Hokej

Související články:

Patrik Martinec

Bídný začátek sezóny vzal na sebe. Patrik Martinec v Kometě Brno končí

Takový začátek nové extraligové sezóny v jihomoravské metropoli nepamatují od roku 2009. Právě tehdy naposledy nebodovali v prvních třech kolech. Stejný „počin“ se „povedl“ brněnské Kometě i v této nově se rozebíhající sezóně 2023/24. Po prohrách s Hradcem Králové (0:4), Karlovými Vary (0:4) a Litvínovem (2:3) se tak jako jediný extraligový účastník nemůže pyšnit ani jedním získaným bodem a krčí se tak na úplném chvostu extraligové tabulky. Není proto divu, že se v sobotu sám kouč brněnských hokejistů Patrik Martinec rezignovat na svou funkci. 
Hokej, ilustrační fotografie.

Česká hokejová "18" postoupila na Hlinka Gretzky Cupu do finále s Kanadou. V semifinále zdemolovala Finy

Zdá se, že se českému hokeji blýská na lepší časy. Tým dospělých sice dlouhodobě tápe, ale díky českým juniorům může hokejový fanoušek vidět světlo na konci tunelu. Nejenže letos zkraje roku „dvacítka“ vybojovala na svém MS stříbro, ale v těchto srpnových dnech se činí i „osmnáctka“. Ta od začátku tradičního Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi kosí soupeře vysokými výsledky (7:2 nad USA, 6:2 nad Německem) s výjimkou posledního zápasu ve skupině (prohra 2:4 se Švédskem) a nejinak tomu bylo i v semifinále. V něm zdemolovali svěřenci kouče Davida Čermáka Finy 8:2 a v neděli vpodvečer se utkají ve finále s Kanadou.
Alex Galchenyuk v dresu Arizona Coyotes

Rozsekám tebe i tvou dceru. Stačí jeden telefonát do Ruska, hrozil hráč NHL Galchenyuk policii

Talentovaný hokejista s problematickou minulostí Alex Galchenyu byl zatčen za řízení pod vlivem omamných látek. Při zatýkání projevoval agresivitu a nadával rasistickými výrazy a výhrůžkami smrtí vůči přítomným policejním důstojníkům. Jeho kariéra, která již utrpěla kvůli dřívějším potížím, se dostala na absolutní dno. Existuje možnost, že týmy v NHL se definitivně rozhodnou od Galchenyuka distancovat.
Ilustrační fotografie.

Hokejový svaz navštívili policisté z NCOZ. Zajímají se o hospodaření za Králova vedení

Když šéf českého hokeje Alois Hadamczik oznamoval ve čtvrtek odpoledne rozhodnutí výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) o Karim Jalonenovi, jenž tedy u národního A-týmu skončil a nahradil ho Radim Rulík, ještě netušil, že už tak těžký pracovní den se vyvine ještě v těžší. Během čtvrtečního odpoledne totiž svaz navštívili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), jejichž cílem byly dokumenty týkající se hospodaření z doby, kdy českému hokeji vládl ještě Tomáš Král. 
Alois Hadamczik, český hokejový trenér

Rozhodnuto. Hadamczik a spol. odvolali kouče Jalonena, národní A-tým bude trénovat Rulík

Až po třetím jednání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem padlo definitivní rozhodnutí o budoucnosti finského stratéga Kariho Jalonena u české hokejové reprezentace. Čekalo se ale už od samého začátku, že to dopadne tak, jak to nakonec dopadlo. Tedy jeho odvoláním. Skončil celý dosavadní realizační tým, který byl nahrazen tím, který pracoval dosud s juniory. Novým koučem hokejového národního A-týmu se stane dosavadní kouč „dvacítky“ Radim Rulík a k národnímu týmu se po roce vrací do role generálního manažera i Petr Nedvěd. 
Ilustrační fotografie.

O Jalonenovi stále není rozhodnuto, zřejmě ale pokračovat nebude

Stejně jako ve čtvrtek 8. června, tak ani začátkem tohoto týdne nebylo rozhodnuto o budoucnosti finského kouče Kariho Jalonena na lavičce hokejového národního A-týmu. Nejprve dostal generální manažer národního týmu Martin Havlát za úkol sepsat zprávu o tom, jakým směrem se chce reprezentace vydat v další sezóně, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Praze a Ostravě. 
Alois Hadamczik

Jalonenovi zvoní hrana. Hadamczik a spol. o něm sice nehlasovali, dali ale úkol Havlátovi

Hned po vyřazení z historicky neúspěšného světového šampionátu v Rize a Tampere, kde český národní A-tým skončil až na osmém místě, bylo jasné, že se pod finským stratégem Karim Jalonenem výrazně rozviklá židle. Minulý týden ve čtvrtek předstoupil před výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Aloisem Hadamczikem, který ale o něm nakonec nehlasoval. Naopak udělil úkol generálnímu manažerovi Martinu Havlátovi, a to vypracovat podrobnou zprávu o tom, jaký je plán směrem k domácímu světovému šampionátu v příštím roce. Rozhodlo se pak o konci finského asistenta Fredrika Norreny. 
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 
Alois Hadamczik

MS se Čechům podle Hadamczika nepovedlo, hráči měli na víc. Čeká na Jalonenovu analýzu

Dalo se očekávat, že jeho hodnocení působení českého národního týmu na mistrovství světa nebude nijak pozitivní. Osmé místo je nejhorší v historii českého hokeje a podle šéfa Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Aloise Hadamczika měli čeští reprezentanti ve složení, v jakém byli, na víc. Postrádal bojovnost a kreativitu. Bude tak proto nyní čekat na analýzu, kterou mu má předložit kouč Kari Jalonen a na základě ní bude výkonný výbor ČSLH řešit budoucnost trenéra u národního týmu. 
Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 
Hokej, ilustrační fotografie.

Lotyši trápili po Švédech i Kanadu, nakonec padli. Německo má první medaili z MS po 70 letech

O nejcennější medaili se v rámci hokejového MS v neděli večer utkají Kanaďané a Němci. Zatímco prvně jmenovaní jsou očekávanými finalisty, když se do posledního zápasu turnaje dostali přes Lotyše, Německo udolalo ve svém semifinále Spojené státy americké. Ty se tak opět v novodobé historii světových šampionátů nepodívají do finále, pro Němce finálová účast znamená, že si odvezou první medaili z MS po dlouhých 70 letech. 
Alois Hadamczik, český hokejový trenér

Jalonen tuší, že národní tým mohl hrát lépe. Hadamczik žádá vysvětlení

Po čtvrtečním konci ve čtvrtfinále v pátek přistáli v Praze svěřenci kouče Kariho Jalonena. Ten v rozhovoru přiznal, že jeho tým mohl mít na víc než na konečné osmé místo, což je nejhorší umístění českého týmu na MS v historii. Nyní se podle všeho může Jalonen začít strachovat o pozici, jelikož se už šéf českého hokeje Alois Hadamczik nechal slyšet, že bude po něm žádat vysvětlení neúspěchu. A není sám, kdo je po tomto turnaji rozčarován. Ozval se totiž také věčný kritik poměrů v českém hokeji a zároveň majitel Pardubic Petr Dědek. 
Hokej, ilustrační fotografie.

Švédi a Švýcaři nezvládli ve čtvrtfinále role favoritů. Kanaďané oplatili Finům porážku z loňského finále

Pouze zámořští účastníci potvrdili ve čtvrtfinálové fázi letošního hokejového MS v Rize a v Tampere svou roli favoritů. Zatímco Spojené státy americké si bohužel bez potíží poradily s českou reprezentací, Kanaďané si zase pro změnu vychutnali před finským publikem výhru nad Finskem a tím tak odplatu za jeho vítězství nad „javorovými listy“ v loňském finále. Ve zbývajících dvou čtvrtfinále však došlo k překvapení. 
Hokej, ilustrační fotografie.

Češi se ve čtvrtfinále utkají s Američany. Rozhodli o tom Lotyši v prodloužení se Švýcary

Až poslední duel skupinové fáze určil čtvrtfinálového soupeře pro českou reprezentaci. V onom zápase se v úterý večer utkali domácí Lotyši se silnými Švýcary. Málokdo čekal, že pobaltský celek dokáže potrápit Švýcary natolik, aby z něj odešel s nějakým bodem a postoupil do čtvrtfinále na úkor Slováků. V nesmírně vyrovnaném boji před skvělou atmosférou se to ale nakonec domácím povedlo, když remizovali po základní hrací době 3:3. Povedený večer navíc v prodloužení korunoval vítěznou trefou Balcers, jenž tak rozhodl o složení čtvrtfinálových dvojic. Ve čtvrtek od 15:20 se tak utkají Češi nakonec s dosud neporaženými Američany. 
Hokej, ilustrační fotografie.

Češi nenapodobili Nory, s Kanadou na závěr skupiny i kvůli spornému gólu prohráli 1:3

Tradičně bohatý poslední hrací den skupinové fáze byl na programu v úterý a kromě dalších pěti zápasů se do jednoho z nich postavili i čeští hokejisté, jejichž posledním soupeřem ve skupině B byla Kanada. Největším otazníkem před tímto zápasem bylo, kdo se postaví do české branky a před duelem se nakonec potvrdilo jméno Karla Vejmelky. Ten si chtěl vylepšit bilanci z posledního vzájemného zápasu v loňském semifinále, kdy Češi prohráli vysoko 1:6. Rozhodně podal lepší výkon než tehdy, jelikož předvedl až 41 zákroků, přesto to nestačilo, stejně jako zlepšená hra Čechů ve druhé třetině. I díky tomu bylo po ní stav nerozhodný 1:1, ale ve třetí třetině rozhodl Tyler Myers, přičemž ho v závěru podivnou brankou na konečných 3:1 do prázdné klece doplnil Lawson Crouse. 

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy