Češi kvůli špatné druhé třetině prohráli 1:6. Kanada duel ovládla a kontrolovala

Češi hráli o sobotním podvečeru na letošním mistrovství světa ve Finsku semifinálový duel s favorizovanou Kanadou. Přestože to v něm zpočátku vypadalo nadějně, jelikož Češi díky Krejčího trefě v přesilovce vedli 1:0, nakonec favorit přeci jenom ukázal svou sílu. Rozhodla především druhá třetina, v níž i kvůli českým zbytečným vyloučením "javorové listy" vstřelily čtyři branky a Čechům, kterým se tak rázem rozpadla hra a kteří opět nedokázalli vstřelit gól ve hře pět na pět, tak rázem zhasla naděje na postup do prvního finále MS od roku 2010. Do toho se tedy Češi nepodívají, naopak v neděli sehrají duel o třetí místo s Američany.

Zdálo se, že Češi navážou na čtvrtfinálový duel s Německem a že budou v hojném počtu opět trestat soupeře v přesilových hrách. Ale k první naší přesilovce muselo uběhnout prvních pět minut. Za tu dobu stačil Vejmelka několikrát zakročit nejen proti Cozensovi, ale proti zakončením Chabota, přičemž při jednom z nich reflexivně zasáhnul betonem. To na druhé straně se o první české zakončení postaral Flek, ale s jeho ránou si tehdy Driedger dokázal s poklidem poradit. Pak ale přišlo prvních pár rychlých kontrů z české strany, nejprve Červenka jel v tandemu s Kundrátkem, jemuž přihrál do druhé vlny, ale Kundrátek jen prověřil Driedgera. A poté, co se Blümel dral před Driedgerem marně do zakončení, tu byli s rychlým kontrem tentokrát Kämpf s Vránou. Ten druhý jmenovaný se svou střelou ale taktéž neuspěl. dyž pak byl před odkrytou brankou faulván Pastrňák, následovala čtyřminutová přesilovka. Ta se zprvu českému týmu příliš nevedla a to i kvůi rychlém přistupování Kanaďanů k českým hokejistům. Ti ale přeci jen nakonec uspěli, když se s pukem dostal do útočného pásma Krejčí a ten golfovým úderem nakonec po osmi minutách otevřel skóre, 1:0. Následně se s nepříznivým stavem snažil na druhé straně něco udělat Barzal, ale neúspěšně. Následovala však dvojice dalších přesilovek, ale jak už bylo výše zmíněno. Tentokrát se v nich Čechům tolik nedařilo. Blízko gólu v nich byl tehdy Hronek, jenž se snažil dorážet u kanadské branky. Pak to zkoušel na druhé straně Cozens, Blümel však za chvíli vyslal do brejku Hertla, ale ten tehdy proti Driedgerovi neuspěl. V další velké možnosti se pak po Smejkalově přhře zpoza branky dostal Černoch ale tetn z blízkosti minul. Vejmelka po většinu třetiny chytal bezchybně a nadále pokračoval ve svých famózních výkonech, krátce před přestávkou ale už byl krátký na Cozensovu dorážku, která ustanovila skóre po první třetině na 1:1.

Kdo z českých fanoušků čekal, že po návratu na kluziště bude český tým nadále hru kontrolovat a držet tak  své příznivce v naději na to, že by to mohlo s postupem tentokráte vyjít, již úvod druhé třetiny ho musel vyvést z omylu. Od počátku druhého dějství totiž bylo na Kanaďanech vidět, že jsou nebezpečnější a jako první zasahovat opět Vejmelka, když si tehdy poradil s Cozensovými zakončeními. Český muž s maskou si pak poradil i s Chabotovou střelou. Opravdu, jak postupoval čas, favorizovaná Kanada vystrkovala růžky a bylo jen otázkou času, kdy udeří. Po příhře Barzala zleva to při Cumtoisově střele zblízka ještě nebylo. Vrána se sice pokoušel s vývojem hry něco udělat, když dostal puk do útočného pásma a pak ho dostal i díky odrazu před Driedgera, Kämpf se pak ale k dorážce nedostal. A pa to přišlo. Vše to začal svým vyloučením Pastrňák, který se ale z trestné záhy vrátil na led, když přesilovku využil Lowry střelou z předbrankového prostoru, 2:1 pro Kanadu. Pak se česká hra jaksi někam vytratila a proto nebylo divu, že za chvíli už Kanaďané vedli 3:1. To pro změnu Johnson zužitkoval přihrávku zprava. To už si musel Kari Jalonen vzít oddechový čas, ale ani poté se česká hra nikterak nezlepšila. Byl totiž zbytečně vyloučen Krejčí a tuto přesilovku opět soupeř využil, když se z pravého kruhu trefil Barzal, 1:4. Češi se pak hledali a snažili se střelami něco změnit, Hertl ani Pastrňák ale neuspěli. Pastrňák se pak nedostal ani k dorážce po Jordánově střele a nic na skóre nezměnil ani Vrána z brejku. Ke konci druhé třetiny už jen Kanaďané po většinu času drželi Čechy v jejich obranném pásmu, navíc byl ještě vyloučen Kempný.

Proto tak tedy na úvod třetí třetiny nastoupili Češi ve čtyřech, ovšem své oslabení nakonec přečkali bez úhony. Realizační tým české reprezentace se snažil s nepříznivým vývojem zápasu ještě něco udělat a tak se rozhodli pozměnit složení útoků. Ovšem ani to se nakonec nepodařilo, jelikož na 5:1 se podařilo zvýšit Sillingerovi poté, co se do útočného pásma dostal s pukem. Od té doby už bylo na Kanaďanech vidět,v jaké jsou v pohodě, za to Češi se marně hledali. Naději jim mohlo dát trestné střílení, které bylo nařízeno po faulu na ujíždějícího Fleka. Pastrňák ale v této příležitosti Driedgera nepřekonal. Ve svých následných příležitostech neuspěli Blümel s Hertlem a i když se o něco Češi snažili, Kanaďanům se vždy podařilo nakonec dostat puk daleko do bezpečí a v klidu tak duel kontrolovali. Přitom taktéž zaměstnávali Vejmelku, ten ale jejich pokusy kryl. Nestačil ale na Cozensovu střelu po nedorazech v české obraně a Češi tak už prohrávali 1:6. A to i proto, že neuspěla česká trenérská výzva kvůli domnělému ofsajdu. Ten tedy nebyl a Češi proto pak hráli přesilovku. V té gól už naštěstí nepadl, stejně jako po zbytek zápasu, který už se jenom dohrával. Když ve svcých šancích neuspěli ani Červenka, ani Blümel, bylo všem jasné že Čechům zbydou nejen oči pro pláč, ale i nedělní duel o bronz, který sehrají s Američany.

Konečný výsledek, semifinále MS v hokeji 2022 ve Finsku (Tampere) - (28.5.2022):

Česko - Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)Branky a nahrávky: 8. Krejčí (Červenka, Hronek) - 20. Cozens (Dubois), 28. Lowry (K. Johnson, Chabot), 29. K. Johnson (Mercer), 31. Barzal (Cozens, Batherson), 44. Sillinger (J. Anderson), 53. Cozens (Batherson, Whitecloud). Rozhodčí: Rekucki (USA), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Briganti (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 9047.

Úvodní sestavy:

Kanada: Driedger (Tomkins) – Chabot, Graves, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Comtois, Lowry, Roy – Johnson, Gregor, Mercer – Geekie. Trenér: Claude Julien

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Stránský, Černoch, Flek – Špaček. Trenér: Kari Jalonen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy