Pastrňák probudil Čechy. Především díky výtečné první třetině vyhráli nad Lotyši 5:1

Čeští hokejisté ve čtvrtek večer nastupují k dalšímu zápasu na letošním světovém šampionátu, tentokráte proti Lotyšsku. Svěřenci kouče Kariho Jalonena by rádi odčinili ostudnou úterní porážku s Rakouskem a dopomoct tomu měla i nová posila z NHL David Pastrňák. A dopomohla měrou vrchovatou. Právě první formace Pastrňák-Červenka-Krejčí dělala Lotyšům největší problémy a to především v první třetině, během které Češi nastříleli všech pět svých branek. Lotyši už jen na začátku třetí třetiny snížili. Ostuda s Rakouskem je tak tedy zapomenuta.

Jako den a noc. Tak rozdílný je výkon českého národního týmu v utkání s Lotyšskrem oproti tomu úternímu s Rakouskem. A výrazně do něj  promlouvá nejhvězdnější posila z NHL David Pastrňák. Ten se dostal během úvodních 17 vteřin hned do dvou střeleckých pokusů, přičemž ten druhý byl z mezikuží, odkud tvrdě pálil jen do gólmana Merzlikinse. Tehdy se však ještě jednalo o zahřívací pasáž nově poskládané první útočné formace. Právě ta, když se objevila na ledě, prakticky vždy se něco událo. Ale to až o něco později, nejprve se ještě zastřelovali Lotyši, o jejichž první střelu se postarala jejich hvězda z NHL Rubins. Pak to zkoušel Kempný od modré. V následující pasáži se nejprve po rychlé protiakci do nebezpečného zakončení dostal Džerinš a jako odpověď přišla rychlá akce na druhé straně, kterou pro změnu zakončoval Hronek. V 5. minutě se už ale Češi dočkali otevíracího gólu. Po Hertlově střele tehdy gólman Merzliniks vyrazil puk jen před sebe, tam byl Hynek Zohorna, jenž touš  zasunul do lotyšské branky, 1:0. A nezůstalo v 5. minutě jen u toho. Češi začali prakikovat aktivní hru, ze které se Lotyšům skoro až točila hlava a v přesilovce tak po Pastrňákově přihrávce z úhlu skóroval Červenka, 2:0. Dvě minuty na to už to bylo 3:0 a rakouské trápení bylo definitivně zapomenuto. Svůj první gól na MS zaznamenal Špaček po bekhendovém zakončení mezi betony. Následně to svými pokusy od modré zkoušeli Hertl a Šimek, nadále se Čechům dařilo držet více puk na hokejkách a dělat Lotyšům potíže ve svém útočném pásmu. Pastrňák se následně snažil o svůj první gól na tomto  MS, když v pohodě obešel všechny své soupeře a střelou krosem málem puk zamířil do odkryté klece. Pak opět střílela jiná hvězda z NHL Hertl, po jehož střele se kotzouč odrzailod Merzlikinse do vzduchu, puk pak padal za jeho záda, přičemýž do branky zapadl po zásahu rukavice jednoh z bránících a od hokejky Blümela. Tento gól na 4:0 muselo potvrdit video. Povedenou úvodní třetinu zbyla zakončena spoluprací Krejčího s Pastrňákem, přičemž právě Pastrňák se už dočkal své první přesné trefy, 5:0.

Na začátku druhé třetiny nejprve nebyl spatřen na lavičce Michal Kempný, obránce z NHL se ale po chvíli vrátil na střídačku a bylo na něm vidět že zdravbotně púlně není fit, přesto po čase nastoupil na led. Na druhé straně ak do branky zamířil místo Merzlikinse Šilovs. Mezitím na kluzišti zasahoval gólman Vejmelka krátce za sebou proti dvěma střelám Lotyšů. Nejvíce opět hrozila první útočná formace z české strany, po jednom z protiútoku se však Červenkovi nepodařilo zakončit. Na pobaltském celku bylo znát, že se nechtějí jen tak smířit s nulou na svém kontě a už o něco více kolem poloviny zápasu byli k vidění i ve svém útočném pásmu. Kýžený gólový úspěch to ale pro ně nepřineslo. Mezitím mohli fanoušci spatřovat, jak se kamsi Čechům vytrácela střelba, až to nakonec zkusil střelou ze zápěstí Pastrňák. Pak měli Lotyši možnost přesilové hry, během které gómanovi Vejmelkovi naskákalo několik zákroků, přičemž na něj tehdy stíleli třeba Jaks či Keninš. Před poslední komerční pauzou najel jeden z Lotyšů u mantinelu do Jakuba Vrány, který to sice následně na ledě zkoušel, ale nakonec pokračovat nemohl, neboť kulhal a zamířil ředčasně do kabin. Při následné hře 4 na 4 se po čas opět připomněli Krejčí s Pastrňákem, který se netrefil. Neuspěl za chvíli po svém brejku ani Matěj Blümel. Druhá třetina byla zakončena v českém útočném pásmu, kde Češi sice obléhali dlouho lotyšskou svatyni, ale gól z toho nebyl. V závěru třetiny, ve kterém se skóre nikam nepohnulo, to vše zakončili svými střelami Stránský a Kundrátek.

Jakkoli to s Jakubem Vránou nevypadalo na konci druhé třetiny dobře, na začátku třetí třetiny už se zase objevoval na ledě. Tato dobrá zpráva však záhy byla vyvážena špatnou, jelikož minut po začátku třetí třetiny snížil po objetí branky Robertse Bukartse Kulda. 5:1 pro Čechy. Tehdy to s výkonem českého týmu vypadalo, že klesá, ale především stále aktivní první formace Pastrňák-Červenka-Krejčí vrátila českému týmu potřebnou aktivitu. Před tím však Češi ještě nabídli Lotyšům přesilovku, kterou ale využít naštěstí nedokázali. Pak ale tedy přiše čas zmiňované první české formace a hned dvě příležitosti Davida Pastrňáka, přičemž ten druhý byl opět vyvrcholením spolupráce s Krejčím. Za chvíli se ukázal Vrána tvrdou střelou, se kterou si ale gólman Šilovs poradil. Pak se do alší rychlé protiakce dostali Červenka, Krejčí a Pastrňák, přičemž ten druhý jmenovaný opět přihrával třetímu jmenovanému. Ovšem už to bylo překombinované, jelikož Krejčí už měl zakončovat. Jak se duel blížil k závěru, český tým si už své bezpečné vedení jenom kontroloval. Sice to ve svých možnostech ještě zkoušeli Roberts Bukarts, jenž se ocitl nikým nehlídán před Vejmelkou, s Merenisem, který pro změnu vypálil ihned po buly v útočném pásmu, ale změna skóre už se nekonala.

Čechům se tak vydařil náramně reparát za úterní opravdu zpackané představení proti  Rakousku a značný podíl má na tom hvězdný David Pastrňák spolu s jeho parťákem Davidem Krejčím.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku (19.5.2022):

Skupina B (Tampere):

ČR - Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)Branky a nahrávky: 5. H. Zohorna (Hertl, D. Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. M. Špaček (Flek), 17. Hertl (H. Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) - 42. Kulda (Rihards Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5711.

Sestavy:

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jiříček, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Černoch, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen

Lotyšsko: Merzlikins (21. Šilovs) - Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy