Rozhodnuto! Letošní hokejové MS se bude konat pouze v Lotyšsku

V úterý Mezinárodní hokejová federace IIHF konečně rozlouskla nejožehavější otázkzu posledních týdnů. Kvůli bezpečnostní situaci v Bělorusku, která tam zvlášť po loňských srpnových prezidentských volbách, které pošesté vyhrál Alexandr Lukašenko a po kterých v zemi vypukly několikatýdenní demonstrace proti jeho režimu, se už dříve Rada IIHF rozhodla o odebrání pořadatelství letošního hokejového světového šampionátu Bělorusku a tak se řešila nyní buduoucnost tohoto svátku. Ve hře bylo několik variant. Vedle Lotyšska, které mělo původně s Běloruskem MS spolupořádat, se mohlo MS odehrát i v Dánsku či na Slovensku, nakonec se bude hrát od 21. května do 6. června pouze v Lotyšsku.

Jedna základní skupina v Rize, druhá pak buď v dánském Herningu nebo ve slovenské Bratislavě. To byly varianty, nad kterými Rada IIHF do tohoto úterý uvažovala. Nakonec ale celé pořadatelství letošního MS svěřila pouze Lotyšsku. A to především kvůli stále probíhající koronavirové pandemii a omezením, která tato situace přináší. Proto se tak tedy uchýlila Rada IIHF k tomu, aby se nemuselo moc cestovat.

"Rada má za to, že setrvání všech týmů v Rize během celého turnaje a vyhnutí se nutnosti cestovat mezi dvěma pořadatelskými zeměmi je nejbezpečnějším a také ekonomicky nejvýhodnějším způsobem organizace akce," píše IIHF na svých webových stránkách.

"K tomu rozhodnutí byly všechny předpoklady a po změně spolupořadatele bylo Lotyšsko favoritem. V současné situaci je organizačně a pravděpodobně i ekonomicky výhodnější pořádat šampionát v jedné zemi," okomentoval pak rozhodnutí Rady IIHF Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Českého hokeje.

Arena Riga, do níž se vedle deset tisíc diváků, se stane hlavním dějištěm šampionátu, kde své zápasy budou mít na programu mužstva nacházející se ve skupině B. Kromě této základní skupiny se zde ještě odehrají dvě čtvrtfinále, obě semifinále a také zápasy o cenné kovy. Asi deset minut od této Areny Rigy se bude nacházet tréninková hala Daugava disponující dvěma kluzištěmi. Ta je zatím v současnosti ve výstavbě a hotová by měla být do konce března.

Základní skupina A s českým týmem, která se měla původně hrát právě v běloruském Minsku, bude nově mít své útočitě v Olympijském sportovním centru nacházejí se hned vedle Areny Riga, do kterého se pro změnu vedje 6000 diváků. Po základní skupině se tam ještě odehrají dvě čtvrtfinále. "My musíme počítat s tím, že ta druhá hala a ledová plocha bude z části provizorní, ale pravidla IIHF jsou nastavena tak, aby podmínky byly regulérní. Například když se hrálo v roce 2017 v pařížské hale Bercy, která není prioritně hokejová, tak jsme tam byli umístěni v kabinách, které byly odděleny jen dřevotřískou," připomněl Zikmund.

Všichni hráči a členové realizačních týmů všech 16 účastníků letošního MS bude bydlet v jednom hotelu vzdáleném pouhých 150 metrů od obou hal v Rize a právě díky tomu tak bude moct IIHF zavést systém "bubliny", pokud samozřejmě bude potřeba.

Není však vyloučeno, že se do doby zahájení světového šampionátu situace kolem koronaviru v Lotyšsku zlepší natolik, že se budou moct do aren podívat i diváci. Pořadatelé jsou podle svých slov schopni spusti prodej lístků a to do tří dnů od vládního povolení.

"Rád bych poděkoval našim členům Dánsku a Slovensku za jejich ochotu vzít na sebe v takhle krátkém termínu povinnosti hostitele mistrovství světa," uvedl v úterním prohlášení sám René Fasel, šéf IIHF, a pokračoval: "Nakonec ale rada usoudila, že pořádání celého turnaje v jedné zemi nám umožní být flexibilní. Budeme moci zavést systém 'bubliny', ale také budeme moci přivítat fanoušky, pokud to bude bezpečné."

Připomeňme, že soupeři Česka v základní skupině A budou Rusko, Švédsko, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko a Británie, přičemž přesný zápasový program ještě není znám.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 25 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy