Po předčasném konci extraligy předčasné rozvazování smluv. Svaz nabízí řešení

Hokejová sezóna v Česku skončila předčasně a to, jak známo, kvůli pandemii koronaviru. Český hokej teď má tedy mimořádně dlouhou pauzu minimálně do září, kdy Český hokej (oficiální název českého hokejového svazu) doufá v začátek té nové 2020/21. Extraligové i prvoligové kluby však v těchto dnech sahá k vypovídání hráčských smluv a to kvůli omezení, které následovaly po vyhláášení pandemie koronaviru. A proto má český hokejový svaz o čem přemýšlet, i když se u nás hokej už nehraje. V dopise, který zaslal všem klubů, nabízí Český hokej v čele s Tomášem Králem oboustranně přijatelnou dohodu spočívající v předpokládaném snižování odměn. K předčasnému ukončení hráčských kontraktů mezitím sáhly extraligový Hradec Králové či prvoligoví Vsetín, Prostějov či Chomutov, který v úterý rozhodl ukončit smlouvy s hráči staršími než 22 let.

"Stejně jako celá země čelíme historicky bezprecedentní situaci, jejíž ekonomické důsledky se nevyhnou ani hokeji. Řešit je bude muset svaz, kluby i hráči, přičemž jediná cesta spočívá v jednáních a hledání smysluplných kompromisů. Problémy, které před námi stojí, nejsou jednoduché, ani v nejmenším ovšem nepochybuji, že na základě solidarity, vzájemné závislosti a jednoty hokejového prostředí se s nimi vyrovnáme," píše se v dopise odeslaný svazem všem extraligovým a prvoligovým klubům.

Právě v něm jsou také doporučeny modelové příklady, jak by kluby a hráči měly v březnu a v dubnu spolu jednat o smlouvách. Doporučil například zachování odměn těm hokejistům, jejichž výše za měsíc nepřesahuje hranici 50 000 korun. Následně by podle šéfa Českého hokeje Tomáše Krále a ředitele Tipsport Extraligy Josefa Řezníčka, kteří jsou pod dopisem podepsaní, snížit naopak odměny těm hráčům, kteří mají v odměnách přes tuto zmiňovanou hranici. Ovšem v jejich případě by ani tak to nemuselo znamenat, že by jejich měsíční odměna měla klesnout pod 50 000 korun.

Vedení soutěže i svazu pak kluby nabádají k tomu, aby uzavírání nových kontraktů s novými odměnami bylo vázáno na reálné zahájení nové sezóny. Do té doby by však měla být upravena takováto smlouva podle modelu, jenž byl domluven pro měsíce březen a duben roku 2020. Odměna by však byla vyplácena v plné výši doplacení rozdílu až od začátku nového ročníku, přičemž rozdíl by vzniknul na začátku oné sezóny. "Jedná se o doporučení, vyplývající z názoru řídícího orgánu soutěží. Podrobnosti smluvních vztahů včetně výše odměny, zmiňované v modelovém příkladu, se odvíjejí od možností jednotlivých klubů a jejich úprava je ve výlučné kompetenci obou smluvních stran, klubů a hráčů," píše se dále v dopise.

Současné vypovídání dmluv s hráči dělají kluby na základě bodů v oněch hráčských smlouvách, které jim dovolují vypovědět tuto smlouvu v případě, že zasáhne vyšší moc či že se přeruší ligová soutěž. Díky tomu se takovýmto způsobem v Hradci Králové rozloučili hned s pěti hráči a to konkrétně s obránci Oskarsem Cibulskisem, Oscarem Eklundem, Tomášem Linhartem a Petrem Šidlíkem a s útočníkem Lukášem Žejdlem.

V prvoligovém Prostějově, kteří se před  předčasným ukončením hokejové sezóny v první lize nepodařilo postoupit do play-off vypověděli takto smlouvu s forvardem Tomášem Divíškem. Tomu se to stalo jen krátce poté, co se rozloučil s kariérou.

Proti takovému postupu ze strany klubů se už v předešlých dnech ohradila Česká asociace hokejistů (CAIHP) a ráda by tak proto učinila kroky, jež by vedly ke zneplatnění těchto zmiňovaných výpovědí a to u svazové smírčí komise potažmo u soudu. Zároveň by ale asociace ráda taktéž napomohla k hledání vzájemné dohody. "Asociace oceňuje přístup vedení Českého hokeje, které zaslalo klubům dopis s doporučeními ohledně jejich smluvních vztahů s hráči. CAIHP je připravena v této záležitosti pomoci a být účastna vyjednávání dohod, s nimiž budou spokojeny obě strany," řekl pro ČTK Libor Zbořil, prezident výkonného výboru CAIHP.

Prvoligový Chomutov bez ohledu na v úterý zaslaný dopis sáhl k radikálnímu řezu. Výpověďmi se zbavil všech hráčů starších 22 let

Zatímco tedy vedení Českého hokeje zaslalo dopis klubům, v němž tedy žádá o zastavení vypovídání smluv hráčů, v ten samý den přišla ze severu Čech možná pro někoho šokující zpráva. Právě prostřednictvím výpovědí se Chomutov totiž zbavil všech svých hokejistů, kteří jsou věkově nad hranicí 22 let. „Jsme si vědomi, že náš krok vyvolá řadu emocí. Můžeme všechny ubezpečit, že z něj nemáme radost, ale pro budoucnost hokeje v Chomutově se bohužel jedná o jediné možné řešení, k němuž jsme jednomyslně došli po dlouhé debatě. Zrušení play off nám výrazně seškrtalo plánované příjmy. Pokud bychom na to nereagovali, mělo by to pro klub existenční důsledky," komentuje svůj krok vedení chomutovských Pirátů.

„Rozhodně nám nedělá radost, že musíme v zájmu budoucnosti klubu využít klauzuli smlouvy o vyšší moci, ale jiná cesta bohužel v tuto chvíli pro nás není," píše se v něm dále a klub ještě dodává vysvětlení, proč smlouvy vypověděl právě s hráči starší 22 let: „Nechceme, aby se naši mladí hráči, jejichž smlouvy jsou výrazně nižší než u starších hráčů, dostali do jakýchkoliv problémů, proto jejich smlouvy nevypovíme. U ostatních se jedná o jeden měsíc a menší část března. Věříme, že tento krok alespoň trochu zmírní dopady neočekávané situace na hráče."

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy