Češi předvedli v klíčovém utkání se Švédskem velkolepý obrat ve třetí třetině

Klíčový duel mají před sebou čeští hokejisté na letošním mistrovství světa v Rize. Poté, co mají po třech duelech svěřenci kouče Filipa Pešána na kontě pouhé dva body po výhře nad Běloruskem 3:2 po prodloužení, musejí zvládnout ve čtvrtek večer těžký zápas se Švédskem. Jinak s největší pravděpodobností nemohou moc počítat s případným postupem do čtvrtfinále.

Český realizační tým však musel v posledních dnech řešit těžké věci. Jednak nejprve přišel o Ondřeje Vitáska, který si zranil žebra a otazník pak visel i nad účastí útočníka Jakuba Vrány, kterého se trápilo rameno. Nakonec se ale v sestavě proti Švédsku ukáže, stejně tak jako v brance Šimon Hrubec, jenž tak počtvrté v řadě nastoupí v zahajovací sestavě. Švédové se musejí obejít taktéž bez dvou zraněných hráčů a to bez Lundkvista a Klingberga. 

Utkání začalo velice svižně, už devět vteřin po zahájení zápasu vystřelil na Hrubce Lindberg, za chvíli zase střílel na druhé straně Kubalík a po obou těchto situacích oba týmy dali soupeřům najevo, že do svého brankoviště jen tak nikoho nepustí. Chvíli na to pak dostal od Vrány zprava před švédskou branku přihrávku Sekáč, ale ten v obrovské příležitosti minul. Mimochodem, překvapením pro všechny bylo, že se Vrána objevil ve třetí útočné formaci a nefiguroval tak coby třináctý útočník, jak předpokládala původně oznámená úvodní sestava českého týmu.

Následovala první česká přesilová hra, ve které si české mužstvo vytvořilo tlak, během kterého se do zakončení dostali Zadina či Kubalík, vše nakonec ukončila až nepřesná Hronkova přihrávka. Poté se ke dvěma pokusům dostal na druhé straně Lundeström, jenž nejprve zakončoval do připravené české obrany, poté jeho další střela zamířila až do ochranné sítě za Hrubcovou brankou. Pak se v další švédské příležitosti ocitl po objetí české branky Friberg, vše ale skončilo na Hrubcově betonu. A ve své obrovské šanci pak naštěstí neuspěl ani Sörensen.

Co se týče Jakuba Vrány, tak tomu se pravé rameno ozvalo během první třetiny ještě více a tudíž to tak znamená zřejmě jeho definitivní konec na MS. A tím nejhorší chvíle pro českou reprezentaci v první třetině nekončily. Po Kubalíkově šanci, přičemž tomuto útočníkovi do předbrankového prostoru přihrával zpoza švédské branky kapitán Kovář, zanedlouho otevřeli skóre zápasu Švédové.

Na počátku i na konci této akce byl Wingerli, jenž nejprve zavezl kotouč do českého pásma, poté mu puk vrátil jeho spoluhráč Friberg a to tak, že Wingerli tečoval před Hrubcem tak, že byl z toho gól, 1:0 pro Švédsko.

A českému trápení nebyl konec.  Za chvíli tu byl totiž zbytečný faul Lukáše Klokana Friberga a v následné přesilovce se v 16. minutě podařilo na 2:0 zvýšit Rickardu Rakellovi, jemuž přihrál puk z levého kruhu Kempe. Na českých hráčích bylo vidět v závěrečných minutách první třetiny, že tyto dvě přesné švédské trefy mužstvo hodně poznamenaly, a i když se ještě do konce třetiny Kubalíkovi podařilo sklepnout nebezpečně vysoké nahození z pravého křídla, na nic se do konce třetiny Češi nezmohli.

Dobrá zpráva přišla před druhou třetinou. Do zápasu se vrátil opět útočník Jakub Vrána, jemuž se podařilo dát se pořádku a opět se tak tedy vrhl do akce. Druhou dvacetiminutovku začali Češi ještě aktivněji než tu první. Krátce po přestávce měl totiž kapitán Kovář obrovskou příležitost, ze středu pásma ale pálil pouze do betonu gólmana Reideborna.

Po počátečním českém tlaku se pak mohl nebezpečně do brejkové situace řítit na druhé straně Kempe, ale ten se vystavil spolu se svým spoluhráčem do ofsajdu. Pak se do zakončení ze středu útočného pásma dostal Hanzl, ale ani on na švédského brankáře nevyzrál, stejně jako poté Kubalík svým pokusem z ostrého úhlu. Pak na druhé straně posílal Rasmussen před českou branku, kde byl Šustr, od jehož brusle se kotouč naštěstí odrazil mimo Hrubcovu svatyni.

Následovala česká přesilovka, během které nejprve Kubalík zakončoval do připravené lapačky švédského gólmana, po Špačkově přihrávce se dostal k puku navrátilec Vrána, který bohužel pálil jen do tyčky. Pak pro změnu Švédové měli přesilovku, kterou započal Nygren střelou od modré čáry, jinak Švédové v českém útočném pásmu neustále kombinovali, ale česká obrana se s tím dokázala vypořádat bez úhony. Tömmernes následně nahodil na českou branku od modré čáry a právě toto nahození tečoval ještě před Hrubcem Lindholm, ovšem ten tečoval tak, že kotouč skončil v ochranné síti. Lindholm se do zakončení dostal i po následujícím rychlém švédském přesunu do útočného pásma, ale ani tehdy nebyl úspěšný.

Když už se v následujících minutách Češi dostávali k zakončení, nebyly to střely, které by znamenaly nějaké velké nebezpečí pro brankáře Reideborna. Buď je v klidu polapil, anebo české střely mířily vedle. Pokoušeli se Hronek, Vrána, Kovář či Šustr, ale většinou se jednalo o náznaky a nahození dna zadní mantinel, největší příležitost tak měl z českého pohledu až ve 39. minutě Michael Špaček, jehož rána byla tečována jednou ze švédských hokejek pouze do tyčky švédské branky.

Ve druhé půlce druhé třetiny se do příležitostí dostali i Švédové, jednak se to podařilo Rasmussenovi a dvakrát také Lindbergovi, proti kterému pokaždé zasáhl Hrubec. I proto se tak stav ve druhé třetině nepohnul a nadále tak Švédové vedou 2:0.

Protože po konci druhé třetiny se do konfliktu dostali Lindberg, Kovář, Hronek a Sellgren, zaplnily se trestné lavice na obou stranách, ovšem tresty vyšly tak, že Češi začali třetí třetinu přesilovkou. Tu naštěstí pro výběr kouče Filipa Pešána z kraje třetí třetiny využili dokonale. Z pravého kruhu se švihem přesně trefil Jakub Vrána, 2:1 pro Švédy.

A záhy mohlo být ještě veseleji z českého pohledu, neboť kapitán Kovář si položil brankáře Reideborna, už ho překonal a mířil do odkryté klece, jenže švédského brankáře výborně zastoupil svou hokejkou na brankové čáře Pudas. Aktivita Čechů se tak postupně dostala do větších obrátek a nesrazila ji ani Frödénova střele z levého kruhu po jeho rychlém protiútoku, nakonec vše uklidnil svým zákrokem Hrubec.

Poté šli Seveřané opět do oslabení, ve kterém se nejprve do zakončení dostali jak Zadina, tak i Kubalík, ale pak už přišla na řadu druhá česká gólová radost. Kubalík nejprve přihrál na brankovou čáru Sekáčovi, ten puk vyslal do mezikruží, kde byl přítomen Jan Kovář a právě on pohotově zakončil, 2:2.

Pak už třetí třetina patřila Čechům, kteří hráli tak, jak by je chtěli asi vidět čeští fanoušci v každé třetině každého zápasu na MS. Chytil předvedl parádní individuální akci, kdy vymíchal několik soupeřů a dostal se pak do zakončení, ale branka z toho tehdy nebyla. Tomu tak nakonec bylo až ve 49. minutě, kdy Kovář přihrál za kruhy na Lukáše Kloka a ten prostřelil mezi betony Reideborna, 3:2 pro Česko.

Přestože poté Češi pykali za hru v šesti, Švédům se přesilovku naštěstí využít nepodařilo, ze strany českého týmu bylo vidět konečně neskutečné bruslení, bojovnost o každý puk, do šancí se dostávali Flek, Vrána či Zadina a protože se Švédům krátil čas, rozhodli se v závěru ke hře bez brankáře. Ta se jim ale nakonec nevyvedla podle představ, když žlutomodrým Seveřanům unikl Jakub Flek, na kterého nikdo z obránců nestačil a nakonec tak trefou do prázdné branky zvýšili na 4:2.

Pak se ještě Švédové rozhodli k další hře bez brankáře, ve které sice už branku neinkasovali, ale ani oni sami gól nevstřelili. Češi tak zápas pravdy zvládli díky výtečné třetí třetině, která by je mohla nakopnout konečně k lepším zítřkům, vyhráli 4:2 a udrželi si tak velké naděje na postup do čtvrtfinále.

Konečný výsledek:

SKUPINA A

Švédsko – Česko 2:4 (2:0,0:0,0:4)

Branky: 13. Wingerli, 16. Rakell - 52. Vrána, 45. Kovář, 49. Klok, 59. Flek

Švédsko: Reideborn (Fasth) – Pudas, Tömmernes (C), Lööv, Pilut, Nygren, Dahlbeck (A), Sellgren – O. Lindberg, P. Lindholm, Rakell – Rasmussen, A. Kempe, M. Kempe – Sörensen, Lundeström, Olofsson – Frödén, Wingerli, Friberg

Česko: Hrubec (Will) – Hronek (A), D. Musil, Klok, Hájek, Šulák, Šustr, D. Sklenička – D. Kubalík, Jan Kovář (C), Zadina – Sekáč, Chytil, Blümel – M. Stránský, Špaček, Lenc – Smejkal, R. Hanzl (A), Flek – J. Vrána

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 4 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Do důchodu půjdeme později. Pavel se shodl s koalicí i opozicí, věk odchodu do penze musí růst

Zástupci jak koalice, tak opozice se s prezidentem Petrem Pavlem shodli na potřebě prodlužovat věk odchodu do důchodu. Vedla se diskuze i ohledně způsobu výpočtu této změny. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy