Historický úspěch. České hokejistky si poprvé zahrají pod pěti olympijskými kruhy

Stejným způsobem, jakým prošly celou kvalifikační skupinou v Chomutově, sehrály závěrečný zápas s Maďarskem v ní. Tedy způsobem naprosto suverénním. Poté, co si v úvodním zápase skupiny nejprve svěřenkyně kouče Tomáše Paciny poradily s Norkami 3:1 a následně přehrály s přehledem Polky 16:0, nad Maďarkami nakonec vyhrály taktéž jasně, tentokrát 5:1. Právě tato výhra tak definitivně stvrdila tu historickou skutečnost, že si české hokejistky poprvé v historii zahrají na Zimních olympijských hrách.

Že to bude pro české hokejistky docela jednoduchý mač s Maďarky, tak to ukázal již samotný úvod tohoto závěrečného boje v kvalifikační skupině. Prakticky hned z první příležitosti po 84 oedehraných vteřinách dokázaly svěřenkyně kouče Tomáše Paciny udeřit. Tehdy totiž předvedly kombinaci, na jejíž konci Tejralová přihrála kotouč na levou tyč, kde byla přítomna Hymlarová. Ta nakonec měla snadnou úlohu, zamířit přesně do odkryté klece, 1:0. Následně se dokázal český tým ubránit ve svém oslabení, aby pak nadále pokračoval v dominanci ze své strany. Přestože svou přesilovku pak Češky nevyužily, ve 13. minutě se i tak mohly radovat z druhé přesné trefy. To závaru v maďarském brankovišti využila dorážející Serdar, 100 sekund na to pak ještě Přibylová unikla svým soupeřkám v českém oslabení, aby tak mohla zvýšit na 3:0.

I ve druhé části zápasu nadále pokračovala česká dominance. Ve 28. miutě vyvrcholil další úspěšnou kombinací, tentokrát mezi Neubauerovou a Mlýnkovou, kterou pak ještě úspěšně zakončila Kolowratová, jež své kolegyně doplnila v přečíslení.

I když i ve druhé části mohly Češky, za které opět nastoupila i bývalá rychlobruslařka Karolína Erbanová, která by se mohla po Pchjongchjangu 2018, kde byla coby rychlobruslařka, objevit i v Pekingu 2022 coby hokejistka, přidat další branky. Ty ale nakonec přišly až na závěr třetí části. Respektive, do maďarské branky padl už jen jeden gól. V 56. minutě totiž na 5:0 zvýšila v přesilovce Křížová. Do sirény ještě dokázaly Maďarky zkorigovat na konečných 5:1, když se trefila Huszáková, jejíž branku ještě posvětil videorozhodčí.

Dodejme tedy, že na olympiádě v Pekingu, která se bude konat příští rok od 4. do 20. února, se Češky utkají ve skupině B s Japonskem, Dánskem, domácí Čínou a s někým z dvojicee Švédsko-Francie.

Kvalifikace hokejistek o postup na OH v Pekingu - skupina C v Chomutově (14.11.2021):

ČR - Maďarsko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)Branky a nahrávky: 2. Hymlárová (Tejralová, Křížová), 13. Serdar (Čajanová, Lásková), 14. Přibylová, 28. Kolowratová (Neubauerová, Mlýnková), 56. Křížová (Hymlárová, Tejralová) - 58. Huszáková

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy