Kazachstánci dotahovali Švýcary, ti ale nakonec vyhráli. Švédové si poradili s Brity

Hokejisté Švýcarska jsou už pomalu jednou nohou ve čtvrtfinále na letošním světovém šampionátu. Nad Kazachstánem v úterý večer totiž vyhráli 3:2, přesto ale mohli mít kvůli svému vědomí, že to mají v kapse, ještě problémy. Vítěznou branku zaznamenal až v 56. minutě Herzog, neboť v 58. minutě už jen na konečných 3:2 snížil Orechov. Ve večerním zápase skupiny B pak Švédové duel s Brity rozhodli v první třetině, kdy dali pět gólů, přičemž ten první padl už po třinácti sekundách. Seveřané nakonec zvítězili 6:0 a společně s Finy vedou skupinu.

Roli favorita chtěli Švýcaři plnit hned od samého začátku, po dvou minutách hry však Malgin orazítkoval jen tyč. Přestože po většinu zápasu tahali reprezentanti ze země helvétského kříže za delší konec provazu, trápila je neuvěřitelným způsobem koncovka. Díky tomu během první třetiny dokázal gólman Šutov udržet čisté konto.

Celkem logicky tak nabrali po návratu na kluziště na obrátkách a přineslo to kýžené ovoce. Ve 24. minutě se už totiž Malginovi podařilo otevřít skóre, 1:0 pro Švýcary. V této části hry šlo na gólmana Šutova hned 22 střel, přičemž je úspěchem pro něj, že z toho jen dvakrát lovil puk ze své sítě. Na 2:0 totiž zvýšil ve 35. minutě Simion.

Do třetí třetiny vstoupili Kazachstánci aktivně a tak nebyl daleko od gólu Michajlis, jenž měl před sebou prázdnou branku. Když se psala 46. minuta, ke zdramatizování zápasu došlo, neboť se tehdy trefil Blacker, jemuž se podařilo Švýcarům ujet do brejku v oslabení. V 56. minutě však dal třetí švýcarskou pojistku zkušený Herzog, jenž hraje již na svém 17. mistrovství světa. A byl to důležitý gól, jelikož v 58. minutě ještě na 2:3 snížil Orechov.

Vyrovnat už ale Kazachstánci nedokázali a Švýcaři už tedy pomalu klepoou na dveře čtvrtfinále.

Nejrychlejší gól šampionátu načal severskou gólovou smršť

Že zápas mezi Švédskem a Velkou Británií bude celkem jasný bez jakéhokoli překvapení, o tom se rozhodlo již v první třetině. Zvlášť, když první branku Seveřané vstřelili již po třinácti sekundách hry, čímž tak zaznamenali dosud nejrychlejší gól na tomto šampionátu. Jeho autorem se stal dorážející Asplund, 1:0. Běžela pátá minuta, když Britové mohli duel zdramatizovat a nepříznivý stav tak vyrovnat. To by ale tehdy musel proměnit Dowd střelou z mezikruží. A tak přišel druhý švédský gól tak v osmé minutě vstřelil Nordström. V polovině první třetiny už to bylo 3:0, když Bengtsson zakončil ve spolupráci s Bromém přečíslení dva na jednoho. Ve 14. minutě se na opět připomněl Dowd, ovšem tentokrát tečoval Dahlinovu střelu, což tak znamenalo švédské vedení 4:0. Následně Britové měli obrovskou možnost na snížení, když se před odkrytou klecí ocitl Conway, ten ale neuspěl. A tak na ještě klidnějších 5:0 zvýšil pět vteřin před odchodem do kabin na první pauzu Asplund.

Nebylo tak proto divu, že od druhé třetiny se v britském brankovišti místo Bownese objevil Whistle. Proti němu se pak neprosadil hned dvakrát Lindholm. Stejně tak něm ztroskotal i Bromé. Hráči Tre Kronor pak nevyužili ani přesilovku, když na trestné seděl Clements, ke konci druhé třetiny mohli dokonce inkasovat. Brankář Hellberg totiž tehdy vyrazil zakončení Davida Phillipse a když byl pak vyloučen Bengtsson, Myers trefil břevno. Při dalším Bengtssonově trestu pak byl blízko snížení pro změnu Waller.

V závěrečné třetině mohl pátý hřebík do britské rakve přidat Ekman-Larsson, ale nepodařilo se mu to. Britové se pak opět dostali do možnosti snížit, ale mezi střelce se za Británii nezapsal ani Neilson. Britům se pak podařilo ubránit oslabení, pátému gólu ale i tak nakonec nezabránili. V 54. minutě se totiž trefil z mezikruží Bengtsson. Očetný britský gól se pak marně pokoušel Davies.

Připravujeme další podrobnosti...

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji 2022 ve Finsku (17.5.2022):

SKUPINA A (Helsinky):

Švýcarsko - Kazachstán 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)Branky a nahrávky: 24. Malgin (Kurashev, Siegenthaler), 35. Simion, 56. Herzog (Ambühl) - 46. Blacker, 58. Orechov (N. Michajlis, Valk). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Stano (SR) - Beresford (Brit.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2858.

Sestavy:

Švýcarsko: Aeschlimann - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Glauser, Geisser, Egli, Marti - Meier, Hischier, Kurashev - Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Miranda, Bertschy, Riat. Trenér: Patrick Fischer

Kazachstán: Šutov - Svedberg, Samat Danijar, Blacker, Orechov, Beketajev, Metalnikov, Šalapov - Akolzin, Šesťakov, Ševčenko - N. Michajlis, Valk, Panjukov - Starčenko, Savickij, Sagadějev - Petuchov, Gurkov, Asetov - Rachmanov. Trenér: Jurij Michajlis

SKUPINA B (Tampere):

Švédsko - Velká Británie 6:0 (5:0, 0:0, 1:0)Branky a nahrávky: 1. Asplund (Kellman, Dahlin), 8. J. Nordström (A. Larsson, Bemström), 11. A. Bengtsson (Bromé), 14. Dahlin (Pudas, A. Bengtsson), 20. Asplund (Kellman, Dahlin), 54. A. Bengtsson (O. Lang, Tömmernes). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Rohatsch - Merten (oba Něm.), Synek (SR). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 3012.

Sestavy:

Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, Ekman-Larsson, A. Lindholm, Tömmernes, Pudas - Bemström, Aman, J. Nordström - Friberg, Kellman, Asplund - Bromé, A. Bengtsson, C. Klingberg - O. Lang. Trenér: Johan Garpenlöv

Velká Británie: Bowns (21. Whistle) - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Batch - Mosey, Conway, Perlini - Lake, Dowd, Neilson - Davies, J. Phillips, Waller - Hook, Myers, Duggan. Trenér: Peter Russell

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 29 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy