Česká "dvacítka" se v sobotu večer popere o bronz. V semifinále nestačila na Kanadu

Možná že nejeden český hokejový fanoušek doufal v podobný zázrak, jaký se stal ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let, kdy se Čechůnm vydařil opravdu nevídáný kousek a vyřadil z turnaje favorizované Američany, ale nakonec svěřenci kouče Radima Rulíka v semifinále na dalšího zámořskéhoo soupeře, tedy na Kanadu, opravdu nestačili. Hokejisté s javorovými listy trestali všechny chyby, kterých se Češi dopustili a po dvou třetinách tak vedli už 4:0 a i když se následně Češi snažili nějak zdramtizovat utkání, Kanaďané nakonec vyhráli 5:2.

Ze začátku bylo na českých hráčch vidět, že by chtěli svým výkonem navázat na duels USA a tak Kanaďanům chvíli trvalo než si na ledě vytvořili očekávanou převahu. K té se postupně propracovávali a už po osmi minutách hry se do velkých šancí dostali Johnson s Foersterem. Posledně jmenovaný neproměnil v gól ani svou další příležitost, to úspěšnější byl už v 11. minutě Johnson, jenž dorážel předešlou akci a překonal tak i tak nadále výtečně chytajícího Suchánka, 1:0 pro Kanadu.

Poté se snažil o vyrovnání Kos, ale za chvíli tu byli s daleko nebezpečnější hrozbou Kanaďané, kteří se tak snažili překonat fantoma v českém brankovišti, což se nakonec podařilo zase až Bedardovi v 16. minutě.

První minuty druhé třetiny, podobně jako v té první, patřily opět českému týmu. Ovšem ani Myšká, ani Jiříček krátce po vhazování uprostřed kluziště nedokázali dostat se na kontakt kanadskému soupeři. Jeho muž s maskou Garand svými zákroky spíše tehdy vzbuzoval nejistotu, ale i tak stále držel čisté konto. Ve 26. minutě se do další příležitosti na druhé straně dostal Johnson, jenž se tentokrát dostal do úniku, na jeho konci si ale neporadil s gólmanem Suchánkem. Následovala kanadská přesilovka, ve které sice nejprve McTavish trefil tyč, za chvíli ale tuto početní výhodu využil Srankoven, který tak zvýšil na 3:0.

Poté opět zazvonila branková konstrukce, když tyčku trefil i Gaucher. Když pak nabídnutou početní výhodu nevyužili naopak Češi, přišel Němcův trest a další přesilovka Kanady. A tu už zámořští hokejisté opět dokázali beze zbytku využít. Do střeleckých listin se tehdy zapsal McTavish, 4:0.

Prakticky tak už bylo jasné, jak duel skončí a málokdo věřil v nějaký zázračný obrat. Přesto se o jakéstakés zdramatizování duelu Češi ve třetí třetině snažili. Nastoupili do něj s Čajanem v brance a i on nakonec musel nejprve děkovat brankové konstrukci, když v ddalš přesilovce trefil tyč McTavish. V 51. minutě však převeli Češi rychlý kontr, jenž se podařilo gólově zakončit Myšákovi a pro českého kapitána se tak jednalo o pátou branku v turnaji, 4:1 pro Kanadu.

Po dvou minutách hry dostali Češi příležitost přesilovky, když na trestnou šel O´Rourke a právě během ní Jiříček napřáhl od modré tak, že tuto střelu nedokázal zastavit nkdo, ani gólman Garand, 4:2 pro Kanadu.

To však bylo ze strany českých mladíků všechno, naopak ještě před závěrečnou sirénou dostali pátý gól, o který se postaral Roy, jenž tak poslal definitivně Čechy do boje o bronz se Švédskem, který je na programu v sobotu večer od 22:10 středoevropského času.

MS hokejistů do 20 let v Edmontonu - semifinále (19.8.2022):

Kanada - Česko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)Branky a nahrávky: 11. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson, Zellweger), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. Roy (Zellweger, Dufour) - 51. Myšák (Kulich, Svozil), 53. Jiříček (Kulich, Myšák). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Fernandez - Briganti, Rey (všichni USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 5092

Sestavy:

Kanada: Garand - Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O'Rourke - Dufour, McTavish, Roy - Foerster, Stankoven, Johnson - Bedard, Gaucher, Cuylle - Desnoyers, Ostapchuk, Othmann. Trenér: Dave Cameron

Česko: Suchánek (41. Čajan) - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech, Š. Němec - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura - Herčík. Trenér: Radim Rulík

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy