Češi v boji o postup do čtvrtfinále porazili Dánsko na nájezdy

Národní tým může už dnes večer mít jistotu postupu do vyřazovacích bojů. Potřeboval k tomu ale nejprve porazit Dánsko. Severský tým vzdoroval, v nájezdech ale uspěli všichni čeští hokejisté, zatímco dva Dánové neproměnili.

Trenér Filip Pešán udělal před šestým utkáním ve skupině pár změn v sestavě. Do brány se místo Romana Willa opět vrátil Šimon Hrubec. Do prvního útoku pak po bok Kováře s Kubalíkem zamířil Radan Lenc, jehož místo ve třetí formaci přebral Filip Zadina.

První velkou šanci měl obránce Lukáš Klok, který v předchozích dvou zápasech skóroval. Na Dahma ale po dobrém napadání spoluhráčů nevyzrál. Český bek si při dalším střídání vykoledoval dvouminutový trest za krosček. Dánové přesilovku rychle využili, skóre otevřel Niklas Jensen.

Češi mohli rychle odpovědět, po zadovce zpoza dánské branky se v dobré pozici ocitl Špaček, ovšem minul. V obraně dělala reprezentantům problémy především formace se střelcem Jensenem.

Poté se v závaru před Dahmem dobře zorientoval Smejkal, ale na poslední chvíli proti němu čistě zasáhl jeden z dánských obránců. Reprezentanti sice hráli většinu času s pukem, ale vyloženou šanci jim Dánové dobře organizovanou defenzivní hrou nedovolili. 

V poslední minutě úvodní části vybojoval faul na svou osobu kapitán Kovář. V přesilovce hned po pár vteřinách pálil Kubalík, v samém závěru třetiny ještě dvakrát střílel Zadina. Stav ale zůstal nezměněn. 

Početní převaha pokračovala i na začátku druhého dějství, avšak bezvýsledně. Už ve hře v plném počtu vyzkoušel štěstí Lenc, dánskému brankáři při zákroku spadla helma. Češi se pak sice drželi většinu času na puku, ale hrálo se bez šancí.

Další velkou příležitost měl až Kubalík po výměně puku s Hronkem, kotouč ale zůstal Dahmovi pod betonem. Díky dobrému pohybu celé pětky se pak dostal do přečíslení Špaček, ale jeho přihrávka ke Stránskému nedoputovala.

Ve druhé třetině se národní tým dočkal i druhé přesilovky po faulu na Fleka. Větší rozruch však ve vlastním oslabení způsobili Dánové, když vyrazili do brejku, který však zakončili nepřesně. Šance přišla až po přesilovce díky dvojici Hanzl a Flek, druhý jmenovaný ale tváří v tvář Dahmovi neuspěl.

V závěru třetiny navíc oslabil tým zbytečným faulem Špaček. Seveřané tak i po druhé třetině vedou o gól. 

Přesilovku soupeře Češi tentokrát přežili bez újmy a začali se opět soustředit na útočení. Vyrovnání se fanoušci národního týmu dočkali v 46. minutě. Do útoku prostřídal Chytil, vletěl před bránu a přihrál Kubalíkovi před odkrytou branku. Chicagský střelec už se nemýlil.

Kubalík pak mohl skórovat i podruhé po krásné výměně puku s Kovářem, jenže Dahm měl lapačku připravenou. Krátce poté měli obrovskou šanci také Dánové, ale Hrubec skvělým zákrokem střelu zneškodnil. 

Čtyři minuty před koncem ukořistil puk Jakub Vrána a postupoval sám na dánského brankáře, který však jeho samostatný nájezd zlikvidoval. Po faulu Jensena dostali Češi možnost zahrát si v závěru normální hrací doby přesilovku, ale ze závarů v brankovišti se gólu dosáhnout nepodařilo. 

V úvodu prodloužení, které se na MS hraje tři na tři, se národní tým dostal k puku, do dobré střelecké pozice se propracoval Hronek, ale Dahm ho vychytal. Za Dány kontroval střelec Jensen, pak si ale severský tým neodpustil další vyloučení.

Češi v přesilovce dostali puk za záda jinak skvěle chytajícího dánského brankáře, po přihrávce Vrány jej propálil nechytatelnou ranou obránce Hronek. Jenže po přezkoumání videem byl gól odvolán pro Kubalíkův ofsajd při přechodu do útočného pásma. Čas se sice vracel zpátky, ale podruhé se branku vstřelit nepodařilo. 

Následovaly tedy nájezdy, které začaly výborně. V úvodní sérii proměnil Robin Hanzl, zatímco Šimon Hrubec soupeře vychytal. V druhé sérii proměnili Bau Hansen i Jakub Vrána. Úspěšní následně byli také Jensen, Kovář, True i Chytil. Český realizační tým pak vyměnil brankáře a Roman Will svým jediným úspěšným zákrokem definitivně zajistil dva body. 

Česko – Dánsko 2:1 po nájezdech (0:1,0:0,1:0 - 0:0)

36. Kubalík (Chytil, Vrána) - 4. Jensen (Lauridsen, Olesen)

Nájezdy proměnili: Hanzl, Vrána, Kovář, Chytil - Bau Hansen, Jensen, True

Česko: Hrubec - Hronek, Musil, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek - Lenc, Jan Kovář, Kubalík - Vrána, Chytil, Sekáč - Zadina, Špaček, Stránský - Flek, Hanzl, Smejkal - Zohorna

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy