Bude Hadamczik kandidovat na šéfa českého hokeje? Extrenér reprezentace se rozhodl

Osmnáctého června se koná mimořádná volební valná hromada Českého svazu ledního hokeje, na kterém se bude volit nástupce Tomáše Krále poté, co z funkce šéfa českého hokeje odejde. Stane se tak předčasně, neboť se rozhodl odejít k tomuto datu loni na podzim poté, co vypukla jeho kauza týkající se spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou StB. Dlouho se před tím mlubvilo jako o možném kandidátovi na dalšího šéfa českého hokeje o bývalém reprezentačním kouči Aloisi Hadamczikovi. Ten však v úterý nechal slyšet, že do boje o post nejvyššího bosse českého hokeje nakonec nepůjde.

Připomeňme, že podle původních plánů měl Král v čele českého hokeje setrvat až do roku 2024, kdy má Česká republika pořádat světový šampionát. Ovšem zmiňované okolnosti ohledně jeho spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou StB krátce před listopadem 1989 zapříčinily, že Král ve funkci skončí už během letošního června.

Tehdy  však neskonbčí celý výkonný výbor, pouze šéf Král. Nový výkonný výbor bude zvolen až na řádné volební valné hromadě v roce 2024, do kdy mají členové výkonného výboru mandát. Na letošní mimořádné volební valné hromadě bude výkonný výbor pouze jako hodnotící. A právě ta skutečnost, že dosavadní výkonný výbor bude ve své funkci řádně až do roku 2024, rozhodla o tom, že se Alois Hadamczik nebude ucházet o nejvyšší post.

„Zvažoval jsem všechna pro a proti a výkonný výbor chystá znovu obrovský paskvil. Přece není možné, aby prezident svazu z různých důvodů odstupoval a výkonný výbor zůstal. Umíte si představit, že kdokoliv tam přijde jiný, bude pracovat s lidmi, které si vybral pan Král? Je to paskvil a plivnutí všem fanouškům do obličeje," nechal se slyšet věčný kritik tuzemského hokejového vedení Hadamczik pro sport.cz a pokračoval: „Proč s prezidentem nekončí i celý výkonný výbor a valná hromada si nezvolí jak nového prezidenta, tak i další lidi, kteří budou mít motivaci něco dokázat a udělat?"

„Buď chtějí zůstat proto, že z toho mají prospěch, nebo cítí domácí MS a chtějí se mít dobře," dodal poslední kouč národního týmu, který s ním ze světového šampionátu získal cenný kov a který ve čtvrtek bude slavit jubilejní 70. narozeniny.

V zákulisí se mezitím čile spekuluje o jménech, která by mohla Krále v čele svazu nahradit. Nejčastěji se skloňuje trojice spojená se současným vedením, tedy Milan Hnilička, Aleš Pavlík a Petr Bříza.

Proti nim se tedy Hadamczik nepostaví. „Kandidaturu jsem nepodal (uzávěrka přihlášek je 8. června). V případě, že zůstane tento výkonný výbor, tak sebevědomě říkám NE. Chtěl bych něco dokázat a k tomu potřebuji spolupracovníky, kterým věřím. A tomuto výkonnému výboru nevěřím. Třeba bych si z něj nechal čtyři lidi, ale další bych nechtěl. Ne z osobních důvodů, ale profesionálních," řekl Hadamczik, kterého si do čela českého hokeje před pá dny přál třeba i další kritik Krále a spol. Petr Dědek, majitel hokejových Pardubic.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Alois Hadamczik

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy