Po dvou letech opět stejné finále. S Kanadou se v něm utkají Finové, kteří porazili Němce 2:1

Reprízu finále posledního mistrovství světa z roku 2019 bude k vidění i v roce 2021 v lotyšské Rize. S Kanadou, která v odpoledním semifinále přešla přes Spojené státy, se v něm v neděli utkají opět Finové, čtvrtfináloví přemožitelé Česka si prakticky díky stejné taktice poradili i s Německem, které porazili tentokráte 2:1. O obě finské branky se postarali Iiro Pakarinen a Hannes Björninen. Pouze snížit se pak Němcům podařilo díky Matthiasu Plachtovi. Navíc už se naši západní sousedé ale po zbytek zápasu nezmohli a tak se v neděli utkají o bronz s Američany.

Stejně jako v utkání s Českem i tentokrát měl v úvodních minutách větší převahu soupeř Finů. Na straně Seveřanů ale byla k vidění opět jejich vyhlášená trpělivost a k tomu, aby dokázalib zvládnout i toto semifinále, nepotřebovali mnoho zakončení na německou branku. Těch bylo za celý zápas pouze sedmnáct, přičemž v první třetině tým Suomi vypálil na brankáře Niederbergera pětkrát. A hned dvě z těchto pěti střel byly úspěšné. Nejprve se prosadil střelou mezi Niederbergerovými betony Pakarinen a následně na 2:0 zvýšil Björninen, jemuž svým napadáním pomohl výrazně jeho spoluhráč Antilla. Na německé straně byla vidět hlavně aktivita beka Seidera, ale gólového úspěchu se tehdy Němci nedočkali.

V rámci druhé dvacetiminutovky se Němci dostali pod až dvouminutový tlak, během něhož byl jeden z bránících Němců dokonce nějaký čas bez hokejky a během kterého tak Finové Němce nepustili z jejich vlastního pásma. Protože ale z toho nakonec pro Finy pšenka nekvetla, udeřilo tak na druhé straně. Ve 32. minutě využili jednu z mála finských přesilovek na tomto turnaji a i v tomto zápase, když gólmana Jussi Olkinuoru překonal střelou od modré Plachta, jenž tak využil souboje před finskou svatyní.

Na Němcích bylo znát, jak jim tato gólová situace vlila krev do žil a v závěrečné třetině se tak snažili, stejně jako ve čtvrtfinále proti Švýcarům, vyrovnat. Jenže brankář Olkinuora už žádné své další zaváhání nepřipustil a opět podával výtečné výkony. Největší příležitost k vyrovnání měl Noebels, jenž se ocitl sám před finskou brankou, ale i tehdy Olkinuora zakročil. Finskému gólmanovi pak pomáhali i jeho obránci, třeba Määttä, když ztečoval mimo nebezpečí přihrávku do jasné gólovky na hůl Eisenschmida.

Svěřenci Jukki Jalonena tak, opět předvedli trpělivý defenzivní hokej, jenž opět přinesl kýžené. Tedy postup opět až do finále. Jako před dvěma lety.

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (5.6.2021):

SEMIFINÁLE:

Finsko - Německo 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)Branky a nahrávky: 14. Pakarinen (Lundell, Kaski), 19. Björninen (Anttila) - 32. Plachta (Seider)

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy