Návrh klubů proti uzavření extraligy. Liberec, Plzeň a Sparta chtějí zúžit soutěž na 12 týmů

Nedávno přišlo vedení Českého hokeje spolu s vedením extraligy s návrhem na změnu herního modelu nejvyšší tuzemské Tipsport extraligy. Změna měla spočívat v tomm, že by se v následujcích dvou letech z extraligy nesestupovalo, ale pouze postupovalo, což by tak znamenalo, že v sezóně 2022/23 by hrálo extraligu až šestnáct týmů a pak se pomocí baráže, jež by se zase po čase vrátila na pevno, soutěž vrátila zpátky k tradičním 14 účastníkům. Tuzemská hokejová generalita o tomto návrhu mluvila jako o kompromisu, nyní to však vypadá, že se bude jednat i o jiném návrhu na to, jak změnit herní model extraligy. Ve středu totiž přišly kluby Liberce, Plzně a Sparty s takovým návrhem, že by se extraliga zúžit na 12 týmů. Debata kolem herního modelu soutěže se rozvířila poté, co se očekávají po aktuální pandemii koronaviru ekonomické problémy.

Že něco takového v současnosti chystají kluby Liberce, Plzně a Sparty učinit, o tom informoval na svém twitterovém účtu ve středu Jakub Koreis, bývalý hokejový útočník, který v současnosti pracuje pro O2 TV Sport jako hokejový analytik. Zainteresované extraligové kluby se ale ke svému návrhu zatím ještě nikterak vyjadřovat nechtějí.

"Dopis byl určen pro interní komunikaci, ale můžeme potvrdit, že tento protinávrh počítá se snížením počtu účastníků extraligy," nechal se slyšet ke zveřejněnému návrhu mluvčí Liberec Martin Kadlec. "V tuto chvíli to mělo zůstat hlavně mezi samotnými kluby," doplňuje ho pak tiskový mluvčí pražské Sparty Marek Táborský. A podobně zataím mlží v plzeňském táboře.

A co konkrétně stojí v onom dopise tří extraligových klubů určený vedení Českého hokeje, ze kterého už ve středu cituje server idnes.cz? Kluby v něm poukazují například na fakt, že 14 týmů v době ekonomické krize je prostě pro extraligu luxus. "V počtu 14 týmů bude velmi složité naplnit klubový rozpočet a najít adekvátní počet partnerů pro naše kluby. To si nedovedeme představit s počtem 16 klubů působících v České republice. A už vůbec ne v době, kterou právě procházíme, kdy ty největší dopady z této krize na nás teprve dolehnou," píše se v dopise a pokračuje se v něm: "V daném počtu účastníků vidíme atraktivitu soutěže, její exkluzivitu (extraliga bude extraligou) a zejména vyšší ekonomickou stabilitu."

Klubový triumvirát sestupy oproti vedení hokeje navrhuje. Každý rok by opustilo soutěž dva týmy

Jak by tedy vypadal herní model extraligy v následujících dvou letech podle Liberce, Plzně a Sparty? V nadcházející sezóně 2020/21 by se v počtu účastníků nic nezměnilo, bylo by jich nadále čtrnáct, přičemž by se opět hrálo 52 kol v základní části. Pro následné play-off by platil stejný systém jako dosud, tedy prvních šest týmů postoupí přímo do čtvrtfinále, týmy od 7. do 10. místa by hrály předkolo play-off. Nově by se však hrálo tzv. play-out, jež by se tak pět vrátilo na scénu a v němž by se utkala dvoukolově mužstva na 11. až 14. místě. Tato mužstva by šla do play-out s body na kontě vybojovanými ze základní části. Do druhé nejvyšší tuzemské soutěže Chance ligy by pak sestoupily poslední dva týmy po odehrání play-out a nahradil by je tak pouze vítěz Chance ligy.

To by tak zapříčinilo 13 účastníků pro extraligovou sezónu 2021/22, přičemž by se během této sezóny odehrálo 48 kol základní části plus čtyři až šest kol s regionálními derby. Play-out by v této sezóně hrály týmy na 11. až 13. místě, přičemž by sestoupily opět dva poslední týmy a opět by byly nahrazeny pouze vítězem Chance ligy.

A tak by se tedy dospělo ke 12 týmům v extralize 2022/23. Základní část by se skládala nejen z klasického čtyřkolového systému (celkem 44 kol), ale i deset a dvanáct vzájemných soubojů extraligových rivalů. Play-out by hrály pouze dva týmy z 11.až 12. místa a sestoupil by  z extraligy pouze ten horší z nich. Nahoru by opět še vítěz Chance ligy. Co se týče systému play-off, tak ten by se v těchto sezónách nikterak neměnil.

Je to tak tedy protinávrh proti návrhu prezidenta Českého hokeje Tomáše Krále a ředitele extraligy Josefa Řezníčka, jenž počítal naopak až s šestnácti účastníky v sezóně 2022/23, neboť by podle nich nikdo z extraligy nesestupoval, naopak by se v následujících dvou letech pouze postupovalo.

Právě o tomto návrhu se mělo mezi kluby rozhodnout do poloviny května, nakonec kluby mají čas kluby na vyjádření ke všem návrhům až do konce měsíce.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy