Rozhodnuto. Bělorusku bylo odebráno pořadatelství letošního hokejového MS

V posledních dnech se řešilo, jak to nakonec bude s pořadatelstvím letošního mistrovství světa v hokeji patřícího Bělorusku. Sám šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel byl před týdnem kvůli tomu v Bělorusku na návštěvě u tamního prezidenta Alexandra Lukašenka, po státech se pak nyní proti běloruskému pořadatelství ozvalo i několik sponzorů v čele se Škoda Auto. V pondělí v podvečer na zasedání Rady IIHF přišlo ono rozhodnutí. Bělorusku skutečně nebude pořádat letošní hokejové MS konající se od 21. května do 6. června. IIHF teď bude jednat o novém pořadateli.

"Jako další hostitelé se nabízejí Dánsko a Slovensko. Ve hře je ale i možnost, že se šampionát odehraje jen v Lotyšsku," poukazuje na možný výsledek celého procesu člen Rady IIHF Petr Bříza. O tom, kdo tak tedy bude letošní MS pořádat, se rozhodne Rada na svém nejbližším jednání.

"Je politováníhodné, že musíme zrušit společné pořadatelství Minsku a Rigy. Snažili jsme se zasadit o to, aby mistrovství světa posloužilo jako nástroj usmíření, který by pomohl uklidnit společensko-politické problémy, které v Bělorusku nyní mají, a najít tak pozitivní cestu vpřed," uvedl na webu IIHF k rozhodnutí Rady sám René Fasel.

Tlak na něj i na samotnou IIHF začal sílit poté, co se vloni v srpnu pošesté za sebou dostal k moci poslední evropský diktátor Alexandr Lukašenko, proti čemuž následně několik týdnu protestovali vedle opozičních aktivistů i normální občané. Z obou skupin těchto demonstrujících pak ale někdo skončil ve vězení, stejně tak jako novináři.

Šéf běloruského hokejového svazu Dmitrij Baskov pak je podezřelý z útoku na jednoho z opozičních aktivistů, který navíc následně zemřel.

"Vzhledem k vývoji situace se takové rozhodnutí dalo očekávat. Je dobře, že k němu vedení IIHF přistoupilo a ukončilo diskuze. Co nejdříve by mělo být přijato i rozhodnutí o nové podobě šampionátu, protože jak federaci, tak pořadatele čeká při jeho přípravě za stávajících podmínek a omezení spousta práce," přidal k rozhodnutí Rady IIHF své prohlášení i šéf Českého hokeje Tomáš Král.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Bělorusko hokej

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy