Šéf českého hokeje Král údajně jako agent StB donášel na vojně

Redakce deníku Sport má k dispozici několik spisů dokazující spolupráci současného šéfa českého hokeje Tomáše Krále s kontrarozvědkou StB v předlistopadové době. Zjistilo se, že v době, kdy Tomáš Král byl na vojně nejenže donášel na svého nadřízeného, ale dokonce udal i svého kolegu. Samotný funkcionář reagoval na to tak, že o tom, že je evidován ve svazcích vojenské kontrarozvědky (VKR), nevěděl.

Jméno Tomáše Krále se nachází ve složce předlistopadového Ministerstva vnitra s registračním číslem 027185 a s krycím jménem RENÁTA. Kromě toho je na úvodní stránce spisu i razítko PŘÍSNĚ TAJNÉ!. Právě tuto složku si vyžádal deník Sport z Archivu bezpečnostních složek, kde byl volbně dostupný a kde tak na rozdíl od mnoha jiných složek mnoha dalších známých osob opravdu byl.

Příběh spolupráce Tomáše Krále s StB začíná v roce 1987, kdy současný hokejový funkcionář v době, kdy studoval právnickou fakultu, nastoupil na vojnu, která tehdy byla pochopitelně povinná. Tam pak pracoval ve štábu motostřelecké divize. A právě tehdy ho poprvé oslovila StB a té Král následně kývl.

Jak vyplývá ze spisu, následovalo Královo donášení na jeho nadřízeného, se kterým se snažil mít dobrý vztah natolik, aby od něj získával informace, se kterými chodil na vojenskou kontrarozvědku. Pouhý rok spolupráce s StB si vyžádal 22 schůzek, během kterých tedy takto předával informace cenné pro kontrarozvědku. A nejenže Král předával informace týkající se především soukromí jeho tehdejšího nadřízeného, dokonce byl tak svědomitý, že namaloval plánek bytu, měl umožnit získání klíčů a také instalaci odposlechu. Sám od sebe pak udal jiného vojína kvůli jeho „udržování kontaktů s lidmi v kapitalistických zemích“.

Král byl předem informován o zveřejnění jeho spolupráce s StB. Ten o ní prý neměl tušení

Ještě před tím než se novináři deníku Sport rozhodli spis o Králově spolupráci s StB zveřejnit, dali o tom vědět dopředu samotnému Tomáši Královi a to prostřednictvím svazového mluvčího Zdeňka Zikmunda. Král pak poslal do redakce mail, kde se k tomu, co dělal v době před listopadem 1989, vyjádřil: "S civilní StB jsem nikdy neměl nic společného. Na základní vojenské službě jsem byl po přijímači u tankové jednotky převelen k útvaru č. 5937, na organizačně právní oddělení velitelství 19. motostřelecké divize v Plzni. Jako čerstvě vystudovaný právník se specializací na trestní právo jsem byl zařazen do skupiny, která vyšetřovala trestnou činnost týkající se ochrany státního tajemství a závažných obecných trestných činů v armádě. Mimochodem, šlo o velmi odbornou právní činnost. Spolupracovali jsme přitom s příslušníky vojenské kontrarozvědky a s tím souvisí i evidence v protokolech svazků vojenské kontrarozvědky, tehdejší III. správy SNB,“ uvedl ve svém dlouhém mailu.

Podle Krále byla spolupráce s StB logická, když se člověk podívá na to, kde byl v armádě služebně zařazen. „S jejími příslušníky jsem byl v kontaktu výhradně v době zařazení na právním oddělení divize, mezi červnem 1987 a březnem 1988, kdy moje základní vojenská služba skončila. Potom jsem již v žádném kontaktu s vojenskou kontrarozvědkou ani jinou složkou StB nebyl, což dokládá mimo jiné archivace svazku. O evidenci ve svazcích VKR jsem v době základní vojenské služby ani později nevěděl, s odstupem doby ji ovšem vzhledem ke služebnímu zařazení v armádě považuji za logickou,“ napsal konkrétně.

Pak novináře požádal o to, aby toto jeho vyjádření bylo zveřejněno v plném, nijak nezkresleném rozsahu. „Věci, na které se ptáte, jsou veřejně dohledatelné a v minulosti jsem na ně byl dotazován kolegy i dalšími novináři. Budete-li mít nicméně další dotazy, mohu se k nim – budu-li po více než třiceti letech a s přihlédnutím k režimu práce VKR znát odpověď – vyjádřit. Vzhledem k dlouhodobé snaze některých jedinců mě poškodit pouze očekávám, že moje vyjádření případně uvedete bez zkreslení a doslovně.“

Historik má za to, že Královu spolupráci nikdo nemůže zpochybnit. Co na to Hašek?

Podle těchto Králových slov tak má šéf českého hokeje za to, že šlo pouze o plnění standardních úkolů. Proto se tak redakce deníku Sport rozhodla oslovit historika a publicistu Petra Blažka stojícího za vznikem Ústavu pro studium totalitních režimů. Jak tedy on nahlíží na Královu spolupráci s kontrarozvědkou?

„Dochovaný spis jednoznačně říká, že jeho úkony nesouvisely se standardním plněním vojenské služby. Bylo to navíc. Nedělal to pro svého velitele, který mu byl přidělen, který ho úkoloval a on zadané věci plnil. Ve spise se nachází důkazy o tom, že Král si rizika svého chování uvědomoval. Podmínil si utajení, aby se o něm nedozvěděl nikdo v jeho okolí. Spis je evidentně pravý, stoprocentně. Takové věci nevymyslíte. Pochybnosti o pravosti nejsou vůbec namístě,“ myslí si Blažek.

Ke zjištění deníku Sport o spolupráci Tomáše Krále s StB se vyjádřil i legendární český hokejový gólman Dominik Hašek. „Nešlo o členství ve straně, Tomáš udával své lidi. Bylo to něco za něco. Rozhodl se, že bude udávat, aby z toho těžil svoje vlastní výhody. Jeho morální kredit je tím pádem nízký,“ nechal se slyšet například.

Je tak nyní otázka, jak moc se rozviklala po tomto zjištění židle pod Tomášem Králem, který šéfuje tuzemskému hokeji už třináct let a který vedle toho stále vlastní advokátní kancelář a před šéfováním celého českého hokeje šéfoval plzeňskému hokejovému klubu.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy