Češi se dočkali. Díky úžasné třetí třetině porazili Američany a radují se z bronzu

Tak se to přeci jenom povedlo. Po dlouhých 10 letech se Češi dočkali první medaile z hokejového MS. Přestože duel o bronz s Američany začal pro Čechy všelijak, jen ne dobře, a v první třetině navazovali na své výkony ze sobotního semifinále s Kanadou, především díky tahům Kariho Jalonena během zápasu se duel podařilo otočit. Nejprve se sáhlo ke změně gólmana na začátku druhé třetiny, do třetí třetiny šli Češi s pozměněnými útoky, kdy se Pastrňák prohodil s Blümelem. A právě to přineslo ve třetí třetině kýžené ovoce v podobě obratu z 2:3 na 4:3 a vedení už pak český tým neztratil, když nakonec vyhrál 8:4.

Zpočátku zápasu to vypadalo, že jsou Češi odhodláni jít od samotného úvodu za kýženým úspěchem a ihned se dostávali do útočného pásma, tehdy to ale k ničemu nevedlo. Snažil se Červenka, i Hronek svou střelou, ta ale byla zblokována. Mimo pak pálil Kundrátek, který pak po pádu posunul americkou klec. Daleko nebezpečnější byli od začátku v zakončení Američané a to i přesto, že se do něj poprvé dostali až po čtyřech minutách. Konkrétně hrozil Hartman, nejprve střelou z pravého kruhu, pak tečí před Vejmelkou. Češi si museli vzpomenout na své předešlé účasti v bojích o medaile, ve kterých měli potíže se střelami a nejinak tomu bylo i tentokrát. Poprvé se o regulérní střelu mezi tři tyče postaral až po osmi minutách hry Šimek. Pak to zkoušel Pastrňák, ale to už byli Američané daleko nepříjemnější v českém brankovišti. Z toho nakonec vyústil první gól zápasu, když po buly a střele Peekea od modré zakončoval Kuhlman, 1:0. Pak byl vyloučen Černoch a opakovala se tak situace v zápase s Kanadou, soupeř vyloučení potrestal, po kombinaci se puk dostal ke Gaudettovi do mezikruží, odkud propálil Vejmelku, 2:0. Češi byli poté evidentně poněkud zmražení, Bellows trefil tyčku, ale čerstvou krev do žil českým hokejistům dal gól Černocha, jenž dostal kotouč od Stránkého z rohu před branku a pak dokázal překonat Swaymana, 2:1. Mimochodem, konečně se jednalo po delší době o gól při hře pět na pět. Krátce poté bylo vidět, jak Češi ožili a začali se více ocitat ve svém útočném pásmu. Blízko druhému českému gólu byl Blümel, ale ten z brejku Swaymana nepřekonal. Pak dostali krátce před odchodem do kabin Češi možnost přesilovky, ale místo toho, aby ji využili, sami inkasovali, když se u pravé tyče opět prosadil Kuhlman, 3:1 pro USA.

Oživit své mužstvo chtěl očividně i realizační tým v čele s Karim Jalonenem a proto tak místo Karla Vejmelky do branky vyslal po přestávce Marka Langhamera. Ten zůstal jednak nepřekonán po první Hartmanově střele, ale i po následné americké přesilovce. Ještě před tím měli svou početní výhodu Češi, kterou si přenesli z první třetiny ale tu nevyužili. Co se týče zmiňované americké opočetní výhody, tak v ní při svých střelách neuspěli ani Gaudett, ani Jones, ani Schmidt. Naopak sami Američané mohli inkasovat hned po návratu před tím vyloučeného Hertla na led, když právě tento forvard San Jose jel dopředu spolu s Černochem, ale žádné zakončení z toho nakonec nebylo. Pak se po čase dostali Češi na delší dobu do útočného pásma, ale tehdy při svých pokusech neuspěli ani Smejkal, ani Černoch. Po Hronkově nahození od modré taktéž neměl góman Swayman žádný problém, stejně tak jako s následnou Vránovou střelou. Ještě před tím neplechu v americké obranném pásmu udělal svou zadovkou na Hertla Blümel, ale ani tehdy z toho nebezpečí nebylo. Postupem času bylo však znát, že funguje větší spolupráce meezi obránci a útočníky v českém týmu a z toho vzešel druhý český gól. Ve 33. minutě totiž před branku nahazoval Sklenička od modré, před brankou se v tu chvíli pohyboval Smejkal, jenž nakonec úspěšně dorazil, 3:2 pro USA. Pak mohl českou radost záhy zchladit Bordeleau, ale neuspěl, stejně jako na druhé straně střelou od modré Šimek. Blízko ke čtvrtému americkému gólu byl Boldy, jenž donutil počase Laghamera k zákroku stelou z mezikruží a když pak skóre nezměnil ani Peeke pokusem od modré, po dvou třetinách je tak stav 3:2 pro USA a Češi zůstávali ve hře.

Stejně jako jako do druhé třetiny kdy realizační tým poslal do branky místo Vejmelky Langhamera, tak i do třetí třetiny se rozhodl Kari Jalonen jít se změnami v sestavě. Prohodil Pastrňáka s Blümelem a přineslo to hned své ovoce. Poté, co se poprvé v třetině dostal do útočné třetiny Pastrňák, napřáhl a poprvé v této části hry rozradostnil české fanoušky, když vyrovnal na 3:3. A i tehdy se jednalo o gól při hře 5 na 5. Za chvíli pálil od modré rychle po buly v útočném pásmu Červenka a ten dokonal obrat na 4:3. A skvělý úvod třetí třetiny pokračoval i nadále. Pastrňák tu byl s dalším nebezpečím, když jel brejku společně s Hynkem Zohornou, nejprve z toho gól nebyl, ale Češi tehdy motali Američanům hlavu natolik, že se puk bvrátil po chvíli opět k Patsrňákovi a ten už byl tehdy úspěšnější, 5:3. Velice aktivní Pastrňák tu byl pak s dalším kontrem, který se pak snažil dorážkou zakončit Smejkal. Že hráli Češi skutečně famózně ve třetí třetině, to bylo vidět už na zlepšené statistice střela pak i na tom, že Langhamer si ve třetí třetině připsal první zákroky až po sedmi minutách. Češi pak měli možnost navýšit své vedení během čtyřminutové přesilovky, tu ale nevyužili, přestože zakončoval Kundrátek a Pastrňák nabízel puky Krejčímu a Hetlovi. Přestože se pak Kämpfovi povedlo s pukem dostat až před Swaymana, nepodařilo se mu tehdy zakončit, jeo chvíle ale přišly později. Ještě před tím Červenka zase pálil rychle po buly, Boldy pak na druhé straně pálil od modré. Následovalo sice vyloučení Hertla, ale právě během něj ujel do brejku Smejkal, jenž si ce nejprve neuspěl, ale jeho akci zakončil úspěšnou dorážkou Kämpf, který tehdy zaznamenal první trefu na MS, 6:3. Poté se Američané rozhodli čtyři a půl minuty ke hře bez gólmana, ale úspěšní při ní nebyli, protože už po návratu vyloučeného Hertla se do prázdné klece trefil opět Kämpf, jenž tak zvýšil na 7:3. Už tehdy v podstatě jasné, že je ovítězi rozhodnuto a nevadilo ani to, že se Bordeleauovi povedlo snížit. V úplném závěru zápasu totiž šli "hvězdy a pruhy" do čtyř a právě v této přesilovce dokonal svůj hattrick v zápase gólem na konečných 8:4 Pastrňák.

Radost tak mohla na české střídačce propuknout naplno. Zvlášť, když se jednalo o radost z prvního cenného kovu z hokejového MS pro český tým po dlouhých deseti letech a na ukončení této smutné dekády se výrazně podílel finský stratég českého týmu Kari Jalonen. Díky jeho změnám během tohoto zápasu, díky svým nesporným zkušenostem z finského hokeje, díky své povaze, která přinesla klid i sebevědomí do mužstva a díky tmu, že po celou turnaje držel nad svými svěřencemi ochrannou ruku. Ze zkušeností a jiného pohledu na hokej ze strany Kariho Jalonena může těžit český hokej ještě více a ještě hodně dlouho.

Mistrovství světa v hokeji - utkání o 3. místo (Tampere) - (29.5.2022):

ČR - USA 8:4 (1:3, 1:0, 6:1)Branky a nahrávky: 16. Černoch (Flek, M. Stránský), 33. Smejkal (D. Sklenička, Kundrátek), 41. Pastrňák (Hertl, Zohorna), 43. Červenka (Krejčí), 44. Pastrňák (Jordán, Hertl), 55. Kämpf (Smejkal), 59. Kämpf (Šimek), 60. Pastrňák (Hertl, Červenka) - 10. Kuhlman (Meyers, Peeke), 13. Gaudette (Boldy, Tynan), 20. Kuhlman (Schmidt, Lafferty), 59. Bordeleau (Watson, Hayden). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 9737.

Úvodní sestavy:

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Kempný, Hronek, Ščotka, Kundrátek, Sklenička, Šimek, Jordán – Červenka, Krejčí, Pastrňák – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Černoch, Flek, Stránský – Špaček. Trenér: Kari Jalonen

USA: Swayman (Mann) – Se. Jones, Hughes, Peeke, Schmidt – Boldy, Galchenyuk, Hartman – Tynan, Gaudette, Bellows – Kuhlman, Farrell, Meyers – Hayden, Watson, Lettieri – Bordeleau, Barber, Lafferty. Trenér: David Quinn

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 51 minutami

před 1 hodinou

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

Předpověď počasí do konce týdne: Do hor se vrátí zima, spadne až 40 cm sněhu

Česko má za sebou další dubnovou mrazivou noc. Meteorologové zároveň očekávají, že od dnešního rána bude sněžit. Na horách může spadnout až 40 centimetrů nového sněhu, platí tak výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy