Čeští mladíci o zlato bojovat nebudou. Američané je v semifinále rozstříleli

Po senzační výhře nad Kanadou 6:5 po prodloužení a čtvrtfinálové vysoké výhře nad Švýcarskem 8:0 možná nejeden český fanoušek doufal, že by se mohlo české národní mužstvo hráčů do 18 let na světovém šampionátu své věkové kategorie dostat až do finále. V semifinále však narazilo na silného protivníka, na jednoho z favoritů turnaje, tedy na Američany. I když do duelu s nimi svěřenci kouče Jakuba Petra vedli, když využili přesilovku 5 proti 3, Američané dokázali přesto duel otočit a díky druhé třetině, ve které skóre ustanovili na 5:1 pro sebe, bylo jasné, že se sen Čechů o finále rozplynul. Češi nakonec prohráli 1:6 a budou tak hrát v Německu o bronz.

Především díky gólmanovi Schnattingerovi mohli po první třetině Češi živit naděje na další senzační výhru. Předvedl v úvodním dějství totiž hned několik parádních zákroků a když pak Kulich otevřel skóre při dvojnásobné přesilovce pět proti třem, čeští fanoušci opravdu mohli doufat v další nečekaný úspěch.

O všem ale rozhodla druhá třetina, v níž čeští mladíci hned několikrát špatně rozehráli své akce a Američané toho dokázali využít. Stalo se tak po chybách Slavíčka, Tůmy a Čecha, díky kterým Američané rázem otočili stav na 1:3. Naděje tak Čechům postupně zhasínaly a bylo na nich vidět, jak jejich dosavadní elán zmizel do ztracena. Zatímco Američané se trefovali přesně, při českých snahách se jen těžko dostávalo do zakončení, a když tak z toho byly dvě tyčky.

V závěru druhé třetiny ještě navýšili Američani sůj gólový polštář, když se trefili Howard a Snuggerud, ve třetí třetině už žádný gól nepadl a tak bylo jasné, že Češi směřují k boji obronz na tomto světovém šampionátu.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let - semifinále (30.4.2022):

USA - Česko 6:1 (0:1, 5:0, 1:0)Branky a nahrávky: 24. Lucius, 32. Gauthier (Cooley), 34. Nazar (Brindley, Howard), 37. Howard (Spicer, Hutson), 39. Snuggerud (Cooley, Brzustewicz), 49. Snuggerud (Hutson) - 16. Kulich (Šalé, Hamara). Rozhodčí: Iwert (Něm.), Magnusson - Nyqvist (oba Švéd.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváci: 1389.

Sestavy:

USA: Augustine - Hutson, Chesley, Duke, Casey, Powell, Leddy, Brzustewicz - Gauthier, Cooley, Snuggerud - Howard, Nazar, Brindley - McGroarty, Stramel, Lucius - Leonard, Spicer, Kaplan - Smith. Trenér: Adam Nightingale

Česko: Schnattinger - Hamara, Prčík, Tůma, Čech, Němec, Dvořák, Puchala - Kulich, Šapovaliv, Šalé - Bareš, Becher, Melovský - Slavíček, Sapoušek, Rymon - Soukup, Polák, Plos - Gaspar. Trenér: Jakub Petr

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy