Duel Jalonen vs. Jalonen vyhrál finský Jukka. Češi s Finy prohráli 2:1 na nájezdy

Ve čtvrtek začali v rámci přípravy na blížící se světový šampionát ve Finsku České hokejové hry, které se letos konají v Ostravě. Na úvod tohoto jednoho z turnajů Euro Hockey Tour se domácí Češi utkali s Finy a jak známo, velmi pikantní zápas to byl především pro nového kouče českého národního týmu Kariho Jalonena. Ten totiž poprvé nastoupil proti své rodné zemi, jejíž reprezentaci navíc jako trenér vede jeho jmenovec Jukka Jalonen. A ten se nakonec radoval z vítězství, když vynikající zápas došel za stavu 1:1 až na nájezdy a v nich uspěli právě Seveřané.

Protože příprava na mistrovství světa už se blíží do finále, přicházejí na řadu v rámci této přípravy těžší soupeři. O závěr přípravy se totiž postarají dva turnaje Euro Hockey Tour, přičemž po tom českém se uskuteční za týden i ten švédský.

Na úvod Českých hokejových her se tedy představili proti Čechům v Ostravě Finové a právě proti Seveřanům se poprvé v přípravě za národní tým objevilařada nových posil jakými jsou útočníci Červenka, M. Stránský a M. Špaček i obránce Šulák. A právě oni ve čtvrtek v Ostravě patřili k výrazným postavám.

Na úvod byl k vidění ze strany Finů skvělý pohyb, který dělal zpočátku svěřencům Kariho Jalonena problémy, stejně tak jako finská obrana. Proto tak nebylo divu, že to byli právě Finové, kteří jako první otevřeli skóre a to v 16. minutě, kdy využili přesilovku díky kombinaci, kterou zakončil Hartikainen, 0:1 pro Finsko. Následně dostali domácí možnost přesilovky 5na 4, která trvala čtyři minuty, ovšem ani takto dlouhá výhoda Čechům vyrovnání nepřinesla. Blízko ke gólu byli Červenka s Černochem, Smejkalovi se sice podařilo dostat puk za záda gólmana Olkinuoru, ale tento gól byl nakonec neplatný kvůli postavení hráče v brankovišti.

Česká hra se však po navrátu z první přestávky viditelně zlepšovala, nejenže zlepšili bruslení, byla tu vidět i čím dál větší kompaktnost. Čím dál více také měli v držení kotouč a brankář Olkinuora měl rázem díky české aktivitě několik zákroků. Vše málem vyvrcholilo ve 27. minutě, kdy zzblízka zakončoval Špaček, ale ten nakonec trefil jen tyč. Když se do toho z hlediště přidali ještě mexické vlny, hrálo se Čechům lépe a lépe. V závěru druhé třetiny to přišlo. Tehdy šel na trestnou Maninen a právě tuto přesilovku Češi využili poté, co kapitán Červenka přesně nahrál na mezikruží na Černocha a vyrovnání na 1:1 bylo na světě.

Na úvod třetí třetiny dostali možnost přesilové hry také Finové, ovšem bv ní hrozili spíše oslabení Češi, kteří se tehdy hned dvakrát ocitli v brejkové situaci. Nejprve neuspěla spolupráce Černoch-Smejkal, za chvíli byl neúspěšný i Blümel. V Ostravě byla skutečně výtečná atmosféra, která doplňovala skvělý zápas na ledě ve vysokém tempu.

Všem zatrnulo ve 47. minutě, kdy byl překonán gólman Lukeš, vše ale zachránil ještě před brankovou čárou Budík. Za chvíli mohl rozradostnit bejen ostravské publikum Červenka, ale ani on ve své příležitosti neuspěl.

Proto tak tedy duel dospěl do prodloužení hraném tři na tři. Po většinu času v něm měli na hokejce puk Češi, kteří dělali problémy finským hráčům, všechny tři jejich velké šance ale gólman Olkinuora vychytal.

Rozhodnout tak musely až nájezdy. Prvních pět sérií nerozhodlo, jelikož skončili nerozhodě 2:2, když poslední dva české nájezdy proměnili Červenka se Smejkalem. Až v osmé sérii se našel vítězný nájezdník, když celý zápas ukončil svou přesnou trefou Manninen. Finové tak tedy vyhráli 2:1 po nájezdech.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě (28.4.2022):

ČR - Finsko 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)Branky a nahrávky: 39. Černoch (Červenka) - 16. Hartikainen (Manninen, Innala), rozhodující sam. nájezd Manninen. Rozhodčí: Harnebring, Holm (oba Švéd.) - Hynek, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 8342.

Sestavy:

ČR: Š. Lukeš - Ščotka, Šulák, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, Nedomlel - M. Stránský, Černoch, Smejkal - Blümel, M. Špaček, Červenka - P. Kousal, Kodýtek, P. Zdráhal - O. Beránek, Hladonik, Flek. Trenér: Kari Jalonen

Finsko: Olkinuora - Kaski, M. Lehtonen, Vatanen, Friman, J. Hietanen, Saarijärvi, Pokka, Ohtamaa - Hartikainen, Manninen, Innala - Ojamäki, V. Filppula, Rajala - Palmu, Sallinen, H. Pesonen - Ojantakanen, Mäenalanen, Nenonen - Erholtz. Trenér: Jukka Jalonen

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

USA nepomohou likvidovat íránské Šahídy-136 na Ukrajině, jako to udělaly v Izraeli

USA nepočítají s tím, že by pomáhaly likvidovat íránské bezpilotní drony Šahíd-136 a další, podobně jako se to stalo úspěšným krokem se spojenci během íránského útoku na Izrael. Konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině jsou odlišného charakteru a to je nutné brát v úvahu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy