O budoucnosti Krále ve funkci prezidenta svazu rozhodne výbor. Sám rezignovat nechce

Od středy minulého týdne žije ve veřejném prostoru svým životem zjištění redaktorů deníku Sport o tom, že šéf Českého hokeje Tomáš Král krátce před listopadem 1989 spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou StB v době, kdy byl na vojně. Tehdy měl Král podle spisů, ze kterých novináři deníku Sport čerpali, donášet na svého tehdejšího nadřízeného majora a to tak, že měl prohledávat jeho byt za účelem instalování odposlechu, nakreslit plánek tohoto bytu a zajisit pro příslušníky StB klíč k tomuto bytu. Vedle toho měl Král prý udat i kolegu vojína za jeho styky s lidmi z kapitalistických zemí. Samotný Tomáš Král se rozhodl na pondělí svolat tiskovou konferenci. Na ní uvedl, že sám rezignovat nehodlá, nechá však o své budoucnosti ve funkci hlasovat výkonný výbor svazu, který by se měl sejít ve středu.

"Moje funkce je funkce volená, do níž jsem volen jasně daným způsobem. A bude jen na členech výkonného výboru, zda budu mít i nadále jejich důvěru," uvedl konkrétně Král na pondělní tiskové konferenci.

Bude se hlasovat mimořádně tajným způsobem a pokud se najde v desetičlenném výboru dvoutřetinová většina, která bude chtít konec Tomáše Krále ve funkci nejvyššího bosse českého hokeje, sám Tomáš Král uvedl,že i takovýto názor bude respektovat a z funkce nakonec odstoupí.

Připomeňme, že členy výkonného výboru tuzemského hokejového svazu jsou kromě Krále, který se mimochodem mimořádného zasedání ve středu nezúčastní, ale bude s jejich členy ve spojení, pokud budou chtít slyšet další informace ke kauze, jsou ještě viceprezidenti Petr Bříza, Aleš Pavlík, Libor Zábranský, členové Marek Chmiel, Jaromír Jágr, Milan Vacke, Daniel Sadil, Bedřich Ščerban, Jiří Šindler a Jiří Šlégr.

Spolupráci s kontrarozvědkou opět potvrdil, zveřejněné informace má ale z většiny za nepravdivé

Na tiskové konferenci pak Král vysvětloval svou spolupráci s kontrarozvědkou a podal k tomu další poznatky ze svého pohledu. Přestože sám Král již poněkokáté potvrdil, že s vojenskou kontrarozvědkou StB skutečně spolupracoval, chtěl některé informace podle svého uvést na pravou míru.

"Jako voják jsem byl u vojenské kontrarozvědky a nijak se tím netajím, není to ani věc neznámá, ale StB a vojenská kontrarozvědka jsou dvě velmi odlišné věci. Troufnu si říct, že osmdesát procent věcí, které tam jsou uvedené, nejsou pravda. Rozhodl jsem se, jak jsem se rozhodl. Myslím, že jsem to zvládnul bravurně a dneska bych to udělal stejným způsobem," sdělil Král.

Že byl požádán o spolupráci,to podle něj bylo logické z toho důvodu, kde se na vojně každodennně pohyboval. Tedy na štábu motodstřelecké divize. Tam totiž seděl v kanceláři poblíž té, kde působili příslušníci kontrarozvědky, se kterými se tak na štábu setkával na chodbách pravidelně.

Po měsíci na vojně dostal nabídku, zda by nepodával informace o svém majorovi. "Ptali se mě na velitele s tím, že v něj nemají důvěru, že pije, dělá průsery a mají podezření, že tam může docházet k úniku informací typu přísně tajné," řekl Král. Podle něj chtěl povinnou vojenskou službu tehdy projít bez větších potíží a hledal tak způsob, jak být - i když byl na vojně - častěji i se svou rodinou, tedy s manželkou a půlroční dcerou. "Říkal jsem jim (kontrarozvědce) o něm (veliteli), že pije a že je pod pantoflem, to tam ale věděl každý."

Podle Krále pak také nesouhlasí tvrzení historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů, že se měl sejít s příslušníkem vojenské kontrarozědky dvaadvacetkrát, jak se o tom píše i ve spisech."Vzpomínám si na tři, maximálně na pět," nechal se slyšet Král, jenž odmítl podepsání jakéhokoli vázacího paktu či že by měl snad instalovat odposlech. Zároveň odmítl, že by měl během svého působení na vojně udat kolegu vojína za jeho styky se Západem.

Příslušníci StB stáli o spolupráci s Králem i nadále. Odmítl

Král pak také potvdil, že i po skončení povinné vojenské služby o něj a jeho případnou spolupráci stáli přslušníci StB a lákali ho do svých řad. "Já řekl, že rozhodně ne. Tohle (před tím) jsem bral jako součást vojny, tím to je pro mě vyřízený," uvedl k tomu Král.

Tomu nebylo nikterak divné, že o něj příslušníci StB stáli nadále i přesto, že podle svých slov jim nepodával během vojny nijak zásadní informace.

Tiskovou konferenci ukončil tím, že se nehodlá nikomu omlouvat v souvislosti s touto kauzou. "Nikdo nebyl na základě mé spolupráce nějak řešen nebo postižen. Nemám se za co stydět. Nemám problém se omluvit, když něco podělám. Když ale není komu se omlouvat nebo jde o omluvu v obecné rovině, tak se omlouvat nebudu, protože nebudu hrát divadlo, že to tak cítím, protože já to tak necítím," zakončil Král.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis truchlí. Zemřela mu žena Samantha ve věku 53 let

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy