavia, která nakonec první příčku po základní části uhájila, nad Zlínem 3:0 a Plzeň nad Mladou Boleslaví 2:0), díky čemuž mají oba týmy nejblíže k zisku ligového titulu, třetí Sparta v Olomouci padla 0:2 a zase se tak vzdálila prvnímu místu. Jako poslední se pak do elitní šestky, která zabojuje o titul, dostal senzačně nováček z Hradce Králové,

V čele po základní části se nakonec dokázal udržet obhájce titulu pražská Slavia, která se v rámci 30. kola doma utkala se Zlínem. Přestože moravský klub ze začátku docela potrápil slávistickou obranu, do nějaké výraznější šance se nedostal a postupem času se už Pražanům podařilo vpřebrat otěže zápasu do svých rukou a poté, co se v zápase trefili Stanislav Tecl, Lukáš Provod a Peter Olayinka, byblo jasné, že už se na vítězství Slavie 3:0 nic nezmění. A i proto si pak ke konci mohli dovolit vystřídat gólmany a místo Ondřeje Koláře tak po čase Edenu ukázat na hřišti i věčného náhradníka Přemysla Kováře.

Vítězství si v závěrečném kole v základní části připsal i nejbližší pronásledovatel Slavie Viktoria Plzeň. Ta vycestovala ke svému zápasu do Mladé Boleslavi. Ta záhy po zahájení zápasu prohrávala, když skóre otevřel Havel. Jednobrankový náskok Plzně pak až v závběru pojistil druhou přesnou trefou Kopic, Západočeši ale měli štěstí, že krátce před tím sudí po konzultaci s VARem neuznali mladoboleslavský vyrovnávací gól. O to větší smůla pro svěřence kouče Pavla Hoftycha, kteří tak budou hrát ve skupině o umístění a nikoli v elitní šestce v boji o titul.

Tam se tak překvapivě dostal nováček z Hradce Králové, kterému tak k tomu stačila i remíza s Bohemians 1905. V Ďolíčku se fanoušci dočkali branek až po poločase, když se nejprve za Východočechy trefil Kučera, vyrovnat se pak podařilo Hronkovi. V závěru hradečtí přečkali i oslabení poté, co byl na začátku poslední desetiminutovky vyloučen František Čech.

Zatímco tak Mladá Boleslav si ve skupině o umístění v semifinále zahraje s Českými Budějovicemi, ve druhém semifinále se utkají Olomouc s Libercem. Že bude hrát tuto skupinu právě Olomouc bylo jisté už před tímto kolem a nic na tom nezměnilo ani vítězství 2:0 proti Spartě, která se na Hané marně snažila o šestou výhru v řadě. O góly Olomouce se postarali Breite s Benešem, kteří tak ted Pražanům zkomplikovali závěrečné boje s těmi nejlepšími.

Souučástí 30. kola byl i souboj mezi posledním a předposledním, tedy mzi Karvinou a Pardubicemi. Svěřenci kouče Boba Pánika se konečně na jaře dočkali výhry před domácím publikem, když v tomto záchranářském souboji vyhráli 3:2 a díky tomu na Pardubice ztrácejí už jen sedm bodů.

Konečné výsledky 30. kola fotbalové Fortuna ligy (20.4.2022):

Bohemians - Hradec Králové 1:1Branky: 62. Hronek - 51. J. Kučera

Karviná - Pardubice 3:2Branky: 3. Papadopulos, 70. P. Buchta, 87. Durosinmi - 4. Černý, 56. Červ

Mladá Boleslav - Plzeň 0:2Branky: 3. Havel, 85. Kopic

Teplice - České Budějovice 2:1Branky: 28. Tijani, 53. Sejk - 20. Škoda

Olomouc - Sparta Praha 2:0Branky: 7. Breite, 11. Beneš

Slavia Praha - Zlín 3:0Branky: 32. Tecl, 36. Provod, 64. Olayinka

Slovácko - Liberec 2:0Branky: 40. a 62. (obě z pen.) Jurečka

Ostrava - Jablonec 1:0Branka: 11. D. Buchta

Program nadstavbové části první fotbalové ligy:

Skupina o titul:

1. kolo:

Sobota 23. dubna: 19:00 Sparta - Ostrava.Neděle 24. dubna: 16:00 Plzeň - Slovácko, 19:00 Hradec Králové - Slavia.

2. kolo:

Sobota 30. dubna: 16:00 Slovácko - Ostrava, 19:00 Sparta - Hradec KrálovéNeděle 1. května: 19:00 Slavia - Plzeň

3. kolo:

Sobota 7. května: 19:00 Ostrava - Hradec KrálovéNeděle 8. května: 16:00 Plzeň - Sparta, 19:00 Slavia - Slovácko

4. kolo:

Středa 11. května: 19:00 Ostrava - Slavia, Hradec Králové - Plzeň, Sparta - Slovácko

5. kolo:

Neděle 15. května: 17:00 Slavia - Sparta, Plzeň - Ostrava, Slovácko - Hradec Králové

Skupina o umístění:

Semifinále:

1. utkání:

Neděle 24. dubna: 16:00 České Budějovice - Mladá Boleslav, Olomouc - Liberec

2. utkání:

Sobota 30. dubna: 16:00 Mladá Boleslav - České Budějovice, Liberec - Olomouc

Finále:

1. utkání:

Neděle 8. května: vítěz České Budějovice/Mladá Boleslav - vítěz Olomouc/Liberec (doma hraje tým hůře umístěný po základní části)

2. utkání:

Neděle 15. května: vítěz České Budějovice/Mladá Boleslav - vítěz Olomouc/Liberec (doma hraje tým lépe umístěný po základní části)

Skupina o záchranu:

1. kolo:

Sobota 23. dubna: 16:00 Karviná - Zlín, Teplice - Bohemians 1905, Jablonec - Pardubice

2. kolo:

Neděle 1. května: 16:00 Bohemians 1905 - Pardubice, Jablonec - Karviná, Zlín - Teplice

3. kolo:

Sobota 7. května: 16:00 Teplice - Jablonec, Zlín - Bohemians 1905, Pardubice - Karviná

4. kolo:

Úterý 10. května: 19:00 Pardubice - Zlín, Karviná - Teplice, Jablonec - Bohemians 1905

5. kolo:

Sobota 14. května: 18:00 Zlín - Jablonec, Teplice - Pardubice, Bohemians 1905 - Karviná

Baráž:

1. utkání:

Středa 18. května: 17:00 15. tým z první ligy - 2. tým z druhé ligyČtvrtek 19. května: 17:00 3. tým z druhé ligy - 14. tým z první ligy

2. utkání:

Sobota 21. května: 16:00 2. tým z druhé ligy - 15. tým z první ligyNeděle 22. května: 16:00 14. tým z první ligy - 3. tým z druhé ligy

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 4 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 48 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy