Rozhodnuto! Po fotbalovém ME se letos neuskuteční ani hokejové mistrovství světa

Trvalo to, ale přeci to nakonec přišlo. Po fotbalovém evropském šampionátu, jenž byl o tomto týdnu Evropskou fotbalovou unií UEFA odložen o rok, se kvůli pandemii koronaviru neuskuteční letos v květnu další velká původně planovaná akce v tomto roce, tedy hokejové mistrovství světa. V sobotu o tom rozhodla rada Mezináordní hokejové federace IIHF, přičemž proti pořádání této akce ve Švýcarsku byl i ten fakt, že ve Švýcarsku platí zákaz všech akcí do konce dubna a to i přesto, že samotný hokejový turnaj se měl konat od 8. do 24. května.

Rozhodnutí rady IIHF potvrdil pro server Sport.cz i tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund. „Jde o vyjádření, které je určitě zklamáním pro fanoušky, hráče a trenéry jednotlivých mužstev. Na druhé straně jde o krok, který se dal předpokládat vzhledem situaci okolo pandemie koronaviru. Situace byla nevyhnutelná," řekl a následně připomněl, že právě světový šampionát ve Švýcarsku měl být tím posledním pro Miloše Říhu v roli hlavního kouče národního týmu. „Miloši Říhovi po sezoně vyprší dvouletá smlouva a reprezentaci převezme Filip Pešán. Jediný, kdo by mohl v tomto udělat změnu, je Výkonný výbor Českého hokeje, ale pokud vím, žádný takový návrh se zatím neobjevil," upozorňuje konkrétně.

K rozhodnutí IIHF se vyjádřil i samotný prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Pro týmy, hráče a fanoušky je zrušení mistrovství světa určitě zklamáním, vývoj ovšem k takovému rozhodnutí směřoval. Výjimečná situace vyžaduje výjimečné kroky a světový hokej není výjimkou. Česká reprezentace se na šampionát dlouhodobě připravovala a v průběhu sezony předváděla výkony, za které bych chtěl hráčům, trenérům i členům realizačního týmu poděkovat,“ řekl.

Podle současných slov vedení Českého hokeje nebude znamenat neuskutečnění letošního světového šampionátu žádnou výraznější finanční ztrátu, nyní je důležitý fakt, že se ví, že se hokejový turnaj opravdu neodehraje. „V souvislosti s vlastním šampionátem nepůjde o zásadní ztráty. Tam byly především náklady. Bilance závisela na umístění na turnaji a na výši bonusu, který se od toho odvíjel. Ztráty budou spíše souviset s turnaji, které jsme museli odložit před MS, což je Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge, uvidíme, jestli se odehraje aspoň na jaře příštího roku. S ostatními účastnickými zeměmi EHT jsme se domluvili, že bychom turnaj Euro Hockey Tour chtěli odehrát na konci srpna," říká Zikmund.

Nyní tedy český hokejový svaz doufá, že se následující sezóna 2020/21 odehraje tak, jak má, bez nějakých větších zásahů vyšší moci. „V současné době počítáme, že se nová sezona rozeběhne podle plánu, uvidíme, jak se bude situace ale dále vyvíjet," dodává Zikmund.

Na turnaj s rozpočtem ve výši 30 milionů eur (815 milionů korun) bylo už prodáno přes 300 000 vstupenek. Na letošním turnaji měli titul mistrů světa obhajovat Finové, Češi chtěli zase vylepšit čtvrtou konečnou pozici z posledního šampionátu a konečně se tak po letech dočkat medaile. Tou poslední tak pro ni nadále zůstává ta bronzová z roku 2012.

V minulosti se mistrovství světa v hokeji, jehož první ročník se konal už v roce 1920, nekonal během druhé světové války, tedy v letech 1940 až 1946. V osmdesátých letech se pak turnaj neuskutečňoval v olympijských rocích.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 2 hodinami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy