Kam zamíří Varaďa? Po nečekaném konci v Třinci může jít do zámoří nebo k reprezentaci

O nejpřekvapivější zprávu během vánočních svátků v českých hokejových luzích a hájích se postaral úspěšný dlouholetý trenér Třince Václav Varaďa. Ten i přesto, že má v klubu smlouvu až do roku 2027, se rozhodl po této sezóně 2021/22 v klubu skončit. A to rozvířilo nejednu spekulaci o jeho budoucnosti. Ve hře je například funkce asistenta trenér v New Jersey v kanadsko-americké NHL, ale třeba také funkce trenéra českého národního týmu, kde by mohl nahradit poslední dobou čím dál více kritizovaného Filipa Pešána. Samotný Varaďa ale muví o tom, že žádnou nabídku momentálně na stole nemá.

Václav Varaďa drží trenérské kormidlo u třineckých Ocelářů již pět let a během nich tento slezský klub dovedl ke dvěma ligovým titulům. Nyní to vypadá, že směle útočí na zlatý hattrick.

"Já se soustředím s Třincem na zbytek sezony. Věřím, že to máme dobře rozběhlé, a pokud budeme zdraví, tak máme šanci se dostat tam, kde si všichni přejeme. Je pravda, že jsem vedení oslovil a během ledna budeme řešit nějakým způsobem, jak to celé dopadne," nechtěl se nikterak blíže vyjadřovat ke svému nečekanému rozhodnutí samotný Varaďa po úterním duelu s Hradcem Králové a pokračoval: "Já bych poprosil o shovívavost a nějakým způsobem o čas, který tahle záležitost potřebuje. Já se osobně vyjádřím na svém blogu zítra nebo pozítří, kde malinko více odkryju karty, ale budu čekat na návrat majitele klubu (Jána Modera), který by měl být v prvním týdnu v lednu zpátky. Tam se bude řešit, co dál."

Varaďa prozradil, že svůj krok nejprve oznámil jak klubovému vedení, tak i samotným hráčům. "Já jsem to hráčům oznámil ve stejný den, kdy jsem to sdělil vedení. Jak na to reagovali? Samozřejmě nejásali, ale potřebovali znát pravdu a vědět důvod, než se to dostane úplně ven," řekl Varaďa.

Že se skutečně jednalo o nečekaný krok ze strany Václava Varadi, o tom svědčí i komentář klubového vedení k nastálé situaci. "Jsme zaskočeni, že i přes sedmiletý kontrakt nyní společně řešíme další budoucnost Václava Varadi v naší organizaci, protože se rozhodl na konci sezony odejít. Jeho uvolnění může proběhnout za jasně daných podmínek, které jsou obsaženy ve smlouvě, jejíž obsah nebudeme zveřejňovat. Věříme, že s týmem letos opět směřuje k obhajobě extraligového titulu, a jsme přesvědčeni, že Václav Varaďa udělá pro úspěch organizace v probíhající sezoně maximum," uvedl k tomu konkrétně klubový viceprezident Jan Czudek. Je to opravdu o to zvláštnější, že Varaďa podepsal smlouvu s klubem až do roku 2027 a to navíc teprve loni v dubnu.

Není tak proto divu, že se rozvířily debaty o Varaďově budoucnosti. Že by mohl po konci sezóny zamřit k reprezentaci a nahradit tak Filipa Pešána. Existuje však možnost, že díky svým kontaktům v zámoří, kde působil coby hráč, se stane asistentem trenéra v některém ze zámořských klubů NHL, přičemž se hovoří v zákulisí o New Jersey. A tímto krokem by si tak splnil svůj sen, tedy trénovat v NHL.

Hokejový stratég ale ve svém pozdějším prohlášení uvedl, že žádnou nabídku nemá a že si chce spíše odpočinout. "Přišel jsem na to, že dozrál čas posunout se dál. Kam, to zatím nevím, žádná nabídka mi na stole k podpisu neleží," uvedl a pokračoval: "Cítím však, že musím jít dál. Ve vašem důležitém rozhodnutí vám vždy napoví hlas srdce, kterému rád naslouchám, a ten mi nyní přichystal další výzvy, na které se těším. Hokej miluji a vždycky jsem ho dělal a dělám na sto procent. S klidným svědomím proto mohu říct, že jsem třineckým Ocelářům pomohl ke stabilitě a růstu. To samé chci samozřejmě po hráčích a dalších lidech kolem sebe. Bez úlev nebo výjimek. Mám svou vizi, jak hokej dělat, a nikdy z ní nechci uhnout."

"Jsem přesvědčený, že tento přístup vede nejen k týmovým úspěchům celé organizace, ale že zároveň posouvá individuálně všechny hráče a pomáhá jim v dalším osobnostním i sportovním růstu, který může vyústit třeba i k zahraničnímu angažmá. Aby se dařilo tuto vizi naplňovat, vyžaduje to soulad všech. Tedy vedení a představitelů klubu, což zahrnuje sportovní úsek od trenérů dětí a mládeže. Vizi musí vzít za svou také hráči, trenéři a realizační týmy celé organizace. Teprve pak do sebe vše zapadne," zakončil Varaďa.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej ČR

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 37 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Týdenní výhled filmů: Tělesností pulzující Rivalové, aktivistický šaman i vrah z televizní soutěže

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí deset premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina rozezvučí skuteční i fiktivní vrazi, intimní i bouřlivá romance či portrét šamana i revoluční učitelky.  

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy