Francouzi sahali po obrátce, Slováci ale nakonec vyhráli. USA si poradily s Lotyši

V pátek začal 86. ročník hokejového mistrovství světa, které se letos koná ve Finsku. Jako první se na kluzišti v Helsinkách představili bronzoví medailisté z letošní olympiády v Pekingu Slováci, kteří na úvod narazili na Francouze, náhradníka za vyloučené Bělorusy. Francouzi Slováky jen tak ke třem bodům snadno nepustily, vždyt ve druhé třetině kousali natolik, že dvougólové vedení Slováků dokázali smazat. Ke konci druhé třetiny ale Slováci zásluhou Takáče šli zpátky do vedení, které už tentokrát nepustili. Do prázdné branky se pak ještě ke konci zápasu trefil Regenda, pro nějž to tak byl druhý gól v zápase. Druhý souběžně hraný odpolední zápas v Tampere mezi Američany a Lotyši tolik vyrovnaný nebyl. Po dvou třetinách to bylo jasně pro Američany 4:0, Lotyši se pak zmohli jen na jediný gól.

Skóre šampionátu otevřel svým prvním gólem na svém prvním mistrovství světa Regenda a to v polovině první třetiny v duelu s Francií. Regenda byl vůbec od začátku zápasu nejvíce vidět. Těsně před gólem se mu podařilo tečovat střelu Grmana tak nebezpečně, že musel gólman Buysse zasáhnout pravým betonem a následně tak tedy bekhendem gólově dorážel, 1:0 pro Slovensko. Poté hráli Francouzi přesilovku, ale nevyužili ji a tak mohli opět zahrozit Slováci, jenže Roman ve své šanci minul.

Na začátku druhé třetiny byl blízko k vyrovnání Fleury, jeho zakončení z pravého kruhu, ale gólman Rybár vychytal. Proto se tak mohli ve 22. minutě radovat z dvoubrankového vedení Slováci, když se trefil během přesilovky kapitán Tatar. Opět šlo o úspěšnou dorážku, tentokrát po střele Slafkovského. Během druhé dvacetiminutovky se ale hra vyrovnávala a Francouzi začali hrozit především z rychlých brejků. První francouzský gól však padl po vyhraném buly v útočném pásmu, přičemž tím úspěšným střelcem se stal tehdy Rech, 2:1 pro Slovensko.

Francouzům jakoby rázem narostla křídla, za chvíli tu byol zakončení Texiera do boční sítě, stejně jako Fleuryho střela z otočky z mezikruží. Krátce po polovině zápasu se už zemi galského kohouta povedlo vyrovnat k šoku slovenských hráčů i fanoušků, kterých byla v Helsinkách převaha. To Claireaux tečoval nahození Auvitua tak dokonale, že se puk dostal k unikajícímu Perretovi a právě tento hráč Hradce Králové svůj brejk zakončil přesným forhendem, 2:2. Jen krátce na to se pak do dalšího brejku dostal Texier, ale ten tehdy Rybára nepřekonal.

Těsně před odchodem do kabin an druhou přestávku se tak Slovákům povedlo dostat se zprátky do zápasu. Nejprve to z ostrého úhlu zkoušel Liška, následně ale puk za Buysseho záda dorazil úspěšně Takáč, 3:2.

To byla pro Francouze taková sprcha, že se z toho už po návratu na led na třetí třetinu nevzpamatovali natolik, aby dokázali duel opět zdramatizovat. Po spíše opatrném průběhu třetí třetiny se nakonec ještě na konečných 4:2 podařilo zvýšit Regendovi svou druhou přesnou trefou v zápase, kterou tentokrát zamířil do prázdné klece.

Lotyši na americký uragán nedokázali už adekvátně zareagovat

Přestože lotyšští hokejisté vstoupili do zápasu s velikým favoritem na celkové vítězství v turnaji aktivně, vedoucí branku jako první vstřelit nedokázali. Nenašli totiž recept na překonání brankáře Manna, který zneškodnil hned několik jejich pokusů. A tak to tedy byli hráči ze zámoří, kteří se jako první radovali v tomto zápase a to po sedmi minutách. Tehdy jak Bellows, tak Barber sáhli do střely od modré čáry, kterou vyslal jejich spoluhráč Peek a právě díky těmto tečím se puk nakonec dostal až za záda gólmana Merzlikinse, 1:0.

Zkušeného lotyšského muže s maskou pak za chvíli překonal Jones a tento hráč s céčkem na dresu pak byl i třetí přesné americké trefy. To totiž přihrál Bordeleauovi, jemuž se podařilo procpat kotouč mezi Merzlikinsovy betony. 3:0. Právě tyto tři branky dokázali Američané vstřelit během pouhých čtyř minut a už tehdy bylo jasné, na čí konto poputují po tomto zápase tři body. Americký kapitán Jones byl vidět i v dalším průběhu zápasu, například tehdy, kdy během přesilovky trefil tyčku. Čtyřbrankové vedení si pak Američané vybudovali na začátku druhé dvacetiminutovky, kdy skóroval pro změnu Lafferty.

Poté i Lotyši se snažili nějak zdramatizovat zápas a dostali se tak do několika příležitostí, ty si však vypracovávali i Američané. Skórovat už se ale v zápase podařilo jen pobaltskému týmu, když se trefil ve třetí třetině Džerinš. Tento hokejista, pro nějž je tento šampionát již jedenáctým v pořadí, na kterém se představuje, mohl skórovat ještě před tím, kdyby však z brejkové situace uspěl. Krátce před tímto lotyšským korigujícím gólem na konečných 1:4 pak Lotyši nevyužili hned dvojnásobnou přesilovku pět na tři.

Konečné výsledky MS v hokeji ve Finsku 2022 (13.5.2022):

SKUPINA A:

Francie - Slovensko 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)Branky a nahrávky: 27. Rech (Boudon), 33. Perret (Claireaux, Auvitu) - 11. Regenda (Grman, Miloš Roman), 22. Tatar (Slafkovský, Lantoši), 39. Takáč (Liška, Nemec), 60. Regenda (Slafkovský, Čerešňák). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Rekucki (USA) - Beresford (Brit.), Seewald (Rak.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 3731.

Sestavy:

Francie: Buysse - Gallet, Auvitu, Bault, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Llorca - Fleury, Texier, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Boudon, S. Treille, Rech - Leclerc, Ritz, Fabre - K. Bozon. Trenér: Philippe Bozon

Slovensko: Rybár - Čerešňák, Rosandič, Nemec, M. Ivan, Jánošík, Gachulinec, Grman - Krištof, Lantoši, Tatar - Slafkovský, Miloš Roman, Regenda - Tamáši, Lunter, Pospíšil - Minárik, Liška, Takáč. Trenér: Craig Ramsay

SKUPINA B:

USA - Lotyšsko 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)Branky a nahrávky: 7. Barber (Bellows, Peeke), 11. S. Jones (Schmidt, Galchenyuk), 12. Bordeleau (S. Jones), 21. Lafferty (Megna) - 42. Džerinš (Rihards Bukarts, Čukste). Rozhodčí: Vikman (Fin.), Rohatsch - Merten (oba Něm.), Synek (SR). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7938.

Sestavy:

USA: Mann - S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Galchenyuk, Bordeleau - Barber, Bellows, Meyers - Gaudette, Farrell, Lettieri. Trenér: David Quinn

Lotyšsko: Merzlikins - Jaks, Zile, Kulda, Mamčics, Čukste, Sotnieks, Bergmanis, Smons - Balcers,, Abols, Keninš - Krastenbergs, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Dzierkals, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS FRA Tým Hokej MS USA Tým hokej

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 29 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy