Nedvěd zveřejnil hned šest nových posil z kanadsko-americké NHL pro národní tým

Čeští hokejoví reprezentanti se pod vedením kouče Kariho Jalonena v posledních přípravných zápasech zvedají a možná proto není divu, že poslední výkony zaujaly i české hvězdy v kanadsko-americké NHL. A tak generální manažer Petr Nedvěd s radostí po duelu se Švédskem na Českých hokejových hrách (9:3) oznámil šesti posil pro blížící se mistrovství světa ve Finsku. Na vrcholné akci se tak může počítat s Tomášem Hertlem ze San Jose či s brankářem Karlem Vejmelkou, beky Filipem Hronkem a Radimem Šimkem a útočníky Jakubem Vránou, Dominikem Simonem a Dmitrijem Jaškinem.

Kromě těchto zmíněných šesti jmen, které se představí už na Švédských hokejových hrách příští víkend, ještě realizační tým v čele s Karim Jalonenem uvažuje nad Filipem Zadinou s Detroitu. Jiná zvučná jména Jakub Voráček a Dominik Kubalík se naopak pro Švbéfské hokejové hry omluvili.

Zatímco většina z šestice posil se k národnímu týmu připojí v Praze krátce před odletem do Stockholmu, dvojice Hertl-Šimek pak z USA odcestují přímo do švédské metropole. Se všemi těmito posilami se pak Nedvěd již potkal a během března a dubna, kdy absolvoval inspekční cestu v zámoří, se na jejich účasti domluvil. "Je skvělé, že kluci z NHL mají zájem reprezentovat a třeba i po 82 zápasech přijedou pomoct českému týmu na světový šampionát," neskrýval radost Nedvěd z toho, že posily na jeho prosbu odpověděli kladně a pokračoval: "Hráči mi přislíbili účast dopředu, konkrétní jména jsme ale na základě dohody s vedením NHL mohli potvrdit až dnes. Klobouk dolů před nimi, až na jednu výjimku chtějí reprezentovat. A díky klukům z NHL budeme lepší, o tom není žádných debat."

Zvláště je Nedvěd rád, že kývl na účast v národním týmu Hertl. "Všichni na něj budou koukat a budeme to přes něj - ale i Davida Krejčího - hrát. Vím, že je to ohrané klišé, tohle však není o jednom člověku, musíme hrát kolektivně, jedině pak máme šanci uspět. A podívejte na Michaela Špačka, Davida Jiříčka nebo Matěje Blümela. Dnes proti Švédům podali vynikající výkon," připomněl řadu nováčků v reprezentaci, kteří se výrazně podepsali naposledy i na drtivém vítězství nad Švédskem.

Otazník zatím visí nad účastí Filipa Zadiny, který je po operaci slepého střeva. "Ještě ale není jisté, zda kvůli tomu přišel o možnost startovat na mistrovství světa. Jsem domluven s generálním manažerem Red Wings Stevem Yzermanem, že si v příštích dnech zavoláme a řekneme si, jak to s Filipem vypadá, a řekne mi novinky od doktora. Vychází nám vstříc, ale nechceme Filipa a ani Detroit dostat do nějaké blbé situace. Musí být stoprocentní a musí to povolit doktor. Pak se můžeme rozmýšlet," řekl k tomu Nedvěd.

Málokdo z hokejové veřejnosti čekal, že by se mohl z NHL k národnímu mužstvu připojit i útočník Dmitrij Jaškin. Ten se totiž potýkal s vážným zranění kolene, kvůli němuž nemohl hrát od loňského listopadu. A tak ho reprezentace nyní vyzkouší. "Dima mi volal sám. Konzultoval jsem to s trenéry, protože nemá cenu pro nás ani pro něj, aby do toho nešel stoprocentní. Říká, že stoprocentní je. Dlouho nehrál, máme u něj velký otazník, ale jsem s ním už měsíc ve spojení, připravuje se na návrat a s Karim (Jalonenem) jsme se domluvili, že mu chceme dát šanci. Uvidíme," sdělil Nedvěd.

Co se týče brankáře Vejmelky, ten by mohl zastat pozici gólmanské jedničky na světovém šampionátu. "Zdeněk Orct (trenér brankářů) nerad kluky vystavuje nějaké roli. Nicméně Karel má za sebou vynikající sezonu a věříme, že mistrovství odehraje v podobném stylu. Brankářů v NHL máme hodně, ale on je jeden z mála jedničkou, což přesně potřebujeme. Může se ještě naskytnout šance s jiným brankářem při vyřazení z play-off, ale to teď stejně řešit nemůžu," nechal se slyšet Nedvěd.

Ten se pak vyjádřil i k omluvenkám ze strany Voráčka z Columbusu a Kubalíka z Chicaga. "Kuba Voráček mi říkal, že v průběhu sezony prodělal několik drobnějších zranění a spoustu zápasů odehrál pod prášky tlumícími bolest, proto se teď potřebuje dát v první řadě v následujících měsících zdravotně dohromady. I Dominik Kubalík přiznal, že celá sezona byla pro něj hodně náročná a vzhledem k tomu, že nemá v NHL podepsanou smlouvu, potřebuje co nejdelší letní pauzu, aby se co nejlépe připravil na příští ročník. Oba kluci mi říkali, že je to moc mrzí a že budou letos nároďáku držet palce na dálku," prozradil generální manažer.

Další hokejisté z NHL by mohli posílit národní tým poté, co by jeho mužstvo vypadlo ze zámořského play-off již v prvním kole. "Dvojice týmů pro play-off vycházejí tak, že téměř z každé série může vypadnout potenciální posila pro národní tým. Počkáme ale nejdřív, jak první kolo NHL dopadne. Poté všechny obvolám a budeme to řešit případ od případu. Jsme ale dopředu domluvení a mají zájem," řekl Nedvěd.

Kromě posil z NHL reprezentace počítá i zposilami z evropských soutěží, jako například ze švýcarské, odkud se čekají bratři Jakub a Jan Kovářovi.  Stejně tak se čeká na hráče od finalistů českého play-off. "Teď to všechno řešíme, bavíme se o nich. S největší pravděpodobností budu moct říct více v neděli," avizoval Nedvěd, který pak nechtěl dopředu prozrazovat možná jména, která by se na MS ve Finsku neobjevila. "Nebudeme teď spekulovat, počkáme. Někteří hráči tu strávili delší dobu. Proti Švédsku jsme hráli fantasticky, ale všichni víme, že to je živý organismus a postupně se obměňuje," zakončil Nedvěd.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR NHL hokej

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha

Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet přechod studené fronty přes Česko. Meteorologové v souvislosti s ní varují před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy