Jasné zápasy pro Němce a Finy. Se svými soupeři si s přehledem poradili

I v pátek pokračuje 86. mistrovství světa v hokeji ve Finsku. V odpoledních zápasech se potvrdili pokaždé role favoritů. Zatímco ve skupině A na sebe narazil Němci a Italové, kteří v tomto svém vzájemném zápase zpakovali stejný výsledek z loňska, tedy 9:4 pro Němce, přestože ze začátku jasně mířící Němci historicky nejvyššímu vítězství nad Italy pak v závěru Italům dopřáli tři gólové radosti Italům, to Britové ve skupině B se proti domácím Finům nezmohli na nic. Prakticky jen díky gólmanovi Bownsovi to skončilo pro ně porážkou jen 0:6.

I Němce v těchto dnech posílily hvězdy z NHL, konkrétně bek Gawanke a forvard Reichel. A právě tito dva byli k vidění v pátečním duelu s Itálií. Naši západní sousedé se rozhodli naplňovat svou roli favorita již v úvodních minutách hry a tak už po šesti minutách otevřel skóre Karachun. Pouhých šestasedmdesát vteřin na to na 2:0 zvýšil Wissmann, jenž se o to postarl individuální akcí. Běžela 14. minuta, když na 3:0 navýšil díky teči Ehliz a už tehdy bylo celkem jasné, že to bude spíše hra kočky s myší. Po této brance se raději do branky Italů postavil Fazio místo Fadaniho. Ani on ale neuzavřel německý gólostroj a ještě před první pauzou lovil kotouč ze své sítě. V přesilovce totiž na 4:0 zvýšil Fischbuch a kdyby týmu z Apeninského poloostrova nepomohly tyčky, mohlo být německé vedení po první třetině ještě výraznější.

Výraznější nakonec bylo po druhé třetině a to i přesto, že Italové se zlepšili v zakončování. Ve 26. minutě totiž na 5:0 zvýšil další německou přesilovkovou trefou Reichel, 36 vteřin poté se sice podařilo snížit tečujícímu Traversovi, ale ve 35. minutě na 6:1 na druhé straně zvýšil svým druým gólem v zápase Fischbuch, když mu na něj nahrál Lucas Reichel, synovec bývalého českého reprezentanta a olympionika z Nagana.

Stejně jako v první, tak i ve třetí třetině Němci dokázali vstřelit slepené góly. Pouhých 81 sekund tehdy dělilo sedmou a osmou německou přesnou trefu a vše tak mířilo k nejvyšší výhře Německa nad Itálií v historii MS. Jenže pak Italové zapnuly motory, jelikož Frigo a Mantenut dokázali snížit na 3:8. Sanna pak vstřelil čtvrtý gól Italů, který ale byl vzápětí odvolán po renérské výzvě kvůli ofsajdu. V samotném závběru pak poadla jedna branka na aždé straně a tak se zopakoval konečný výsledek ze vzájemného duelu z loňského šampionátu.

Bezstarostné páteční odpoledne pro domácí Finsko

Ještě možná jasnější zápas se konal v pátek odpoledne v Tampere, kde domácí Finové narazili na Británii. Ti mohli inkasovat už po dvou minutách, kdyby z bezprostřední blízkosti překonal Bownse Filppula. A tak tedy první finský gól padl v 7. minutě, kdy se od modré rozhodl vypálit Friman a poté, co byla jeho rána tečována, zaplula za Bownse, 1:0. Prakticky stejně padla druhá finská branka, když se Hietanenova střela otřela o Perliniho brusle ve 12. minutě. Krátce před prvním odchodem do kabin měl potíže finský muž s maskou Olkinuora, Ehrhardt ale tehdy jeho problémy nevyužil ke skórování.

Na začátku druhé dvacetiminutovky byl blízko k přesné trefě Conway a tak to byli ve 27. minutě opět Finové, kteří skórovali. Konkrétně se to povedlo Filppulovi, jenž do branky usměrnil střílenou přihrávku. Další britskou příležitost na snížení promarnil Lake a tak chvíli na to díky Armiovi Finové veedli už 4:0. V závěru třetiny pak Brity od další pohromy zachránilo břevno.

Patého gólu se ale přeci jenom Finové dočkali. Stalo se tak ve tetí třetině, ale až v 50. minutě, kdy ho vstřelil Mäenalanen. Rajala pak uzavřel skóre na konečných 6:0.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji 2022 ve Finsku (20.5.2022):

SKUPINA A (Helsinky):

Německo - Itálie 9:4 (4:0, 2:1, 3:3)Branky a nahrávky: 6. Karachun (J. Müller, Loibl), 7. Wissmann (Kastner), 14. Ehliz (Bittner, Michaelis), 18. Fischbuch (Wissmann), 26. Reichel (Noebels, Michaelis), 35. Fischbuch (Reichel, Wissmann), 42. Ehliz (Michaelis, Schmölz), 43. Karachun (Schmölz, Loibl), 58. Soramies (Wissmann, Kastner) - 26. Traversa (Miglioranzi, Pietroniro), 48. Frigo (Petan), 50. Mantenuto (Trivellato, S. Kostner), 60. Petan (Hannoun, Glira). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Öhlund (Švéd.) - Beresford (Brit.), Yletyinen (Fin). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 3311.

Sestavy:

Německo: Niederberger - Gawanke, J. Müller, Seider, M. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner - Noebels, Reichel, Fischbuch - Michaelis, Ehliz, Plachta - Karachun, Schmölz, Loibl - Ehl, Soramies, Kastner. Trenér: Toni Söderholm

Itálie: Fadani (14. Fazio) - Di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Sanna, S. Kostner, D. Kostner - Frank, Mantenuto, McNally - Frigo, Hannoun, Petan - Deluca, Traversa, Insam - Mantinger. Trenér: Greg Ireland

SKUPINA B (Tampere):

Finsko - Velká Británie 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)Branky a nahrávky: 7. Friman (Vatanen, Lammikko), 12. Hietanen (S. Manninen, M. Lehtonen), 27. V. Filppula (Mikael Granlund, Hartikainen), 29. Armia (Friman, H. Pesonen), 50. Mäenalanen (Lindell, Ohtamaa), 56. Rajala (Heiskanen, H. Pesonen). Rozhodčí: Dehaen (Fr.), Frandsen (Dán.) - Briganti (USA), Seewald (Rak.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 11.502.

Sestavy:

Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Seppälä, Vatanen, Friman, Lindell, Ohtamaa - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen

Velká Británie: Bowns - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Batch, Sam Jones - Lake, Neilson, Dowd - Mosey, Conway, Perlini - J. Phillips, Lachowicz, Waller - Hook, Myers, Davies. Trenér: Peter Russell

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS GER Tým Hokej MS FIN Tým hokej

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 49 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy