Běloruští sportovci se obracejí na Fasela. Žádají zrušení hokejového MS v Minsku

Jak známo, hokejové mistrovství světa by se mělo vedle lotyšské Rigy uskutečnit i v běloruském Minsku. Jenže aktuální politická a společenská situace v Bělorusku není po letošních srpnových prezidentnských volbách vůbec dobrá. Poté, co tam opět prezidentské volby vyhrál autoritářský vůdce Alexander Lukašenko, následovaly proti tomuto výsledku mohutné protesty mezi obyvateli, při kterých nebyla nouze o zatýkání ze strany policie. Ve vězení vedle protivládních aktivistů skončila i řada běloruských sportovců. I proto se tak v současnosti Nadace běloruského sportu za solidaritu sdružující tisícovku současných i bývalých běloruských sportovců obrací na šéfa světového hokeje Reného Fasela s tím, aby se šampionát příští rok v Bělorusku nekonal.

Navzdory tomu, že před dvěma týdny Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodl o tom, že se Alexander ukašenko nesmí zúčastňovat všech akcí, které MOV pořádá ai navzdory tomu, že Evropská unie nepovažuje Lukašenka  za legitimního vůdce země, má Mezinárodní hokejová federace IIHF opačný názor. Stále totiž váhá nad tím, jestli v příštím roce má pořadatelství mistrovství světa v hokeji nechat Bělorusku.

„Mistrovství světa musí být zrušeno nebo přesunuto do jiné země,“ nechala se slyšet na tiskové konferenci konající se v Minsku šéfka zmiňované Nadace běloruského sportu za solidaritu Alexandra Herasimenjová. Ta argumentovala nejen současnou politickou situací v zemi, ale i koronavirovou krizí. Připomněla, že běloruský vůdce dlouho koronavirus zlehčoval a přehlížel.

Kromě toho všeho existuje podezření, že se samotný šéf běloruského hokejového svazu Dmitrij Baskov podílel na vraždě jednoho z opozičních  aktivistů Romana Bondarenka. „Druhého prosince jsme poslali na IIHF žádost o vyloučení Dmitrije Baskova ze všech jejích akcí, podepsalo ji několik set lidí. IIHF nám dosud neodpověděla,“ uvedla Herasimenjová, plavkyně, která na posledních Letních olympijských hrách v roce 2016 získala pro Bělorusko bronzovou medaili. Jako důkaz toho, že se Baskov skutečně podílel na oné vraždě, slouží názor expertů na audionahrávku, v níž se dva muži baví o okolnostech inkriminované vraždy.

IIHF jsou nadále v otázce běloruského pořadatelství hokejového MS na miskách vah. V listopadu se sice René Fasel nechal slyšet, že v současnosti je ono běloruské pořadatelství nereálné, nicméně se chtěl o tom, jak tomu v zemi doopravdy je, přesvědčit na vlastní oči. I proto se tak chtěl během minulého týdne setkat se samotným Alexanderem Lukašenkem, ovšem kvůli tomu, že se spolu s generálním sekretářem IIHF nakazil koronavirem, k této schůzce nakonec nedošlo. „Pane Fasele, nemám na vás telefon a vy mě asi neznáte. Snad nás uslyšíte. Hrála jsem 25 let basketbal, mimo jiné i finále WNBA. Budu k vám ale mluvit jako Běloruska. Plán pořádat mistrovství světa v mé zemi není jen o hokeji, ale i o tom, zda podporujete genocidu v Bělorusku. Sport od politiky nelze zcela oddělit,“ poslala IIHF vzkaz Jelena Levčenková, nejlepší pivotka světa z roku 2010.

Pro nekonání MS v Bělorusku by byl i bývalý trenér Sýkora. Co na to Český hokej?

Situace v Bělorusku není lhostejná ani bývalému uznávanému televiznímu expertovi a trenérovi Marku Sýkorovi, který se jako trenér zapsal do historie Dynama Minsk. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že by si za takovéto situace rozhodně nedokázal MS v Bělorusku představit. „Je to nehoráznost. To, co se teď v Bělorusku děje, je barbarství. Mlátí a zavírají tam lidi. Mistrovství světa tam být nemůže. Vůbec nechápu, o čem se chtěl předseda IIHF Fasel s Lukašenkem bavit,“  řekl konkrétně a volně pokračoval na téma koronavirus v zemi: „Jaká je tam skutečná situace, nevíme. Tomu, co běloruské úřady prezentují světu, nevěřím.“

Zároveň si nemyslí, že by několikatýdenní protesty nějak režim výrazně změnily. „Je mi to líto, ale myslím, že Rusko to nepřipustí. Rusové si nenechají jen tak přijít demokracii až ke svým hranicím.“

K otázce kolem nejistého běloruského pořadaetelství se vyjádřil i vítěz MS 1985 a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina. „Souhlasím s tím, co žádá nadace běloruských sportovců. Nevidím jako reálné, aby se šampionát uskutečnil. Za současné situace by bylo vhodné mistrovství přeložit,“ řekl.

Nadace běloruského sportu za solidaritu se hodlá v případě, že by tlakem na IIHF sama neuspěla, obracet i na jednotlivé národní hokejové federace. Tady je zajímavostí, že zatímco Švédsko s Finskem už nahlas mluví o možném bojkotu mistrovství, pokud by se konalo v Bělorusku, vedení českého hokeje se vůbec k situaci nevyjadřuje. „Jediným orgánem, který může přijmout odpovídající rozhodnutí, je Rada IIHF. Žádné rozhodnutí nepadlo,“ uvedl pouze mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund. Podle něj se nikdo v českém hokeji nebude snažit o to, aby nějakou iniciativou tlačil na zršení či přeložení MS. „U nás o žádném jednostranném kroku neuvažujeme, mělo by to řadu konsekvencí,“ dodal s tím, že prioritou pro český svaz směrem k příštímu MS je bezpečnost jak hráčů, tak fanoušků a dalších účastníků šampionátu.

Podle Jiřího Hrdiny se však ze strany českého svazu jedná o "klasický alibismus".

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej Bělorusko

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy