"Dal bych za něj ruku do ohně." Bývalý nadřízený major Tomáš Krále se šéfa svazu zastal

Během tohoto týdne redaktoři deníku Sport přišli se zjištěním, že krátce před listopadem 1989 měl současný šéf českého hokeje Tomáš Král, jenž byl tehdy na vojně v motostřelecké divizi, spolupracovat s vojenskou kontrarozvědkou StB a měl tak prý donášet nejen na svého tehdejšího nadřízeného majora, přičemž měl prohledat jeho byt za účelem instalování odposlechu, nakreslit plánek tohoto bytu a zajistit, aby pracovníci StB měli k dispozici klíč majorova bytu, ale také měl podle spisu udat kolegu vojína za jeho styky s lidmi z kapitalistických zemí. Deník Sport nyní přinesl rozhovor se samotným tehdejším majorem zvaného "Lotr", jenž měl být právě tím, na kterého měl údajně Tomáš Kráál donášet.

Připomeňme pro začátek, že po středečním zveřejnění kauzy týkající se možného udávání ze strany Tomáše Krále před listopadem 1989, se samotný šéf českého hokeje Tomáš Král ve svém prohlášení odmítl, že by svou spoluprací s vojenskou kontrarozvědkou StB, kterou mimochodem sám nepopírá, někoho poškodil. „O zájmu vojenské kontrarozvědky jsem ho obratem informoval a domluvili jsme se společně na postupu. Nikdy jsem neučinil nic, čím bych dohodu porušil a prověřovanou osobu poškodil," nechal se slyšet Král.

Podle spisů nezývá deník Sport tehdejšího nadřzeného majora Tomáše Krále "Lotrem" a právě s ním nyní udělal rozhovor. V něm přiblížil, jak mohla kontrarozvědka získat ke spolupráci právě Tomáše Krále. „Tomáše asi blbým způsobem zlákali. Po vojně chtěl jít dělat právníka do plzeňského pivovaru, takhle jsme se o tom bavili. Tohle tam třeba mohl říct. Oni na to, že mu pak pomůžou. Něco za něco. Třeba nějak takhle chudáka kluka získali," uvedl bývalý major, jenž byl podle spisu sám členem KSČ a jenž taktéž měl spolupracovat s kontrarozvědkou.

„Byl ale takový frajer, že šel rovnou za mnou a říká mi: Náčelníku, já jsem udělal strašlivej průser. Nějakému P. (Pospíchalovi – pozn. red.) jsem tam kývl na spolupráci. Říkám mu: Tomáši, ty vole, cos to udělal? Když budeš na vojně, z toho se už nedostaneš. Oni tě budou úkolovat. Tomáš mi řekl, že jeho úkol je donášet na mě a že to udělat nemůže," pokračoval major "Lotr" a potvrdil tak tím slova Tomáše Krále, který taktéž uvedl, že právě tomuto majorovi řekl o své spolupráci s kontrarozvědkou. „Otevřeně říkám, že on jim ale jen předával informace, na kterých jsme se spolu dohodli. Abyste si nemysleli, Tomáš Král je charakterní, slušnej, rozumnej chlap," dodal "Lotr".

„Tomáš Král určitě neměl důvod, aby na mě žaloval a práskal. To ne! Za to dám ruku do ohně! Věděl jsem o tom, že jim kývl na spolupráci. Nikdo jiný by to neudělal. Kdyby se to bývalo profláklo, tak Tomáš skončil hodně špatně," zastával se dále v rozhovoru pro deník Sport někdejší major.

Ten také odmítl, že měl snad Král prohledávat jeho byt, nakreslit jeho plánek či zařizovat klíče pro kontrarozvědku. „Nesmysl! To není pravda! Tomáš je levej jak turecká šavle, ten vám nenamaluje nic, natož aby vymýšlel plánek. Co si pamatuju, u mě v bytě byl Tomáš tak třikrát, čtyřikrát. Tyhle byty jsou postavený na jedno brdo. Jsou jeden jako druhý," řekl k tomu konkrétně.

V rámci tohoto rozhovoru však redaktoři deník Sport zároveň některá majorova tvrzení rozporují s tím, co našli ve spisech. Podle nich byl totiž Král hned několikrát v majorově bytě, celkem dvaadvacetkrát.

A nneí to jediný rozpor mezi slovy tehdejšího majora a tím, co se našlo ve spisu. Například podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů, se kterým na tomto tématu redaktoři deníku Sport spolupracovali, byla tehdy jen minimální šance na takovou dohodu mezi Králem a nadřízeným majorem "Lotrem" spočívajcí ve společné domluvě ohledně předávaných zpráv StB. I samotný Král byl totiž odposloucháván a jeho výpovědi tak souhlasí s informacemi i od jiných agentů.

Co se týče majora "Lotra", jenž si přál, aby jeho pravé jméno zůstalo v anonymitě, tak ten nebyl v očích samotných lidí z StB důvěryhodným člověkem. Jak bylo výše zmíněno, sám "Lotr" spolupracoval s kontrarozvědkou, ovšem pouze do roku 1984, kdy s ním StB tuto spolupráci ukončila kvůli „neserióznosti a alibismu". Ve spisu s mluví i o alkoholismu a jedna z mnoha zpráv popisuje osoba majora jako „křiváka, nečestného a chamtivého člověka, pro kterého není nic svaté, aby dosáhl vlastního prospěchu".

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR StB hokej

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 39 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy