Hokejový národní tým se beze změn přesune na OH do Pekingu. Nominace zůstala stejná

V polovině ledna představil kouč Filip Pešán spolu s generálním manažerem Petrem Nedvědem předběžnou nominaci hokejového národního A-týmu na blížící se Zimní olympijské hry v Pekingu. Do 24. ledna měli trenéři právo na změnu v nominaci bez udání důvodu, nakonec ale k žádné nedošlo a tak pětadvacet jmen čítající seznam již dříve nominovaných reprezentantů se může těšit na cestu do Číny.

Poslední změnou, kterou realizační tým v čele s Filipem Pešánem v nominaci udělal, bylo doplnění o jednoho obránce. Během víkendu oznámili jméno posledního reprezentanta, který odletí do Pekingu a to David Musila z Třince, jenž tak dostal přednost před dříve uvažovaným Ladislavem Šmídem. Kádr se dosud potýkal s koronavirem především u hokejistů z KHL, kteří už se ale postupem času dostali do tréninkového procesu.

V kádru tak nalezneme kromě třech gólmanů i osm obránců a čtrnáct útočníků. Kromě toho ještě existuje seznam třiceti náhradníků v případě, že by do týmu zasáhl během turnaje koronavirus.Jenže podle pravidel Mezinárodní hokejové federace IIHF může být takovýto seznam náhradníků maximálně šestičlenný, takže Pešán a spol. ho budou muset radikálně upravit.

"Do dneška bylo možné udělat změny, ale na nominaci, jak byla již dříve nahlášena, se nic nemění. K žádným změnám, které mohly nastat i na základě poklesu výkonnosti, nedošlo, nebyl k nim důvod. Teď už bude jakákoliv změna možná pouze ze zdravotních důvodů," uvedl pro Českou tiskovou kancelář k nominaci tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Zmiňovaní hokejisté hrající na klubové úrovni v ruské KHL patří do první dvanáctičlenné várky těch hráčů, kteří odletí již ve čtvrtek 27. ledna do dějiště Her. Od minulého pondělí už trénují na ledě v pražské O2 Areně. Třeba nyní v pondělí se v libeňské hale objevili obránci Lukáš Klok, Libor Šulák, Ronald Knot, David Sklenička a Jakub Jeřábek a útočníci Radan Lenc s Lukášem Sedlákem. Zbývajících pět hráčů z KHL se nachází stále v karanténě. "Konečně se ten počet hráčů na ledě rozrůstá, takže i opticky to vypadá lépe. Nemáme ještě obsazený post brankáře, jak už se ale stalo v takových situacích tradicí, tak zaskočil jeden z kustodů Petr Šulan," prozradil dále Zikmund k průběhu tréninků.

Zatímco tedy ve čtvrtek 27. ledna odcestuje do Pekingu ona várka z KHL, zbytek mužstva zamíří do Číny 2. února. "Je to ale stále ještě živá věc, která se neustále vyvíjí. Jisté je, že část mužstva odletí 27. ledna, druhá dvěma letadly 2. února, ale jaké bude nakonec složení těch posádek, to se bude odvíjet od výsledků testů," nechal se k tomu slyšet Zikmund.

K aktuálním tréninkům se vyjádřil jeden z reprezentantů Lukáš Klok, podle něhož si zatím na nic nemůže stěžovat. "Začali jsme (minulý týden) ve čtyřech, pak jsme byli v pěti, ale po pozitivních testech nás bylo zase méně. Jsem tady už od pondělí a jsem hrozně rád za to, že jsme měli tuhle možnost. Bylo to o těžší, že nás bylo málo a člověk byl hodně v zápřahu, ale já jsem o to radši, protože jsem potřeboval pořádně trénovat," řekl konkrétně.

Dodejme, že na programu má česká reprezentace ještě před turnajem v Pekingu tréninkový duel se Švédskem konaný 6. února, o tři dny později už se pod pěti kruhy střetne český tým s Dánskem, následně pak ještě ve skupině se Švýcarskem a Ruskem.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy