Dva dny po návštěvě u Lukašenka: Fasel má obavy o schopnost Běloruska pořádat MS

Pouhé dva dny po návštěvě Běloruska, kde se setkal a dokonce se i objal s tamním prezidentem Alexandrem Lukašenkem, se kterým mluvil o tamní situaci a možnosti pořádání letošního hokejového světového šampionátu v běloruském Minsku, se samotný šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel nechává slyšet, že má obavy z toho, zda je Bělorusko schopné letos hokejový šampionát uskutečnit.

V pondělí se René Fasel sešel s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, tedy měsíc poté, kdy se měli sejít původně, ovšem kvůli koronavirové nákaze u švýcarského funkcionáře se tato návštěva tedy o měsíc odložila. Záběry z pondělní schůzky vyvolaly rozruch, neboť na něm bylo vidět, jak se první muž světového hokeje až moc přátelsky objímá s běloruským vůdcem. K tomuto momentu se nyní vrátil sám Fasel v rozhovoru pro švýcarskou televizi SRF. "Tohle se úplně nepovedlo, to musím přiznat. Samotnému je mi to trapné," nechal se slyšet.

"Mrzí mě, že to někdo interpretuje tak, že schvaluju, co se v Bělorusku děje. Represe proti různým lidem jsou samozřejmě neakceptovatelné," pokračoval v rozhovoru Fasel. Ten jednal v Bělorusku o budoucnosti letošního hokejového MS, které se má podle původního plánu uskutečnit v Lotyšsku a Bělorusku. Jenomže poté, co byl loni v srpnu zvolen běloruským prezidentem opět Lukašenko, přičemž průběh voleb byl všelijaký, se v Bělorusku začalo protestovat a během těchto protestů Lukašenkův režim tvrdě proti demonstrrantům i novinářům zasáhl.

Fasel se však nijak netají tím, že s Lukašenkem má co se týče sportovního hlediska dobré vztahy a to už dvě desetiletí. "Chtěl jsem toho zkrátka využít, abychom mohli udělat něco pozitivního. Že by naše mistrovství světa mohlo v určitém smyslu představovat jakési usmíření mezi opozicí a vládou v Bělorusku," uvedl šéf IIHF.

Vedle zatýkání demonstrantů, novinářů a opozičníků vyvolala značnou mezinárodní pozornost i ta skutečnost, že Mezinárodní olympijský výbor před měsícem suspendoval nejen Lukašenka, ale i šéfa běloruského hokejového svazu Dmitrije Baskova, který se měl podílet na násilném útoku proti opozičnímu aktivistovi Romanu Bohdarenkovi, jenž nakonec zraněním podlehl. "IIHF má velké obavy o schopnost Minsku zorganizovat turnaj bezpečně z koronavirového hlediska, probíhá vyšetřování prezidenta Běloruské hokejové asociace a v zemi vládne neklid, jenž výrazně ovlivňuje přípravy na turnaj a vzbuzuje oprávněné znepokojení ze strany týmů, fanoušků a vládních představitelů," pokračoval ve středečním rozhovoru Fasel.

Nejen on, ale i celá IIHF se ocitla pod tlakem kvůli porušování lidských práv v Bělorusku. Některé země kvůli tomu na IIHF tlačila a stále tlačí, aby Bělorusku pořadatelství MS odebrala. Třeba spolupořadatel, tedy Lotyšsko, se nechal slyšet, že si neumí představit, že by měl hokejový svátek spolupořádat v současné době právě s Běloruskem.

Nicméně IIHF stále trvá na tom, že jejím hlavním cílem je, aby se letošní světový šampionát, konající se od 21. května do 6. června, konalo v obou původně zamýšlených zemích, tedy v Lotyšsku a Bělorusku. Do konce ledna by ale mělo být o pořadateli letošního MS rozhodnuto definitivně. Fasel uvedl, že už se IIHF přihlásilo Dánsko jako možný náhradní pořadatel letošního MS, vedle toho pak IIHF vede jednání i se Slovenskem.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 37 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy