Česko zažívá nejhorší vstup do hokejového MS. Podlehlo i Švýcarsku 2:5

Druhé utkání hráli dnes večer Češi na mistrovství světa v ledním hokeji v Rize. Po Rusku, se kterým v pátek prohráli 3:4, nyní se utkali se Švýcarskem, se kterým chtěli naopak vylepšit si náladu po úvodní prohře a připsat si tak první body do tabulky. To se ale nepovedlo a Česko opět prohrálo.

Do zápasu se svěřenci kouče Filipa Pešána rozhodli vstoupit aktivně a už po pár vteřinách se tak do první větší šance dostal Jiří Smejkal. Český realizační tým od začátku začal více sázet překvapivě na čtvrtou formaci a na úvodní minuty tak nevyslal první formaci s kapitánem Kovářem. K tomuto kroku se Pešán a spol. rozhodli proto, aby tak odpověděli na Hischierovu formaci.

V úvodních třech minutách hry se dostali do příležitostí i Švýcaři, nejprve Meiera vychytal Hrubec a za chvíli se do zakončení dostal i Siegenthaler. Následně si od začátku aktivní Smejkal vynutil svým nájezdem na švýcarskou branku od levého mantinelu faul a český tým tak dostal možnost přesilové hry. V něm se ale na víc než Kubalíkovu střelu a Hronkovo nahození Češi nezmohli. Přesilovku měli v první třetině i Švýcaři, ale ti se k větší příležitosti během ní nedostali i díky skvělému bránění. Hovořit se dá snad jen o Kurashevově střele z mezikruží.

Blízko k prvnímu gólu měli Češi v 15. minutě, kdy vytvořili tlak ve švýcarském brankovišti. Neuspěli ani Filip Zadina, ani následně dorážející Blümel s Chytilem. Následovala však další česká přesilová hra a ta už skončila úspěchem. Kovář v ní nejprve dostal přihrávku od Vrány na brankovou čáru, kapitán českého týmu pak poslal kotouč před branku, kde byl Chytil a ten otevřel skóre, 1:0.

Jenže zanedlouho rozhodčí poslali i Čechy do druhého oslabení a i to skončilo gólem. V 18. minutě ji využil Hofmann střelou od modré, kam mu před tím nahrál Ambühl, 1:1. Krátce na to pak od modré zkoušel vystřelit i Geisser, ale jeho tečované zakončení gólman Hrubec vyrazil. V závěru třetiny neuspěli ani Tomáš Zohorna, David Sklenička a Jakub Vrána a tak se šlo do kabin na první pauzu za nerozhodného stavu.

I do druhého dějství vstoupili čeští hokejisté aktivně, prakticky hned po buly uprostřed kluziště se kotouč dostal ke švýcarskému brankovišti. Ale i Švýcaři byli stále nebezpeční. Konkrétně tomu tak bylo třeba ve 23. minutě, kdy se do brejkové příležitosti dostával Kurashev, ale zastavilo ho naštěstí pro Čechy postavení mimo hru.

Následně po Špačkově přihrávce vypálil na švýcarskou branku Hronek, ale neuspěl. Za chvíli tu byla zase Švýcaři s obrovskou příležitostí, pro změnu v ní byl Hofmann, a i když byl osamocený na levém kruhu, tuhle možnost naštěstí nevyužil. Velikou možnost ke skórování pak měli i Češi, konkrétně Jakub Flek, jenž po nájezdu na gólmana Genoniho svým bekhendovým blafákem taktéž neuspěl. A to český tým zanedlouho mrzelo ještě o to víc. Krátce na to se totiž během vyloučení Radana Lence trefil Meier, když mu od levého kruhu nahrál Hischier, Švýcaři tak tedy otočili na 2:1. Za chvíli mohlo být ještě hůř, když se do další velké šance v zápase dostal opět Hofmann, tehdy tomu zabránil vkleče Sklenička.  

Češi se několikrát během druhé třetiny přichytili sami sebe, jak kombinují v útočném pásmu, ale zakončení pak bylo vždy doprostřed brány, kde byl připraven Genoni. Ať už zakončoval Šulák, Kubalík nebo Hájek. Jenže občas se zapomínali na zadní vrátka, čehož například ve 30. minutě využil Andrighetto, ovšem tehdy se po nájezdu netrefil.

Následně se opět do šance dostal Hofmann, švýcarský postrach ale tentokrát hodně minul českou branku. Byla řeč o nezavřených zadních vrátkách v českém týmu a právě tento problém pak znamenal i třetí švýcarský gól. Ten padl ve 39. minutě, kdy Praplan vyslal kolmicí Scherweyho k brance Šimona Hrubce, kterého nakonec překonal, 3:1 pro Švýcarsko. Závěr druhého dějství patřil reprezentantům země helvétského kříže, kteří i nadále pokračovali ve svém forčekování a tlaku.

Pokud někdo snad věřil, že by snad mohli svěřenci kouče Filipa Pešána ve třetí třetině nejen zlepšit svůj výkon, ale dokonce snad duel ještě zdramatizovat, stavěl si bohužel vzdušné zámky. Čechům se jen těžko dařilo dostávat do nějakých příležitostí a naráželi na vždy dobře postavené bránící Švýcary. Česká zakončení byla po většinou buď propagační, jednalo se o nahození nebo střely končící v rohu kluziště. Když se k tomu navíc připočítá několik dvouminutových trestů, který český tým od rozhodčích obdržel, jen málokdo věřil v úspěch.

Navíc tomu nepřidala ani skutečnost, že v 51. minutě vstřelil svůj druhý gól v zápase Meier nacházející se v tu chvíli v pravém kruhu, 4:1 pro Švýcarsko. I když se o čtyři minuty později Čechům podařilo vykřesat alespoň jiskřičku naděje, kdy Chytil nahodil puk před branku, kde se nacházel v souboji Smejkal a jeden z mála lepších českých hráčů tohoto zápasu snížil, 4:2. I potom ale pokračoval stejný obrázek hry, jaký byl po většinu třetí třetiny k vidění.

Česká bezradnost, za to naopak Švýcaři hru po zbytek duelu kontrolovali. Navíc v další přesilovce Švýcaři upravili skóre na konečných 5:2, kdy podruhé v zápase skóroval Hofmann z pravého kruhu. Český celek zažívá tak nejhorší vstup do MS od roku 1991 a po dvou úvodních zápasech stále nemá ani bod.

Úvodní sestavy: 

Česko: Hrubec (Will) – Hronek (A), D. Musil, Klok, Hájek, Šulák, D. Sklenička, Šustr – D. Kubalík, Jan Kovář (C), J. Vrána – Zadina, T. Zohorna (A), Chytil – Lenc, Špaček, M. Stránský – Smejkal, A. Musil, Flek – Blümel

Švýcarsko: Genoni (Nyffeler) – Untersander, Moser, Diaz (C), Geisser, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo, Müller – Meier, Hischier (A), Andrighetto – Hofmann, Simion, Corvi – Ambühl (A), Kurashev, Herzog – Praplan, Scherwey, Bertschy.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 45 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Musíme Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany, shodli se lídři EU. Zelenskyj poděkoval Scholzovi

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy