Ruské invazi navzdory. Jaškin třetím českým hokejistou, který bude hrát KHL

Přestože většina západních hokejistů včetně těch z České republiky odmítá kvůli únorové ruské invazi na Ukrajinu hrát v Kontinentální hokejové lize, najdou se i tak výjimky. A to i v českých řadách. V předešlých měsících se hodně muvilo o obránci Liboru Šulákovi a útočníkovi Rudolfu Červeném (oba Vladivostok, přičemž Červeného přestup ještě nebyl potvrzen). Nyní se ke stejnému kroku rozhodl další český hokejista Dmitrij Jaškin. Tento devětadvacetiletý forvard původem z Omsku se totiž přesouvá do Petrohradu, který získal práva od Dynama Moskva. Hokejista se tam domluvil na roční spolupráci.

Je to ještě o to pikantnější přesun do KHL, protože se jedná o transfer ze zámoří. Jaškin totiž dosud působil v Arizoně, kde se mu ale nepodařilo restartovat kariéru poté, co před tím dva roky působil v Dynamu Moskva. V Arizoně odehrál jen dvanáct duelů, během kterých zaznamenal jen jednu asistenci. Loni v listopadu si pak přivodil zranění kolena, kvůli kterému přišel o zbytek sezóny. Nedostal se nakonec ani do reprezentačního výběru Kariho Jalonena na letošní světový šampionát ve Finsku, kam ho Arizona nepustila.

V zámoří tak tedy zůstal daleko za očekáváním, jelikož tam přicházel po dvou podařených sezónách v Rusku, kde byl nejprve v roce 2020 vyhlášen jako první český hokejista v historii KHL nejužitečnějším hráčem základní části, když v ní nasázel 31 gólů a zaznamenal celkem 63 kanadských bodů. V následující sezóně 2020/21 se pak pro změnu mohl pyšnit tím, že se stal nejlepším kanonýrem soutěže poté, co tehdy dohromady vstřelil 38 branek.

Připomeńme, že Dmitrij Jaškin je odchovancem pražské Slavie a je synem Alexeje Jaškina, bývalého obránce působícího především ve Vsetíně. Dodejme, že ještě před tímto dvouletým působením v Dynamu Mokva působil v letech 2013 až 2019 v NHL a to v klubech St.Louis a Washington. Zapsal si starty za reprezentaci na světový šampionátech 2018 a 2019 a na Světovém poháru 2016.

Související

Tomáš Czernin

Tlak na české hokejisty v KHL. Opusťte ligu adorující Putina i národní tým, říká Czernin. Protestujte jako Čáslavská, radí Zdechovský

Místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin ostře odsoudil působení pěti českých hokejistů v ruské KHL, jejíž vedení klubům nařídilo, aby během zápasů adorovaly prezidenta Vladimira Putina a otevřeně schvalovaly válečnou invazi na Ukrajině. „Jejich počínaní hraničí s prostitucí. Pokud jim nevadí hrát v lize, která propaguje zločinecký Putinův režim, neměli by už nikdy obléci dres národního týmu,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Czernin. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský není tak radikální, ale podle něj by hokejisté měli oželet peníze z nedodržených kontaktů a vrátit se. „Anebo se zachovat hrdinsky jako gymnastka Věra Čáslavská, která během olympiády v Mexiku 1968 na protest proti okupaci naší země odvrátila na stupních vítězů při sovětské hymně hlavu od soupeřky. Měli by předvést podobné gesto,“ míní.

Více souvisejících

KHL Dmitrij Jaškin (hokejista) hokej

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 32 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy