Kanada se vzpírala osudu a chybujícím sudím, Finové ale v prodloužení finále rozhodli

Letošní mistrovství světa v hokeji ve Finsku už je definitivně minulostí. V neděli večer se totiž ve finském Tampere mistry světa stali Finové, kterým se podařilo poprvé v historii vyhrát světový šampionát v domácím prostředí. Postarali se o to po neuvěřitelném průběhu finále, ve kterém sice nejprve vedli 3:1 nad Kanadou, která mohla právem za to spílat chybujícím švédským sudím, kteří před tím vyloučili nesprávně kanadského hráče, ale do konce zákkladní hrací doby dokázali Kanaďané - podobně jako ve čtvrtfinále proti Švédům - vyrovnat na 3:3. Vítězství se ale tentokrát "javorové listy" nedočkaly. V prodloužení v přesilovce 4 na 3 rozhodl o finském triumfu Manninen.

Až ve druhé třetině se Nokia Arena v Tampere až po první přestávce navzdory svižnému hokeji ve vysokém tempu z obou stran v první dvacetiminutovce. O otevření skóre se postaral ve 24. minutě Cozens a dlouho to vypadalo, že se Finové vyrovnávacího gólu ve finále snad nedočkají.

Jenže pak svou roli sehrál jednak diváci, kteří žádali po každém sebemenších kontaktech vyloučení Kanaďanů, a švédští rozhodčí, kteří pískali navzdory svých zkušeností první finále MS, tak tomuto tlaku nakonec podlehli. Odpískali vysokou hůl Kanaďanů, ale z opakovaného záběru byol vidět, jak se Heiskanen trefil do obličeje svou hokejkou. A tuto nabídnutou přesilovku Finové proměnili, konkrétně se v ní trefil ve 45. minutě Mikael Granlund 1:1. A tato finská hvězda se pak postarala minutu na to o obrat, 2:1. To už ale inskasoval náhradní kanadský gólman Tomkins, jenž musel po první finské přesně trefě musel vystřídat Driedgera, jenž se při snaze přesunout se k druhé tyčce zranil. A kanadský hrůzný večer pokračoval, když Armia navíc ještě zvýšil na 3:1.

To by ale nebyla Kanada, kdyby se jí duel ještě nepodařilo zdramtizovat v posledních minutách. Nejprve v 58. minutě skóroval Whitecloud, jehož branku ještě musel potvrdit videorozhodčí. Tady se švédští sudí nešťastně předvedli ještě jednou, když před tím, než vůbec šli zlédnout záznam kvůli možnému postavení hráče v brankovišti, omylem řekl, že gól neplatí. Nakonec po přezkumu u videa správně uvedl, že gól je regulérní. Že pak nešli Finové do čtyř, jak to u neúspěšné trenérské výzvy bývá, to už se snad ani nikdo nedivil po předešlých rozhodcovských výkonech.

O to větší kredit patří Kanaďanům, že dokázali zatnout zuby a due zdramatizovat. Do konce základní hrací doby ještě na 3:3 stihl vyrovnat Comtois. Duel tak šel stejně jako čtvrtfinále Kanady se Švédskem, ovšem tentokrát se zámořským stav obrátit nepodařil. Chabot totiž fauloval a hrála se tak finská přesilovka 4 na 3, kterou po sedmi minutách prodloužení využil Manninen, jenž tak rozhodl o zlatu pro Finsko.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere - finále (29.5.2022):

Finsko - Kanada 4:3 v prodl. (0:0, 0:1, 3:2 - 1:0)Branky a nahrávky: 45. Mikael Granlund (Heiskanen, M. Lehtonen), 46. Mikael Granlund (M. Lehtonen, Hartikainen), 55. Armia (Lammikko), 67. S. Manninen (Mikael Granlund, Heiskanen) - 24. Cozens (Barzal, Severson), 58. Whitecloud (Barzal, J. Anderson), 59. Comtois (Barzal, Batherson). Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba Švéd.) - Briganti (USA), Synek (SR). Vyloučení: 2:5. Využití: 3:1. Diváci: 11 487.

Sestavy:

Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Pokka, Heiskanen, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen

Kanada: Driedger (45. Tomkins) - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Whitecloud, Holden, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, Sillinger - N. Roy, Lowry, Comtois - Gregor, Mercer, K. Johnson. Trenér: Claude Julien

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FIN Tým Hokej MS CAN Tým hokej

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Na Příbramsku havaroval autobus s dětmi. Cestující utrpěli lehká zranění

Nehoda autobusu s dětmi se ve čtvrtek dopoledne stala u Dublovic na Příbramsku. Vozidlo skončilo v příkopu u silnice, osm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy