Problém kvůli koronaviru. Hokejové Ústí nad Labem řeší svou budoucnost v první lize

Hokejový klub Ústí nad Labem bude kvůli aktuální pandemii koronaviru nucen v následujících dnech řešit svou budoucnost v Chance lize, tedy v tuzemské druhé nejvyšší hokejové soutěži. Právě kvůli koronaviru totiž odřekl se severočeským klubem již domuvenou spolupráci klíčový partner. Proto tak nyní reálně hrozí kvůli nedostatku financí klubu pád do nižší hokejové soutěže.

Tento sponzor odcházející od Severočechů měl klubu, jenž v uplynulé sezóně 2019/20 Chance ligy skončil na čtrnácté příčce, měl zajistit navýšení klubového rozpočtu ze současných 14,5 milionu korun na rovných 20 milionů korun. "Minulý rok jsme měli 14,5 milionu a v klubu jsme se shodli, že to je neudržitelné, že se s tím nedá hrát důstojná role v první lize," uvedl jednatel ústeckého klubu pro obchod a ekonomiku Jiří Zdvořáček.

Pro klub je zpráva o odchodu tohoto sponzora zdrcující. "Pro mě to znamená, že dva měsíce práce přišly vniveč. Měli jsme domluvených řadu zajímavých hokejistů, taková kategorie hráčů tu tři roky nebyla. Všechno, co bylo na dobré cestě, se sesypalo, všechno padá. Sponzor uvedl, že z důvodu pandemie spolupráci přehodnotil a odstupuje od toho," řekl k tomu dále Zdvořáček.

Podle původního plánu mělo stále ještě prvoligovému klubu koncorsium firem, pandemie koronaviru a s ním spojené ekonomické dopady, ale všechny tyto plány zhatila. "Nazvali jsme ho tajemný klíčový sponzor, se kterým jsem jednal tři týdny. Minulý rok jsme měli 14,5 milionu a v klubu jsme se shodli, že to je neudržitelný rozpočet, že se s tím nedá hrát důstojná role v první lize. Dohodli jsme se, podepsali smlouvy, se sportovním manažerem Tomášem Marešem jsme začali připravovat sezonu, domlouvat hráče. A do toho přišla pandemie koronaviru," řekl Zdvořáček a pokračoval: "Zhruba před 14 dny se ozval sponzor, že z důvodu pandemie musí spolupráci přehodnotit. Jednali jsme intenzivně, jestli bude schopen dostát svým závazkům, nebo ne. V pondělí ráno padlo rozhodnutí, že od toho odstupuje. Byla uplatněna klauzule o vyšší moci."

"Říkají, že v aktuální situaci nás nemohou v této sezoně podporovat. Netvrdí, že to je konečná, ale pro letošek ano. Neměli přinést jen 5,5 milionu, jak by se mohlo zdát z rozdílu rozpočtů, ale víc, protože čekáme nějaké poklesy," dodal dále.

Výsledkem tak podle Zdvořáčka nemůže být nic jiného, než že se bude muset podle všeho ústecký klub rozloučit s prvoligovou příslušností. "Je to velká komplikace a musím upřímně říct, že s těmi penězi, co máme k dispozici, první ligu provozovat nechci. A víc zajistit neumím. Seznámím s tím majitele a uvidíme, jaký k tomu zaujmou postoj. Jestli mají v záloze někoho jiného, nebo půjde Slovan do druhé ligy. Já jsem jen třináctiprocentní vlastník, většinu ve společnosti s ručením omezením drží mládež. A je na ní, jestli má v záloze někoho jiného, nebo zvolí druhou ligu," zakončil Zdvořáček.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej HC Slovan Ústí nad Labem

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 32 minutami

před 49 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 3 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 3 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 6 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 7 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy